Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2023

Εκπαίδευση: Ανυποχώρητος αγώνας κόντρα στην αξιολόγηση

Θοδωρής Μαυρίδης

Σε θέση μάχης βρίσκεται το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα την ατομική αξιολόγηση. Μαζικές και με συμμετοχή των νέων εκπαιδευτικών οι γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, υιοθετούν αποφάσεις για απεργία-αποχή.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται οι μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών στην εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό κίνημα συζητά, οργανώνεται, συντονίζεται και αποφασίζει απέναντι στη σφοδρότατη επίθεση της κυβέρνησης για την κατίσχυση της ατομικής αξιολόγησης και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Ήδη η ΔΟΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 15 Φλεβάρη, κήρυξη απεργίας-αποχής και στάσεων εργασίας από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης και νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και ολομέλειας προέδρων.

Στην ίδια κατεύθυνση και η συνέλευση προέδρων της ΟΛΜΕ που συνεδριάζει το Σάββατο 11 Φλεβάρη με αντίστοιχη εισήγηση. Όλες οι γενικές συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις αγώνα, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» με τους αξιολογητές έτοιμους να ξεκινήσουν. Σοβαρή αναστάτωση και κινητικότητα επικρατεί στους νεοδιόριστους που η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί ως μέσω εκβιασμού και δούρειο ίππο για να περπατήσει η αξιολόγηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία κυβέρνηση ποτέ δεν κατάφερε να περάσει την αξιολόγηση, αλλά κάθε νέα κυβέρνηση προσπαθούσε από το μηδέν και «έτρωγε τα μούτρα» της από την αντίσταση των εκπαιδευτικών. Αυτό θέλει η Κεραμέως, να κατοχυρώσει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα βρει στρωμένο έδαφος για την αξιολόγηση.

Κάτω από τις μαζικές αντιδράσεις και τις αγωνιστικές αποφάσεις των συνελεύσεων, είναι ολοφάνερο ότι οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν ανυποχώρητα την μάχη και για αυτόν τον λόγο το υπουργείο προσπαθεί με εγκυκλίους να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Με απειλές για μισθολογικές ποινές, πειθαρχικά και εκφοβισμό στην μη συμμόρφωση, είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβληθεί και δεν θα διστάσει να χτυπήσει το απεργιακό δικαίωμα, να σύρει τις ομοσπονδίες στα δικαστήρια για να βγάλει την απεργία-αποχή παράνομη. Όλα αυτά τα έχει ξανακάνει και δεν κατάφερε ποτέ όμως να αγγίξει στο ελάχιστο τους απεργούς.

Οι συνελεύσεις ψηφίζουν αγωνιστικό σχεδιασμό που δεν θα αφήσει ακάλυπτο κανέναν εργαζόμενο και θα επαναπροκηρύξουν την απεργία-αποχή και στάσεις εργασίες για την ατομική αξιολόγηση ακόμα και αν αυτή δεν επαναπροκηρυχτεί από τις ομοσπονδίες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πλάσει το αφήγημα ότι πέρασε την αξιολόγηση σε τρία επίπεδα. Την προηγούμενη χρονιά υλοποιήθηκε η αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος μέσω των εξετάσεων «PISA» και η αξιολόγηση σχολικής μονάδας μέσω της αυτοαξιολόγησης και τώρα τής μένει να υλοποιηθεί η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Οι εξετάσεις «PISA» που επιχειρήθηκαν πέρυσι σε 600 περίπου σχολεία (μερικές ΣΤ΄ Δημοτικού και μερικές Γ΄ Γυμνασίου), φέτος θα γινόταν σε όλες τις ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, και την επόμενη χρονιά θα συνεχιζόταν σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και Γυμνασίου. Πέρυσι το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα ακύρωσε στην πράξη τις εξετάσεις «PISA». Φέτος η κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει στον σχεδιασμό της και ανακοίνωσε για δεύτερη χρονιά την απόπειρα των εξετάσεων «PISA», πάλι μόνο σε 600 περίπου σχολεία.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας εξίσου μπλοκαρίστηκε με συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της σε ποσοστά που άγγιξαν το 95%. Ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός βέβαια, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια των εκπαιδευτικών τον Οκτώβρη του 2021. Όταν η συμμετοχή του κόσμου τόσο στην απεργία-αποχή όσο και στην απεργία της 11ης Οκτώβρη είχε τόσο μαζικότητα και αγωνιστικότητα που γινόταν πραγματικά επικίνδυνη, οι ομοσπονδίες αποφάσισαν να μην επαναπροκηρύξουν απεργία-αποχή, αλλά ούτε να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μετά από τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών.

Τέλος η Κεραμέως αλλάζει τον νόμο ώστε να υλοποιήσει έστω τμηματικά την ατομική αξιολόγηση σε μερικές πρώτα περιοχές και εκβιάζει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ότι αν δεν την αποδεχτούν δεν θα μονιμοποιηθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνελεύσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καταγράφουν τεράστια μαζικότητα και ιδιαίτερα η νέα γενιά φωνάζει «τα 41 χρόνια είναι λίγα, εμείς θα τα κάνουμε 141». Την Τετάρτη 15/2 η απεργία όπως φαίνεται θα πλημμυρίσει κάθε πόλη της Ελλάδας. Μια απεργία που θα δώσει μήνυμα ενός ανυποχώρητου αγώνα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.2.23)

 

Πηγή : prin.gr