Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016

Ορισμοι και ταξινομηση των επιπεδων αρτηριακης πιεσης

                                               Αρτηριακη Υπερταση

1η Ενοτητα
Ορισμος -Συχνοτητα Αρτηριακης Υπερτασης

Συμφωνα με τον Rose ''η υπερταση θα πρεπει να οριζεται σε σχεση με ενα επιπεδο αρτηριακης πιεσης πανω απο το οποιο η ερευνα και η θεραπεια κανουν περισσοτερο καλο παρα κακο''.
Ετσι λοιπον η αρτηριακη πιεση συμφωνα με την Ευρωπαικη Καρδιολογικη Εταιρια οριζεται και ταξινομειται οπως φαινεται στον παρακατω πινακα.

Ορισμοι και ταξινομηση των επιπεδων αρτηριακης πιεσης[mmHg]

Κατηγορια Συστολικη Διαστολικη
Ιδανικη <120 <80

Φυσιολογικη 120-129 80-84

Ανωτερη φυσιολογικη 130-139 85-89

Υπερταση σταδιου 1[ηπια] 140-159 90-99

Υπερταση σταδιου 2[μετρια] 160-179 100-109

Υπερταση σταδιου 3[βαρια] >180 >110

Μεμονωμενη συστολικη >140 <90
υπερταση

Συμφωνα με την Αμερικανικη Καρδιολογικη Εταιρια υπαρχει και ενα σταδιο προ-υπερτασης οπου η αρτηριακη πιεση κυμαινεται μεταξυ 120-139 αλλα ΔΕΝ αποτελει κατηγορια νοσου..
Αποτελει μαλλον ενα ορο που εχει επιλεγει προκειμενου να προσδιορισει ατομα με υψηλο κινδυνο αναπτυξης υπερτασης ,ετσι ωστε τοσο οι ασθενεις οσο και οι γιατροι να ειναι σε εγρηγορση για τον κινδυνο αυτο και να προβαινουν σε παρεμβασεις για την προληψη η καθυστερηση της αναπτυξης της νοσου.Σε αυτη την περιπτωση δεν ενδεικνυται η χορηγηση θεραπευτικης αγωγης.

Μεμονωμενη υπερταση ιατρειου η υπερταση της λευκης μπλουζας

Σε μερικους ασθενεις η αρτηριακη πιεση ιατρειου αυξανεται επιμονα κατα την διαρκεια της ημερας ενω οι 24-ωρες τιμες της αρτηριακης πιεσης ειναι φυσιολογικες .Η παθηση αυτη ειναι γνωστη ως υπερταση της ασπρης μπλουζας και αντιστοιχει περιπου στο 10%του γενικου πληθυσμου..
Συμφωνα με την μελετη ΝΗΑΝΕΣ ΙΙΙ στις ΗΠΑ ,η συχνοτητα εμφανισης της υπερτασης [επιπολασμος]μεταξυ 1988 και 1991 ηταν 32%στη μαυρη φυλη και 23%στη λευκη φυλη.
Καθως αυξανεται η ηλικια αυξανεται και ο αριοθμος των ασθενων με υπερταση κατα τροπο ωστε αρτηριακη υπερταση να εμφανιζεται σε πανω απο το 50%του πληθυσμου ανω των 65 ετων.
Στη μελετη ATTICA ,στην οποια συμπεριεληφθησαν 1514 ανδρες και 1528 γυναικες απο την ευρυτερη περιοχη της Αθηνας ,ο επιπολασμος της υπερτασης ηταν 37%στους ανδρες και 25% στις γυναικες .Σε προγενεστερη μελετη σε αγροτικο πληθυσμο της Ελλαδος ,ο επιπολαςσμος της υπερτασης εκτιμηθηκε στο 28,4%.
Συνεχιζεται.....
Δημητρης Γεωργιου ,καρδιολογος