Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2023

Οι Αρχαιολόγοι, η Μαφία της Μυκόνου και το Κράτος-Μαφία

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, η είδηση και μόνο της βάρβαρης και δολοφονικής επίθεσης σε έναν αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα ήταν το έναυσμα για να κινηθούν άμεσα όλοι οι μηχανισμοί δίωξης του εγκλήματος, των φυσικών αυτουργών και των συμφερόντων που βρίσκονται από πίσω και έδωσαν την εντολή.

Ο αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της εφορείας Κυκλάδων, υπεύθυνος τα τελευταία 8 χρόνια για τον έλεγχο των οικοδομικών κατασκευών (και παραβιάσεων της νομοθεσίας) στη Μύκονο, Μανώλης Ψαρρός, χτυπήθηκε στις 7 Μαρτίου, στην Κηφισιά, κοντά στο σπίτι του, και σε κακή κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο, με προβλήματα όρασης και σπασμένα πλευρά. Ήταν ένα μήνυμα των κυκλωμάτων της μαφίας και των αφεντικών τους ότι αυτοί είναι οι κυρίαρχοι. Ο αρχαιολόγος θα μπορούσε να χάσει και την ζωή του, αν κατά τύχη δεν περνούσε οδηγός αυτοκινήτου, που έριξε τα φώτα πάνω στο δράστη, ο οποίος εξαφανίστηκε με μοτοσικλέτα.

Και αν δεν αρκούσε η δολοφονική επίθεση στον Μανόλη Ψαρρό, το sms, λίγες μέρες αργότερα σε γυναίκα συνάδελφό του, στο ίδιο νησί, με απειλητικό, σεξιστικό και δυσφημιστικό περιεχόμενο, θα έπρεπε να κάνει τους πάντες να ξεσηκωθούν. Και πρωτίστως τους αρμόδιους.

Όμως, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές. Μπορεί να πήγε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη να επισκεφθεί τον χτυπημένο υπάλληλο του υπουργείου στο νοσοκομείο, αλλά αντί να προβεί σε μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα και τις αρχές για δίωξη του δράστη/των δραστών, έδωσε εντολή να απομακρυνθούν από τη Μύκονο. Υποτίθεται για να… τους προστατέψει. Με αυτόν τον τρόπο, αδειάζει ουσιαστικά τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, δίνοντας το σήμα ότι πήρε το μήνυμα της μαφίας. Και ευκαιρίας δοθείσης, προαναγγέλει νέο οργανισμό για να συγχωνεύσει υπηρεσίες, σκοπεύοντας μέσα στον επόμενο μήνα να καταργήσει ακόμα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ύστερα από το σάλο, που έλαβε διεθνείς διαστάσεις, για τη δράση της μαφίας στο πιο τουριστικό νησί του Αιγαίου, ο Θεοδωρικάκος (του Προστασίας του Πολίτη – τι ειρωνία!), ο Σκρέκας (ΥΠΕΝ), και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, εξέπεμψαν λεκτικές κορόνες. Πάνω από 100 αστυνομικούς θα στείλει ο Θεοδωρικάκος από το Πάσχα, για την τουριστική σεζόν. Αλλά δεν χρειάζονται 100 αστυνομικοί στην τουριστική σεζόν, γιατί τα αυθαίρετα κτίζονται εκτός τουριστικής σεζόν, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Τα περί πάταξης της ανομίας και τα λοιπά, από το στόμα των κρατούντων, του Μητσοτάκη και της παρέας του, είναι απλώς λεκτικές κορόνες. Μέχρι να ξεχαστεί το ζήτημα. Το ξυλοκόπημα του αντιδημάρχου Μυκόνου πριν λίγα χρόνια ακόμη περιμένει την ανεύρεση των δραστών. Το πολύ πολύ, κάποια στιγμή να πάει ένα κλιμάκιο, όπως εκείνο της οικονομικής αστυνομίας, να κόψει μερικά πρόστιμα, για να δείξει ότι η κυβέρνηση όλα τα φροντίζει – και η ζωή συνεχίζεται…

