Ουκρανία, ένα χρόνο μετά
Το ΝΑΤΟ μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πυρηνική απειλή
του Γιάννη Αγγέλη
Πριν από μερικές εβδομάδες στις 20 Ιανουαρίου, στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, οργανώθηκε το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, προς το παρόν μόνο στην Ουκρανία.
Οι αντιπρόσωποι 40 περίπου χωρών, με γενικό συντονιστή το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αποφάσισαν να αναπτύξουν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο τον οπλισμό των ουκρανικών και μισθοφορικών στρατευμάτων, με σκοπό να «κερδίσει» ο Ζελένσκι τον πόλεμο και να διαμελισθεί, κατά το δόγμα Μπρεζίνσκι/ΝΑΤΟ, η Ρωσία.
Ένας «πόλεμος» που είχε το πρώτο του επεισόδιο πριν από 30 χρόνια με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας…
Εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου στο Ράμσταϊν, οι 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν στη βάση του ΝΑΤΟ -μαζί βέβαια και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη- καθόρισαν τις ποσότητες και τους τύπους των οπλικών συστημάτων που θα προμηθεύσουν στην Ουκρανία.
Η Νέα Προοπτική επιχείρησε να συγκεντρώσει αυτά τα στοιχεία και ιδού το αποτέλεσμα.
ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή τύπο και τα οποία μεταφέρονται εδώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν κινητά συστήματα Avenger, τροχοφόρα οχήματα Stryker, MRAP και Hummer, τεθωρακισμένα οχήματα M-2 Bradley συν σχεδόν 300.000 βλήματα για τα όπλα με τα οποία είναι εξοπλισμένα, αντιαρματικούς πυραύλους Tow, πυρομαχικά για τα συστήματα Nasams και Himars, νάρκες κατά προσωπικού M-18 Claymore και δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, 105, 120 και 155 mm…». Και προφανώς πολλών άλλων που δεν έχει επιτραπεί η δημόσια καταγραφή.
Με τα δεδομένα αυτά «το ισοδύναμο –2,5 δισεκατομμύρια δολάρια– των όπλων που αποστέλλονται στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου» αυξάνει το μέχρι σήμερα ποσό της στρατιωτικής «βοήθειας» των ΗΠΑ στα 28 περίπου δις δολάρια. Η «βοήθεια» αυτή θα συμπεριλαμβάνει επίσης τα 31 αμερικανικά άρματα μάχης M-1 Abrams, τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πενταγώνου και του προέδρου Μπάιντεν, αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία μέχρι το φθινόπωρο του 2023, αλλά δεν περιλαμβάνει το κόστος εκπαίδευσης των στρατιωτικών σωμάτων που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν στα συγκεκριμένα όπλα σε στρατόπεδα στις ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δημοσίως, αλλά αναφέρονται συμπληρωματικά σε ιστοσελίδες εξειδικευμένες στα εξοπλιστικά, δίνουν την διευκρίνιση ότι στην «παρτίδα» αυτή θα συμπεριλαμβάνονται, για πρώτη φορά σε εκτός ΗΠΑ επιχειρήσεις, οπλικά συστήματα που δεν κατονομάζονται και τα οποία θα αφορούν στην τελευταία λέξη της εφαρμογής αλγοριθμικών συστημάτων (AI) που χρησιμοποιούν νέας γενιάς οβίδες εμπλουτισμένου ουρανίου.
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη γενιά αυτών των συστημάτων είχε χρησιμοποιηθεί στη Γιουγκοσλαβία, κάτι που μαρτυρούν ακόμα και σήμερα η πληθώρα βρεφών που γεννιούνται ή αναπτύσσουν γρήγορα διαφόρων ειδών κακοήθεις όγκους.
Η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσθηκε να αυξήσει την στρατιωτική της βοήθεια με «14 έρματα μάχης Challenger-2, τεθωρακισμένα οχήματα Crarrv, ερπυστριοφόρα «μπουλντόγκ» και spartan μαχητικά, ελικόπτερα Sea King, drones, πυραύλους Starstreak, Araam και Brimstone, αυτοκινούμενα 155 mm και πυρομαχικά διαφόρων ειδών…».
Οι… άλλοι
Η Πολωνία από την πλευρά της η οποία έχει αναδειχθεί πλέον σε ισχυρή εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών στρατευμάτων λόγω εγγύτητας με την Ρωσία, συντονίζει μία ομάδα χωρών της Βαλτικής οι οποίες στο Ράμσταϊν έχουν αυτοδεσμευθεί για αποστολή όπλων.
«Η Εσθονία έχει αποφασίσει να στείλει πυροβόλα 155 και 122 mm, καθώς και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών και αντιαρματικών όπλων.
Η Λετονία έχει δεσμευτεί όχι μόνο να προμηθεύσει πυραύλους Stinger, ελικόπτερα Mi-17, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολυβόλα και ανταλλακτικά, αλλά και να εκπαιδεύσει επιπλέον 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, επιπλέον των 1.000 που εκπαιδεύτηκαν εκεί πέρυσι. Η Λιθουανία θα στείλει αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40 mm, ελικόπτερα Mi-8 και ανταλλακτικά…».
