Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2023

O Πούτιν και το πραξικόπημα των μισθοφόρων του Πριγκόζιν

 

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η πραξικοπηματική στρατιωτική πρόκληση του αρχηγού της ιδιωτικής εταιρείας Wagner, του ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων του Ρώσου ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, συνιστά μέγιστη κρίση για το καθεστώς Πούτιν. Η προσωρινή διευθέτηση της αντιπαράθεσης με την υποχώρηση του Πριγκόζιν, ύστερα από μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο, βάζει ίσως μια άνω τελεία στην ανταρσία που για 24 ώρες συντάραξε τη Ρωσία και τον κόσμο, όμως δεν τερματίζει την κρίση. Τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο για τον Πούτιν και το καθεστώς του…

Δεν είναι λίγο 25.000 στρατός μισθοφόρων να διακηρύσσει ότι βαδίζει προς τη Μόσχα, να καταλαμβάνει τη στρατιωτική βάση του αρχηγείου της νότιας στρατιάς της Ρωσίας στο Ροστόφ του Ντον και να συλλαμβάνει την στρατιωτική ηγεσία της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, να καταρρίπτει τρία στρατιωτικά ελικόπτερα με 11 νεκρούς πιλότους και πολλά άλλα.


Η μετασοβιετική Ρωσία και το βοναπαρτιστικό καθεστώς Πούτιν εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο κρίσης. Κρίσης που συνυφαίνεται και αλληλεπιδρά με τον πόλεμο της ιμπεριαλιστικής Δύσης κατά της Ρωσίας, με αντιπρόσωπο την φασίζουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας και θύματα τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Ντονμπάς.

Αλλά ο Πούτιν, όπως και πριν 16 μήνες, όταν ανακοίνωνε την έναρξη του πολέμου, την επονομαζομενη “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, έκρινε ότι πρέπει να αποκηρύξει “μετά βδελυγμίας” την σοβιετική σοσιαλιστική επανάσταση του 1917. Η επανάσταση του 1917 φαίνεται να έχει γίνει ο εφιάλτης του πρώην Καγκεμπίτη!

Καταγγέλλοντας την πραξικοπηματική δράση του ιδιωτικού στρατού του Πριγκόζιν κατά του στρατού της Ρωσίας, της ηγεσίας του στρατού και κατά του ίδιου, ο Πούτιν δήλωσε:

«Και επομένως, οι ενέργειες [του Πριγκοζιν και της Wagner] διέλυσαν την ενότητά μας είναι στην πραγματικότητα αποστασία από τον λαό μας, από τους συμπολεμιστές μας που τώρα πολεμούν στο μέτωπο. Αυτό είναι πισώπλατη μαχαιριά κατά της χώρας μας και του λαού μας.», για να συνεχίσει:

«Ήταν ένα τέτοιο πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα διεξήγαγε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως της έκλεψαν τη νίκη. Οι ίντριγκες, οι τσακωμοί, οι πολιτικοποιήσεις πίσω από τις πλάτες του στρατού και του λαού μετατράπηκαν στο μεγαλύτερο σοκ, στην καταστροφή του στρατού και στην κατάρρευση του κράτους, στην απώλεια τεράστιων εδαφών. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του Εμφυλίου Πολέμου.»

“Ίντριγκες”… Αν δεν κάνουμε λάθος, οι ίντριγκες ήταν ο τρόπος ύπαρξης της αυτοκρατορικής αυλής του φεουδαλικού βάρβαρου καθεστώτος του Τσάρου Νικόλαου Β’,. της τσαρίνας και του μέντορά της Ρασπούτιν.


“Τσακωμοί”… Πολύ γενικόλογο. Υπήρχαν τσακωμοί ανάμεσα στα κόμματα, αν εννοεί αυτό, όμως όλοι τους, υποστηρικτές της τσαρικης απολυταρχίας, της μπουρζουαζίας, της αστικής δημοκρατίας, του ρεφορμιστικου σοσιαλισμού και του λαϊκισμού, συμφωνούσαν μεταξύ τους ενάντια στους επαναστατημενους στρατιώτες, που κατά εκατομμύρια έχαναν τις ζωές τους στα πεδία του πολέμου ή σακατεύονταν, συμφωνούσαν μεταξύ τους ενάντια στους εργάτες και της εργάτριες που υποχρεώνονταν να δουλεύουν σαν σκλάβοι (όχι απλά μισθωτοί σκλάβοι) κι ενάντια στους αγρότες στους οποίους αρνούνταν να παραχωρήσουν τη γη. Ούτε γη, ούτε ψωμί, ούτε ειρήνη δεν μπορούσε και δεν ήθελε να παραχωρήσει η τσαρική καμαρίλα και οι αστικοδημοκράτες διάδοχοί τους μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917. Θέλανε κι αυτοί να μεγεθύνουν τη γιγάντια αυτοκρατορία κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη και τα Στενά, υποτάσσοντας κι άλλους λαούς στη “φυλακή των λαών”, την τσαρική αυτοκρατορία.

