Μεγάλες ανατροπές στη δίκη των 11 φυλακισμένων πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία
Στο τρομοδικαστήριο του Κορυδαλλού
Στις 30 Ιανουαρίου συνεχίζεται, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη των 11 φυλακισμένων αγωνιστών από την Τουρκία που πρωτοδίκως έχουν καταδικαστεί στην εξοντωτική ποινή των 30 ετών ο καθένας και η καθεμιά (συν 3 χρόνια σε δύο εξ αυτών).
Ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους, λόγω της τρίμηνης απεργίας πείνας (από τις 7 Οκτωβρίου) αλλά -πιστεύουμε- και η εντελώς ανεπαρκής και αστήρικτη μαρτυρία του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, έπεισαν το δικαστήριο να αποφασίσει την προσωρινή αποφυλάκιση των 10 εκ των 11 δικαζόμενων (ο 11ος δεν έκανε απεργία πείνας λόγω προβλημάτων υγείας και δεν είχε υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης).
Στη δικάσιμο της Τρίτης 10/1/2023 συντελέστηκε μια μεγάλη ανατροπή στη δικαστική διαδικασία. Ύστερα από την κατάθεση της γιατρού Ευγενίας Βεργοπούλου σχετικά με την οριακή κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας (είχαν απωλέσει από 25 – 35% της μυικής τους μάζας), το εφετείο κακουργημάτων κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αποφυλάκισή τους μέχρι το πέρας της δίκης. Ήταν μια ανακουφιστική απόφαση που επέτρεπε τον τερματισμό της απεργίας πείνας. Συγχρόνως, ένα πρώτο πλήγμα στην κατηγορία περί τρομοκρατίας που έστησαν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, προφανώς κατ’ εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντίθετα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που “φόρτωσε” 33 χρόνια φυλάκισης στον καθένα και στις δύο νεαρές κοπέλες, σε μια διαδικασία που θύμιζε δικαστήριο στην… Τουρκία, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έλαβε μία στοιχειωδώς δίκαιη απόφαση. Για τους 10 φυλακισμένους αγωνιστές ήταν μια μεγάλη νίκη, έστω προσωρινή, ύστερα από έναν επίμονο αγώνα με απεργία πείνας επί 96 μέρες. Χρειάστηκε να βάλουν μπροστά τα σώματά τους για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια δίκαιη δίκη, μη αποδεχόμενοι την κατηγορία περί τρομοκρατίας, ούτε και την βάρβαρη κακομεταχείρισή τους από την Ειδική Ομάδα Μεταγωγών που τον περασμένο Ιούλιο τούς είχε ξυλοκοπήσει μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Την Πέμπτη 12/1 το κατηγορητήριο της Αντιτρομοκρατικής δέχθηκε ένα δεύτερο πλήγμα, όταν το δικαστήριο αποφάσισε ότι το έγγραφο υπ’ αριθμό 15 της κατηγορίας για εύρεση υλικού DNA είναι μη αναγνωστέο. Αν και δεν είχαν κάνει λήψη DNA, το κατηγορητήριο βεβαίωνε ότι έγινε λήψη χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που είχαν συλλέξει από το παρελθόν! Οι αλχημείες του κατηγορητηρίου αρχίζουν να καταρρέουν. Η εισαγγελέας της έδρας αναγνώρισε ότι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν συνιστά λήψη DNA. “Δεν έχει τηρηθεί καμμία από τις προϋποθέσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι παντελώς αόριστη και αυθαίρετη η βεβαίωση και απορίας άξιον πώς επιβεβαιώθηκε αυτή η παραδοχή”, είπε (εννοώντας, προφανώς, πώς έγινε δεκτή από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο).
Αντίθετα θα αναγνωστεί έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία, όμως δεν είχε αναγνωστεί παρά το αίτημα της υπεράσπισης, και επομένως δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν στο πρώτο δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο όπλα ανεβρέθηκαν μόνο στην οδό Αυλώνος, στα Σεπόλια και όχι στην Τζαβέλα. Με βάση αυτό κάποιοι άνθρωποι καταδικάστηκαν και μάλιστα σε πολλά χρόνια φυλάκισης…
Την ίδια μέρα κατέθεσαν οι περισσότεροι μάρτυρες υπεράσπισης (συνδικαλιστές ή δικηγόροι υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Παύλος Αντωνόπουλος, Μάνια Μπαρσέφσκι, Πάνος Λάμπρου, Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, Γ. Φωτεινόπουλος, Θανάσης Κούρκουλας, Γκιουνάι Ικάλ, Κώστας Αβραμίδης κ.ά.).