Η συνεισφορά της Τσεχικής Δημοκρατίας «θα είναι η προμήθεια αυτοκινούμενων οχημάτων 155 mm, ενώ η συνεισφορά του Καναδά είναι η παράδοση 200 οχημάτων Senator, συν μια οπλική ομάδα αεράμυνας Nasams.
Η Ολλανδία, από την πλευρά της, έχει διαθέσει δύο ομάδες Patriot, ενώ η Σουηδία, η οποία βλέπει τις προοπτικές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να ματαιώνονται από την προσωρινή αδυναμία της Τουρκίας, έχει προγραμματίσει να στείλει κομμάτια CV-90, 155 mm και εκτοξευτές πυραύλων Nlaw.
Η Φινλανδία, η συμμετοχή της οποίας στην Ατλαντική Συμμαχία παραμένει επίσης κρεμασμένη από μια κλωστή, προσδιόρισε αντ’ αυτού μόνο την ισοδύναμη αξία (400 εκατομμύρια ευρώ) του πολεμικού εξοπλισμού που παραδόθηκε στο Κίεβο, «χωρίς να δώσει δημόσια αναφορά στους τύπους όπλων που θα προμηθεύσει την Ουκρανία. Το ίδιο και η Ιταλία, «η οποία δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με την ποικιλία του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει ακόμα το σύστημα αεράμυνας Samp-T».
Η Δανία, ξεπέρασε κάθε άλλον αφού έφτασε στο σημείο «να στερηθεί και τα 19 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar των 155 mm που διαθέτει για να τα στείλει στην Ουκρανία», ενώ η Γαλλία «δεσμεύθηκε» να αντικαταστήσει τα πυροβόλα του ίδιου διαμετρήματος που είχαν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία τους προηγούμενους μήνες.
Όσο για την Ε.Ε. σαν οντότητα, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει στείλει στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 δις ευρώ αν η Κομισιόν κάνει πράξη την δημόσια δέσμευση της Φον Ντερ Λάινεν για «παράδοση πολεμικού εξοπλισμού στο Κίεβο αξίας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2023».
Και η Γερμανία
Η μόνη «μη συμφωνία» στο Ράμσταιν ήταν εκείνη της Γερμανίας, η οποία «δεν συμφώνησε με την προμήθεια αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία, παρά την επιμονή της Μεγάλης Βρετανίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής και τις συστάσεις του Stoltenberg».
Μια «αντίσταση», η οποία κράτησε μόνο τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια μετατράπηκε σε συμφωνία για παράδοση των τανκς Leopard, μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν τους Έιμπραμς τους, προϋπόθεση που ο Σόλτς είχε θέσει για να στείλει και η Γερμανία τα Leopard».
Με αυτά τα δεδομένα η προμήθεια μιας μοίρας εκατοντάδων γερμανικών πάντσερ (από τη Γερμανία και άλλες χώρες), φαίνεται να είναι ένα απαραίτητο κομμάτι για την προγραμματισμένη αντεπίθεση προς την Κριμαία, όπως αποκάλυψαν με αποκλειστικό τους ρεπορτάζ οι New York Times τις ημέρες της συνάντησης στο Ράμσταϊν
Η Ρωσία
Είναι φανερό ότι το βοναπαρτιστικό αντιδραστικό καθεστώς του Πούτιν, που ήδη συναντάει ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις, τόσο από την «καλή» όσο και από την «κακή» πλευρά, εάν στριμωχτεί, πολύ πιθανόν δεν θα διστάσει να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, όπως υπαγορεύει το στρατηγικό της δόγμα.
Βέβαια κατά γενική ομολογία, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την προπαγάνδα των μισθοφόρων του Κιέβου, η αύξηση της δύναμης πυρός του ουκρανικού στρατού δύσκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη.
Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Αμερικανοί ειδικοί πολέμου, όπως δημόσια είχε δηλώσει ο Αμερικανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Milley. Η εκτίμησή του ήταν περισσότερο από σαφής: «Πρέπει και οι δύο να αναγνωρίσουν ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη, με τη στενή έννοια της λέξης, εφικτή με στρατιωτικά μέσα…».
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η σκόπιμη κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου αντιπαράθεσης, με την ακραία επέκταση της δύναμης πυρός από την πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει και να οδηγήσει μόνο σε μια ολέθρια πυρηνική καταστροφή.
Μια καταστροφή της οποίας η «λογική» μπορεί να αναζητηθεί μόνο στον απόλυτο παραλογισμό του αδιεξόδου που βρίσκεται πλέον η πραγμάτωση της αδυσώπητης ανάγκης επέκτασης του κεφαλαίου, στις συνθήκες κρίσης χωρίς «λύση» μέσα από το σύστημα.
Πηγή : Νέα Προοπτική