Δεν ξέρουμε αν χρειάζονται 100 και πάνω αστυνομικοί. Για την ακρίβεια είμαστε σίγουροι ότι και 100 και 500 να πάνε (αλήθεια πού θα μένουν με τόσο ακριβά ενοίκια;) τίποτα δεν θα αλλάξει. Γιατί η Μύκονος, η Σαντορίνη, λίαν προσεχώς η Σίφνος, η Τζιά κ.λπ., είναι στόχος του μεγάλου, του πολύ μεγάλου κεφαλαίου, του μαφιο-καπιταλισμού της φούσκας. Σε ένα νησί που ένα απλό τραπέζι, για βραδινό ή μεσημεριανό μιας παρέας, μπορεί να κοστίσει 5.000, 15.000 ευρώ ή και παραπάνω, σε ένα νησί που όλες οι παραλίες έχουν περιφραχτεί και κλείσει για τον απλό κόσμο από τα κέντρα και τα ξενοδοχεία, στο νησί όπου οι ιδιωτικοί στρατοί αριθμούν πάνω από 300 ένοπλους άνδρες, για την προστασία των μαφιόζων αφεντικών και για την “τακτοποίηση” των δυστροπούντων υπαλλήλων, αυτών που επιμένουν να μη σκύβουν το κεφάλι και λένε ότι υπάρχουν νόμοι, ή τις αντίπαλες ομάδες, το πρόβλημα δεν λύνεται με την αποστολή “100 αστυνομικών στην τουριστική περίοδο”.

Χρειάζεται να μπει τέρμα στην τρομοκρατία των αφεντικών της νύχτας, του σεξοτουρισμού, της ναρκομαφίας που είναι μέρος της καλής, υψηλής κοινωνίας – και έχουν σχέσεις με τις οικογένειες των κυβερνώντων, που φωτογραφίζονται με υπουργούς, πρωθυπουργούς, παράγοντες και παραγοντίσκους. Αυτή τη μαφία δεν θα την πολεμήσει ο Μητσοτάκης, ούτε η Μενδώνη, οι κύριοι και οι κυρίες που ποζάρανε με τους βιαστές της Θεσσαλονίκης…

Αυτοί κινητοποιούν τα predator και τα λοιπά μέσα παρακολούθησης για τους πολιτικούς αντιπάλους τους, για τους εν δυνάμει πολιτικούς αντιπάλους τους, για να ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή, απασχολούν στρατιές μυστικών και φανερών αστυνομικών, προσλαμβάνουν εκατοντάδες και χιλιάδες αστυνομικούς για να τους εξαπολύουν κατά του εχθρού λαού, όμως, τη μαφία της Μυκόνου δεν την πειράζουν. Γιατί είναι διασυνδεμένοι με δεσμούς αίματος και ανομίας. Οι μαφιόζοι και τα αφεντικά τους είναι σε συγκοινωνούντα δοχεία με τους υψηλά ιστάμενους στις κρατικές, αστυνομικές και κυβερνητικές υπηρεσίες ενός άνομου και παράνομου συστήματος καπιτα-ληστρικής εκμετάλλευσης.

Αυτός ο κόσμος/υπόκοσμος, ο “κόσμος της οργανωμένης σήψης”, όπως εύστοχα λέει ένα σύνθημα των μαχόμενων καλλιτεχνών, πρέπει να ανατραπεί συθέμελα.

Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανεύρεση του/των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης κατά του Μανώλη Ψαρρού.

Να γκρεμιστούν με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα αυθαίρετα κι οι περιφράξεις των παραλιών. Άμεση κατάσχεση όλων των αυθαιρέτων μεγαλοκατασκευών. Διώξτε τις ιδιωτικές αστυνομίες και τους ιδιωτικούς στρατούς της μαφίας.


Οι Αρχαιολόγοι καταγγέλλουν

Σε συνέντευξη που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το μεσημέρι της Παρασκευής 24/3/2023, στον κήπο του ΣΕΑ, στο Θησείο, μίλησαν ο χτυπημένος από τη μαφία αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Κουτσούμπα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων Δέδες Λιώνης και συνήγορος του Μ. Ψαρρού.

Η δήλωση του Μανώλη Ψαρρού:

«Υπηρετώ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεκαετίες.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία 8 με αρμοδιότητα τη Μύκονο.

Ασκώ πάντοτε τα καθήκοντά μου, υπηρετώντας τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία των μνημείων και των χώρων, όπως όλοι οι αρχαιολόγοι.

Ποτέ δεν περίμενα να βρεθώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ούτε το επεδίωξα, και αισθάνομαι άβολα με αυτό.

Αναρρώνω ακόμη από την επίθεση που δέχτηκα στις 7 Μαρτίου, στην περιοχή του ΚΑΤ.

Ευτυχώς είμαι στη ζωή χάρη στο αυτοκίνητο που έστριψε και εμπόδισε τον δράστη ή τους δράστες να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον οδηγό του αυτοκινήτου που έτρεψε τους δράστες σε φυγή και με βρήκε αναίσθητο και αιμόφυρτο.