Στην έναρξη της διαδικασίας της ίδιας ημέρας, ο Δ. Σαραφιανός συνήγορος υπεράσπισης (οι άλλοι είναι οι: Ιωάννα Κούρτοβικ, Αλέκα Ζορμπαλά, Πατρίκιος Πατρικουνάκος, Θανάσης Καμπαγιάννης) κατήγγειλε στο δικαστήριο την πράξη της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής που συνέλαβαν, στο Παγκράτι, λίγο μετά τα μεσάνυκτα τους τρεις από τους μόλις αποφυλακισθέντες, έξω από το σπίτι όπου θα διέμεναν (και το έχουν δηλώσει στο δικαστήριο). Παρότι έδειξαν τα αποφυλακιστήρια οι αστυνομικοί τούς κόλλησαν τα πρόσωπα στον τοίχο, σύντομα κατέφθασαν 5 οχήματα της Αντιτρομοκρατικής και 7-8 μηχανές, αποκλείσανε το δρόμο από παντού, ξανακάνανε έλεγχο, τους μετέφεραν στο ΑΤ Παγκρατίου, τους κράτησαν χωρίς λόγο ως τις 4 τα χαράματα και μετά τους άφησαν ελεύθερους.
Στην ίδια δικάσιμο, από δικαστή ετέθη και ένα ερώτημα, που κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στην καρδιά της δίωξης των 11 πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία. Ποιος ο ρόλος της ΜΙΤ; ρώτησε ένας από τους δικαστές μάρτυρα. Ποιος ο ρόλος της τουρκικής μυστικής αστυνομίας ΜΙΤ στις συλλήψεις και στο “στήσιμο” του κατηγορητηρίου; Από εδώ πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Από τη σχέση της ΜΙΤ με την ΕΥΠ, για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζει η ΕΥΠ με τις μυστικές υπηρεσίες του “δύστροπου γείτονα” και την απόφασή τους να προσφέρουν ένα δωράκι στον Ερντογάν. Η Αντιτρομοκρατική χρησιμοποιήθηκε για τις συλλήψεις, για να κάνει τις εφόδους στην Τζαβέλα και στα Σεπόλια και για τη σύνταξη του έωλου όσο και βρώμικου προκατασκευασμένου κατηγορητηρίου. Φυσικά, οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Εξωτερικών, που νομίζουν πως ασκούν εξωτερική πολιτική προσφέροντας τα κεφάλια των Τούρκων αριστερών πολιτικών προσφύγων πεσκέσι στο “Σουλτάνο” Ερντογάν. Βέβαια, και επειδή “το κράτος έχει συνέχεια”, την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και ο προκάτοχός τους, Τσίπρας, που το 2017 είχε συλλάβει τους 7 από τους 11 τωρινούς κατηγορούμενους, με την κατηγορία της δήθεν οργάνωσης απόπειρας κατά του Ερντογάν κατά την τότε επίσκεψή του στην Αθήνα. Αφού έμειναν προφυλακισμένοι για ενάμισι χρόνο όλοι τους αθωώθηκαν. Πιο στυγνή η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να σκηνοθετήσει καλύτερα την κατηγορία και να φορτώσει 333 χρόνια φυλάκισης στους 11.
Νίκη της Αντίστασης
Με ανακοίνωσή τους οι 11 φυλακισμένοι αγωνιστές αναφέρουν:
ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ!
Σήμερα 10 Ιανουαρίου 2023 κερδίσαμε την πρώτη νίκη της χρονιάς με την αντίστασή μας, την 96η μέρα της απεργίας πείνας μας στις ελληνικές φυλακές. Η νίκη μας δίνει χαρά στη μεγάλη μας οικογένεια, το λαό μας, τους φίλους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας στην Ελλάδα που αγκάλιασαν τον αγώνα μας σε όλη τη διάρκεια της Αντίστασής μας.
Για 96 ημέρες αντισταθήκαμε με τα σώματά μας ενάντια στη νομική τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού και της ελληνικής ολιγαρχίας. Διεκδικήσαμε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Υπερασπιστήκαμε ότι η επαναστατική πάλη δεν είναι τρομοκρατία, ότι οι επαναστάτες δεν είναι τρομοκράτες. Διεκδικήσαμε την ακύρωση των ποινών που επιβλήθηκαν με πολιτικές αποφάσεις στο πρωτόδικο δικαστήριο και το δικαίωμα σε αναστολή ποινής, κατά τη διάρκεια της εφετειακής διαδικασίας. Το αίτημά μας για αναστολή ποινής ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της απεργίας πείνας της αντίστασής μας. Αυτό το αίτημα εκπληρώθηκε σήμερα στις 10 Ιανουαρίου 2023. Η έδρα του δικαστηρίου, που εκπλήρωσε αυτό το αίτημα επανέλαβε επίσης αρκετές φορές ότι θα μας δικάσει δίκαια.
