Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2016

Υπο δοκιμη νεο φαρμακο για την νοσο Αlzhimer[Αλτσχαιμερ]


Πολλα υποσχομενο φαινεται να ειναι ενα νεο φαρμακο κατα της νοσου του Αλτσχαιμερ,καθως καταστρεφει τις χαρακτηριστικες τοξικες ''πλακες''της πρωτεινης βητα αμυλοειδους ,που συσσωρευονται στον εγκεφαλο των ασθενων.
Η δραστικη ουσια εχει δοκιμαστει με επιτυχια σε πειραματοζωα ,φαινεται να προστατευει κυριως οσους βρισκονται στο αρχικο σταδιο της νοσου..
''Ειναι τα καλυτερα νεα που εχουμε εδω και 25 χρονια; στην ερευνα για το Αλτσχαιμερ ''δηλωσε ο επικεφαλης της ερευνας ,νευρολογος Στεφεν Σαλογουει.
Αλλοι ειδικοι συνιστουν υπομονη επειδη το φαρμακο βρισκεται στο αρχικο σταδιο αναπτυξης του και δοκιμαστηκε σε λιγους μονο ασθενεις [165] Αυτη η αρχικη δοκιμη δειχνει οτι η δραστικη ουσια Aducanumabeinai ειναι ασφαλης και ικανη να ''φρεναρει''την απωλεια της μνημης.
Οσο μεγαλυτερη ηταν η δοσολογια ,τοσο πιο καταστροφικη ηταν η δραση του φαρμακου στις τοξικες ππρωτεινικες πλακες .Μετα ενα ετος 40 ασθενεις διεκοψαν την θεραπεια λογω παρενεργειων, κυριως πονοκεφαλων.
Ηδη βρισκονται σε εξελιξη δυο μεγαλυτερες κλινικες δοκιμες ,μεταξυ 2700 ασθενων σε 20 διαφορετικες χωρες σε ΗΠΑ,Ευρωπηκαι Ασια προκειμενου να αξιολογησουν πληρως τις δυνατοτητες του συγκεκριμενου φαρμακου εως το 2020.
Παντως η επιστημονικη κοινοτητα παραμενει μαλλον επιφυλακτικη .Εδω και μια δεκαετια δεν εχει κυκλοφορησει καποιο νεο φαρμακο για αυτη την νευροεκφυλιστικη παθηση που οδηγει σε ανοια.
Η σχετικη δημοσιευση εγινε στο επιστημονικο περιοδικο Nature.
Μενει ετσι να αποδειχτει μεσα απο τις διεξαγομενες κλινικες μελετες κατα ποσο το Αducanumab ειναι οντως σε θεση να βελτιωσει αισθητα τα συμπτωματα των ασθενων.



Δημητρης Γεωργιου

καρδιολογος