“Πολιτικοποιήσεις”… Πόσο άσχημα χτυπάει στον παλιό υπάλληλο των μυστικών υπηρεσιών και νυν βοναπάρτη παλινορθωτή η πολιτικοποίηση των φαντάρων, η ελεύθερη σκέψη των φαντάρων, η διατύπωση της γνώμης τους, η αμφισβήτηση της ανεξέλεγκτης και δολοφονικής αυθαιρεσίας της κάστας των τσαρικών αξιωματικών.

Βέβαια, ο Βοναπάρτης παλινορθωτής του καπιταλισμού δεν τολμάει να πει την αλήθεια. Τη διάλυση και καταστροφή του στρατού δεν την προκάλεσαν οι φαντάροι, αλλά η σηπόμενη κάστα της φεουδαλο-καπιταλιστικης αυτοκρατορικής αυλής. Οι στρατιώτες και οι ναύτες επαναστάτησαν και πήραν το μέρος των Μπολσεβίκων διεθνιστών αντιδρώντας στην καταστροφική διεύθυνση του πολέμου και στο ατελείωτο ιμπεριαλιστικό άνθρωποσφαγείο. Στο κνούτο απάντησαν με επανάσταση για ψωμί, γη, ειρήνη και ελευθερία.

Και ήταν ο Κόκκινος Στρατός που ίδρυσαν οι Μπολσεβικοι με αρχηγό τον Λέον Τρότσκι, αυτός που ανόρθωσε τη Ρωσία, όχι ως μεγαλο-Ρωσικό σωβινισμό, καταπιεστή των άλλων εθνοτήτων, αλλά ως ταξικό στρατό των εργατών και αγροτών, που υπεράσπισε την ΕΣΣΔ και νίκησε τους 15 στρατούς της ιμπεριαλιστικής ξένης επέμβασης και τις συνεργαζόμενες μαζί τους στρατιές της εσωτερικής αντεπανάστασης των “Λευκών” αξιωματικών. Και ας σημειώσουμε, τον Εμφύλιο Πόλεμο τον οργάνωσε και τον διεξήγαγε η ντόπια άρχουσα τάξη, οι τσαρικοί αξιωματικοί, οι φεουδαρχες και καπιταλιστές, μαζί και σε συνεργασία με τους ξένους ιμπεριαλιστες εισβολείς. Και ο ηρωικος αντιφασιστικός Πόλεμος κατά των Γερμανών ναζί υπεράσπιζε ακριβώς την σοσιαλιστική πατρίδα – υπό τον Στάλιν, παρά τον Στάλιν και τα εγκλήματά του κατά της επαναστατικής μπολσεβίκικης πρωτοπορίας και των ηγετών του Κόκκινου Στρατού.

Εδώ βρίσκεται η εγγενής αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπου που έχει κηρύξει το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Όπως σημειωνε η Επείγουσα Αντιπολεμική Διεθνιστική Απόφαση του Κέντρου Κρίστιαν Ρακόφσκι πριν από ένα ακριβώς χρόνο:

Η μετασοβιετικη Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που πυροδοτείται από την άλυτη παγκόσμια καπιτολιστικού

Το πρωταρχικό και επείγον καθήκον της διεθνούς εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων είναι να σταματήσουν την ιμπεριαλιστική πολεμική πορεία προς τον παγκόσμιο αφανισμό, μετατρέποντας την πολεμική σύγκρουση σε επαναστατική πάλη για την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση, τον παγκόσμιο Σοσιαλισμό.

Πούτιν

«Ελήφθηκαν αποφάσεις για να αποφευχθεί η αιματοχυσία»

Απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό, αργά το βράδυ της Δευτέρας 26/6, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε:

“Ευχαριστώ εκείνους τους στρατιώτες και τους διοικητές της Ομάδας Wagner που πήραν τη μόνη σωστή απόφαση – δεν διέπραξαν αδελφοκτόνο αιματοχυσία, σταμάτησαν στην τελευταία γραμμή. Σήμερα έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε να υπηρετείτε τη Ρωσία υπογράφοντας σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή να επιστρέψετε στους συγγενείς και τους φίλους σας. Όποιος θέλει μπορεί να πάει στη Λευκορωσία. Η υπόσχεση που έχω δώσει θα εκπληρωθεί. Επαναλαμβάνω, η επιλογή εξαρτάται από τον καθένα από εσάς, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι η επιλογή των Ρώσων στρατιωτών που έχουν συνειδητοποιήσει το τραγικό τους λάθος».

Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της Ομάδας Wagner είναι Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στο λαό και το κράτος τους, που το απέδειξαν με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης, απελευθερώνοντας το Donbass και τη Novorossia. Προσπάθησαν να τους «χρησιμοποιήσουν στο σκοτάδι» εναντίον των αδερφών τους στα όπλα, επεσήμανε ο Πούτιν.

 

Πηγή : Νέα Προοπτική