Αυτή η αντίσταση έκανε την έδρα του δικαστηρίου να λάβει αυτή την απόφαση. Παρόλο που καταδικαστήκαμε σε 30 χρόνια φυλάκισης ο καθένας, η αντίστασή μας και η αποφασιστικότητά μας στην αντίσταση που ασκήσαμε με την πείνα μας έκανε το δικαστήριο να αποφασίσει να απελευθερώσει 10 άτομα ταυτόχρονα. Κερδίσαμε μια σημαντική νίκη με αυτή την αντίσταση. Έγινε για άλλη μια φορά σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε δικαιώματα είναι να αντισταθούμε. Ο τρόπος για να νικήσουμε την αδικία και να εξασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη είναι να αντισταθούμε. Πιστέψαμε στην αντίσταση, πιστέψαμε στους εαυτούς μας, πιστέψαμε στην ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Κρατηθήκαμε στην αντίσταση με την καρδιά και τη συνείδησή μας. Γνωρίζαμε ότι το μόνο κάστρο που δεν μπορούσε να κατακτηθεί ήταν το κάστρο της αντίστασης. Χτίσαμε τα τείχη του δικού μας κάστρου της αντίστασης με 96 ημέρες πείνας. Τα τείχη αυτού του κάστρου είναι χτισμένα με σώματα. Χτίσαμε ένα ισχυρό κάστρο με το σώμα μας. Αυτό που είναι απαραίτητο για ένα τέτοιο φρούριο είναι η πίστη και η αποφασιστικότητα. Έτσι μάθαμε από την ιστορία μας. Πιστέψαμε και ήμασταν αποφασισμένοι. Μεγαλώναμε την πίστη και την αποφασιστικότητά μας μέρα με τη μέρα στην αντίσταση.
Αυτή η αντίσταση ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια αντίσταση απεργίας πείνας στις ελληνικές φυλακές μέχρι σήμερα. Ήταν στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια τέτοια αντίσταση σε αυτόν τον τόπο, η οποία τελικά θριάμβευσε. Αυτό αποτελεί τιμή για εμάς. Μεταφέραμε την παράδοση της αντίστασης και της νίκης που δημιουργήσαμε στην Τουρκία στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Εμείς, το Μέτωπο, σκορπίζουμε τους σπόρους της αντίστασης και της νίκης στον κόσμο. Αυτοί οι σπόροι θα ανθίσουν, θα μεγαλώσουν και ο καθένας θα μετατραπεί σε ένα κόκκινο λουλούδι. Κάθε ένα από αυτά θα είναι ένα λουλούδι αντίστασης και αγώνα. Εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στην αντίσταση, στην ιστορία, στην ιδεολογία και τις πολιτικές μας. Με αυτή την πεποίθηση και αυτοπεποίθηση λέμε: Θα μεγαλώσουμε τη νίκη μας. Θα μεγαλώσουμε τη νίκη μας αγκαλιάζοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό με όλες μας τις δυνάμεις. Θα μεγαλώσουμε τη νίκη μας αφιερώνοντας κάθε στιγμή στον αγώνα. Χαιρετίζουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας, το λαό και τους φίλους μας με τη νίκη της αντίστασής μας.
ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!
10.01.2022
11 πολιτικοί κρατούμενοι
από την Τουρκία, φυλακισμένοι στην Ελλάδα
Με αυτό το πνεύμα δόθηκε συνέντευξη τύπου το βράδυ του Σαββάτου 14 Γενάρη, στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, στην οδό Τζαβέλα 3 στα Εξάρχεια. Μίλησαν αγωνιστές και η αγωνίστρια Χαρίκα, για τα μαθήματα του αγώνα, για την αλληλεγγύη που έδειξε το διεθνές κίνημα, αλλά και οι εκατοντάδες φυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές, που έκαναν απεργίες πείνας μαζί τους. Μετά τη συνέντευξη τύπου προσέφεραν γλυκά που είχαν οι ίδιοι φτιάξει και βγήκαν στον πεζόδρομο της Τζαβέλα και χορέψανε υπό τα έκπληκτα αλλά χαρούμενα βλέμματα των περαστικών!
Πηγή : Νέα Προοπτική