Σε αυτόν χρωστάω μάλλον τη ζωή μου.

Έχω σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η όρασή μου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πρόβλημα.

Σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή μου προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους.

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι μέρες πριν υπήρχαν περίεργες κινήσεις που στόχευαν την αναγνώριση και παρακολούθησή μου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησα με τους συνηγόρους μου την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου που μου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή και τους Συλλόγους που άνοιξαν το θέμα. Για τους ελάχιστους που αμφισβήτησαν την αιτία της επίθεσης κι αν σχετιζόταν με τις υποθέσεις που χειριζόμουν στη Μύκονο, η αποστολή απειλητικού και συκοφαντικού sms σε άλλη συνάδελφο, με την οποία χειριζόμασταν κοινά θέματα στη Μύκονο, είναι η απόδειξη αυτού που εξαρχής έλεγαν και τα σωματεία μας.

Κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του.

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με σαφήνεια ότι, μετά το πέρας της αναρρωτικής μου άδειας, θέλω να επιστρέψω κανονικά στα καθήκοντά μου και να συνεχίσω να ασχολούμαι με υποθέσεις της Μυκόνου. Ζητάω, όμως, όπως και όλοι μου οι συνάδελφοι, να αισθάνομαι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η συντεταγμένη πολιτεία με υποστηρίζουν στο έργο μου, για να το ασκώ χωρίς φόβο.

Ζητήσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ΕΦΑ Κυκλάδων, συνδρομή δικηγόρου με έμμισθη εντολή, αστυνομική προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους, όπως μου έχει συμβεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. Δεν περίμενα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη η λύση που θα έβρισκε είναι να ζητήσει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούμαστε με τη Μύκονο!

Δεν είναι αυτό η προστασία που ζητήσαμε.

Αυτό δίνει το λάθος μήνυμα στους δράστες της επίθεσης και ενισχύει το δικό τους μήνυμα τους προς τους συναδέλφους μου αρχαιολόγους.

Το μήνυμα δηλαδή ότι μπορούν να βγάλουν από τη μέση τους υπαλλήλους που τους ενοχλούν.

Περιμέναμε να έχουμε στο πλάι μας την πολιτική ηγεσία.

Περίμενα να μου ζητήσουν τους φακέλους με τις παρανομίες που χειριζόμουν και να τους πάνε στον Εισαγγελέα.

Περίμενα να φροντίσουν να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς τις νόμιμες άδειες.

Αντί για αυτές τις κινήσεις, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει την εικόνα ότι αδειάζει τους υπαλλήλους του.

Ότι αντί να μας επιβραβεύει, μας τιμωρεί.

Συντάσσομαι με τις αποφάσεις των σωματείων μου και ζητώ από το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει τους υπαλλήλους του.»

Δέσποινα Κουτσούμπα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα επεσήμανε πως για ακόμη μια φορά υπήρξε αίτημα προς την υπουργό, Λίνα Μενδώνη, για συνάντηση με τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αποδεκτό. «Η υπουργός έχει να μας συναντήσει από το 2020, ενώ τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων του Υπουργείου δεν τον έχει συναντήσει ποτέ κατά τη διάρκεια της τετραετίας», επεσήμανε.

Ο Σύλλογος από την πρώτη ημέρα βρήκε τρεις υποθέσεις που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός το 2022 και τις κατέθεσε στο ΑΤ Κηφισιάς, εκεί που έχει ανοίξει ο φάκελος για το συμβάν. Έτσι η υπόθεση κατέληξε στο Τμήμα Εκβιαστών. Στην πορεία της υπόθεσης όμως υπήρξε απειλητικό SMS και σε άλλη Αρχαιολόγο της Μυκόνου, κάτι που δείχνει πως το θέμα δεν είναι μόνο οι υποθέσεις που χειριζόταν ο Ψαρρός.

«Αυτό που πρέπει να βρεθεί και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, είναι να δουν τις υποθέσεις των τελευταίων δύο – τριών χρόνων με αυθαιρεσίες που έχουν τεκμηριωθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πολλές από αυτές έχουν σταλεί και στον Εισαγγελέα και υπάρχουν σε εξέλιξη δίκες. Υποθέσεις για αυθαίρετες κατασκευές στις οποίες ο Μανώλης Ψαρρός είναι μάρτυρας ως υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ μόνο για το 2022 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μόνο για τη Χώρα της Μυκόνου έχει εκδώσει 18 σήματα διακοπής εργασιών που γίνονταν παράνομα», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Η Αστυνομική δύναμη Μυκόνου από το 2018 που έδειραν τον αντιδήμαρχο, έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Όμως το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατασκευές δημιουργείται εκτός σεζόν. Τότε γίνονται οι εργασίες. Θέλουμε λοιπόν μόνιμη αστυνομική δύναμη εκεί που θα ελέγχει τις εργασίες». Και πρόσθεσε:

«Κάτι δεν πάει καλά με τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση στους μαφιόζους».

«Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούσαμε δια στόματος του κυρίου Σκρέκα και του κυρίου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες, οι δράσεις που ανακοίνωσε στους συναδέλφους μας η υπουργός Πολιτισμού, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν ο κ. Σκρέκας λέει ότι οι δράστες της μαφιόζικης επίθεσης θα τιμωρηθούν και η κυρία Μενδώνη λέει ότι θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα σαν να μην γνωρίζουμε για ποιό λόγο έγινε το περιστατικό. Όταν το πρωί σε σύσκεψη στο Μαξίμου λένε να πάνε στη Μύκονο μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και να τεκμηριώσουν τις αυθαιρεσίες και να τις γκρεμίσουν, και την ίδια μέρα η κυρία Μενδώνη ανακοινώνει ότι ζητάει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούνται με τα θέματα της Μυκόνου. Όταν το πρωί ακούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στη Μύκονο και το απόγευμα ακούμε ότι η κυρία Μενδώνη θα φέρει νέο οργανισμό για να συγχωνεύσει υπηρεσίες, σκοπεύοντας μέσα στον επόμενο μήνα να καταργήσει ακόμα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τότε κάτι δεν πάει καλά. Σκοπός είναι να δοθεί ένα μήνυμα στους μαφιόζους ότι αυτά δεν περνάνε. Ότι η συντεταγμένη πολιτεία στηρίζει τους εργαζόμενους και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η απάντηση στα κυκλώματα θα πρέπει να είναι ότι τα συμφέροντά τους που είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών της Μυκόνου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα περάσουν. Αυτό το μήνυμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν το εκπέμπει».

«Η πολιτική ηγεσία μάς απαξιώνει αντί να είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε η υπουργός Λίνα Μενδώνη να πάει στην εισαγγελία με φακέλους αυθαιρεσιών που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Να μείνουν οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι στη θέση τους και να ενισχυθούν. Να μην συγχωνευτούν ξαφνικά υπηρεσίες που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τέλος, η κυβέρνηση να πάρει θέση».

O Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων Δέδες Λιώνης, επεσήμανε:

«Το χτύπημα είναι προς όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο Δημόσιο και ασκούν τα καθήκοντά τους με τρόπο επαρκή και σύμφωνα με ό,τι έχουν ορκιστεί κατά τον διορισμό τους να επιτελέσουν. Αναδεικνύεται μια σκοτεινή όψη της ελληνικής κοινωνίας που δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει το 2023. Όποιος εφαρμόζει τον νόμο να βρίσκεται χτυπημένος, δαρμένος, αναίσθητος και με προβλήματα στην σωματική του ακεραιότητα στον θάλαμο ενός νοσοκομείου. Επειδή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να καταδικαστεί έμπρακτα η επίθεση. Δεν αρκεί μόνο να ειπωθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να αναλάβει να κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού».

Αναρωτήθηκε, τέλος, γιατί η υπουργός Πολιτισμού δεν κάνει κινήσεις που οι εργαζόμενοι θεωρούν αυτονόητες: «Χτυπήθηκε βάναυσα ένας εργαζόμενος, απειλήθηκε με γραπτό μήνυμα άλλη συνάδελφος και η οικογένειά της και ακόμα δεν υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά. Το απλούστερο δηλαδή. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να υπάρξει μια μηνυτήρια αναφορά από την υπουργό; Έχουν ασκηθεί πιέσεις και για άλλα μέρη της χώρας που δεν έχουν μετατραπεί σε ξυλοδαρμό. Αυτά όμως θα πρέπει να κοπούν μαχαίρι. Οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων εκτελούν εργασία και καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Η λύση μπορεί να προκύψει με άμεσες ενέργειες με τις οποίες η κυβέρνηση θα αποδείξει πως οι συνάδελφοι δεν χρειάζεται να φοβούνται το βράδυ μην τους περιμένει κάποιος να τους ξυλοφορτώσει. Δεν θα φοβούνται το παλιό κράτος και το κράτος που θα σταυρώνει τα χέρια του περιμένοντας».

 

Πηγή : Νέα Προοπτική