Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016

Κινητοποίηση την Τετάρτη στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

πηγή ygeia360.gr

Κινητοποίηση την Τετάρτη στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
Σε κινητοποίηση προχωρούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Κέντρου οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ), αντιδρώντας στην επιχείρηση υποβάθμισης του Κέντρου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών το προσωπικό συνεχώς συρρικνώνεται το κέντρο υποχρηματοδοτείται και το ΕΚΑ εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης.

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΚΑ αναφέρει:

"Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (EKA), το μοναδικό δημόσιο κέντρο που λειτουργεί σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης από την πολιτεία.
Ιδιαίτερα την τελευταία 6ετία, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών η στελέχωση του Κέντρου έχει πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40 %. H ετήσια χρηματοδότηση έχει πέσει κάτω από το 50% με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες.
Κλινικές και χώροι που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κρεβάτια και υπηρεσίες αποκατάστασης παραμένουν κλειστές. Την ίδια ώρα η πολιτεία και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης ενώ και οι πολίτες βάζουν το χέρι στην τσέπη για να νοσηλευτούν σε αυτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η στελέχωση στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι περίπου στο 50 % των οργανικών θέσεων, ενώ πλέον πολλές βάρδιες μένουν χωρίς Νοσοκόμο με αποτέλεσμα ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα να μην μπορούν να τύχουν της ανάλογης εξυπηρέτησης. Αναρωτιόμαστε η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση;
Κρίσιμοι τομείς από τις υπηρεσίες αποκατάστασης και του εργαστηριακού τομέα παραμένουν υποστελεχωμένοι και η εξυπηρέτηση των ασθενών σε αρκετές περιπτώσεις εξαρτάται από την παρουσία πρακτηκάριων και φοιτητών των σχολών των ΑΤΕΙ.
Τεράστια κενά υπάρχουν στη στελέχωση όμως υπάρχουν σε όλους τους τομείς αφού η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι κάτω από το 50 %. Ακόμα και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων δεν υπάρχει προσωπικό (πχ. Ηλεκτρολόγος) με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάρδιες που δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνικός στο Νοσοκομείο. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται στον τομέα της εστίασης και των άλλων υπηρεσιών του ΕΚΑ.
Η χρηματοδότηση του ΕΚΑ έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το 2015 το ΕΚΑ που αποσυνδέθηκε από το ΚΑΤ εκτιμήθηκε ως ετήσιος προϋπολογισμός το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ για να καλύψει μόνο τις βασικές ανάγκες. Όμως το 2016 έγινε τεράστια περικοπή των πιστώσεων στα 1,47 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 60% της αρχικής πρόβλεψης.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι οι ανάγκες για τρόφιμα εκτιμώνται στα 250 χιλ. ευρώ ετησίως ενώ η έγκριση για το 2016 είναι μόλις 50 χιλ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νοσηλευόμενο διατίθεται 1,3 ευρώ την ημέρα για φαγητό ποσό που δεν επαρκεί ούτε για ένα γεύμα. Το πιο προκλητικό είναι ότι το Υπ. Υγείας περικόπτει ακόμα και το 10% των πιστώσεων του 2016 με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να καλύπτει μόλις το 50% των βασικών αναγκών για τη λειτουργία του ΕΚΑ.
Εξαιτίας αυτών των επιλογών και της υποχρηματοδότησης οι κτιριολογικές εγκαταστάσεις του ΕΚΑ εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης ενώ οι μηχανολογικές και ο εξοπλισμός του δεν μπορεί να συντηρηθούν.
Αποκορύφωμα αυτής της επιχείρησης υποβάθμισης του ΕΚΑ είναι η απουσία Διοίκησης εδώ και 7 μήνες. Σε πρόσφατη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου με τον Υπουργό Υγείας η μόνη δέσμευση που δόθηκε ήταν ότι σε λίγες μέρες θα διοριστεί διοίκηση στο κέντρο. Αντί γι' αυτό το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε ξανά τη θέση με αποτέλεσμα το ΕΚΑ να παραμένει αδιοίκητο για τουλάχιστον για 5-6 μήνες ακόμα".