Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2023

Ανατολίτικο παζάρι με κερδισμένες τις ΗΠΑ

Γιάννης Ελαφρός
Πολλαπλάσια αμερικανικά UAV στη Λάρισα, «επιθεώρηση» Μπλίνκεν

Σε μια τρελή κούρσα εξοπλισμών διαγκωνίζονται Ελλάδα και Τουρκία, με βασική κερδισμένη την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών. Μάλιστα, οι χώρες-πελάτες πιέζουν τους πωλητές να τους δώσουν τα όπλα, με κόστος βεβαίως πολλών δισεκατομμυρίων, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί, σε ένα παιχνίδι ισορροπιών, συμμαχιών και κυριαρχίας. Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει μια μοίρα από τα πανάκριβα αμερικανικά F-35, επιπροσθέτως των ήδη δρομολογημένων τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κ.α. Η Τουρκία, από την πλευρά της, διεκδικεί συμφωνία για αγορά αναβαθμισμένων F-16.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ αποτύπωσε τη θέληση της Ουάσινγκτον να φέρει πιο κοντά στη Δύση την Άγκυρα, αλλά και τις δυσκολίες και αντιφάσεις που υπάρχουν σε μια σειρά από θέματα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την πώληση F-16 στην Τουρκία, παρακάμπτοντας εντέχνως τις κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 (λέγοντας πως αυτές επιβλήθηκαν σε κρατική αμυντική εταιρεία και όχι την κυβέρνηση), αλλά το παζάρι δεν έχει τελειώσει, καθώς η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από το κογκρέσο.

Η Τουρκία θέλει F-16, η Ελλάδα έχει κλείσει F-35, η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ τρίβει τα χέρια της

Τα εμπόδια που εξακολουθεί να θέτει η κυβέρνηση Ερντογάν στην είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό αγκάθι, χωρίς να εξαιρούνται η πολιτική Ερντογάν σε Συρία, Λιβύη, ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και το ιδιόμορφο παιχνίδι με τη Ρωσία. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές πανηγυρίζουν για τα προβλήματα στη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου και τα «νεύρα» του τούρκου ΥΠΕΞ, αλλά οι ΗΠΑ είναι φανερό πως επιδιώκουν συστηματικά να κλείσουν το ρήγμα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προς όφελος βεβαίως των δικών τους συμφερόντων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κατακτήσει τον ατιμωτικό τίτλο του πιο πιστού στρατιώτη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά όλοι οι καλοί χωράνε…

Αυτή την κατεύθυνση θέλει να προωθήσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που προγραμματίζει περιοδεία σε Ελλάδα (21/2), Τουρκία και Ισραήλ. Στην Αθήνα μάλιστα το πρόγραμμα θα είναι πυκνό, αφού προγραμματίζεται να διεξαχθεί ο τέταρτος γύρος του «στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας-ΗΠΑ (που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και να συνεδριάσει ο αντιδραστικός πολεμικός άξονας «3+1» Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα προχωρά η μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ. Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέδειξαν πως στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, με γνώμονα τη συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ (MDCA), πραγματοποιούνται σημαντικά έργα αναβάθμισης, ενώ από τις 12 Νοεμβρίου σταθμεύουν οκτώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 REAPER, έναντι δύο παλιότερα.

Πρόκειται για μεγάλα αεροσκάφη, με εκτεταμένη ενεργειακή αυτονομία, που πραγματοποιούν κατασκοπευτικές πτήσεις σε όλη την περιοχή και στη Μαύρη θάλασσα, ειδικά απέναντι στον ρωσικό στόλο. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται στόχος σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ενώ ταυτόχρονα τίθενται τα ερωτήματα «ποιος» και «από πού» πληρώνει. Για παράδειγμα, ανακοινώνονται έργα αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης (προφανώς για να διευκολυνθεί η χρήση του από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ), ύψους έως 50 εκατ. ευρώ, με φορέα χρηματοδότησης το ΤΑΙΠΕΔ και με κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (21.1.23)

 

Πηγή : prin.gr