Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν
Περίπου 400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι, αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ανακοίνωσε η Γαλλική Εργατική Συνομοσπονδία, ενώ τα στοιχεία των αρχών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, στο περιθώριο της διαδήλωσης, όταν μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον τους. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη μητροπολιτική αστυνομία.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρέλασαν επίσης στις περιφέρειες, με συγκρούσεις ή ζημιές να έχουν αναφερθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, τη Λυών και τη Ρεν.
Οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης».
«Θα πρέπει να ετοιμάσω από τώρα το πι μου, αν περάσει η μεταρρύθμιση», είπε η 53χρονη Ιζαμπέλ, εξηγώντας ότι η δουλειά της είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει να την κάνει για άλλα δύο χρόνια μετά τα 62 της.
Στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Όχι στη μεταρρύθμιση».
Στους δρόμους η Μασσαλία
Στο Παρίσι, τα αριστερά κόμματα επέδειξαν ένα ενιαίο μέτωπο, ακόμη και χωρίς τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος βρέθηκε στη Μασσαλία, από όπου δήλωσε ότι έχει ήδη κερδηθεί μια πρώτη μάχη: «Κανείς δεν πιστεύει στην αξία των επιχειρημάτων που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Παρόντες στη μεγαλειώδη πορεία ήταν επίσης βουλευτές από την «Ανυπότακτη Γαλλία», αρκετοί τοπικοί εκλεγμένοι πολιτικοί, ο αριστερός δήμαρχος Μπενουά Παγιάν, όπως και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ο κομμουνιστής βουλευτής Πιερ Ντερβίλ, ο οποίος δήλωσε: «Η κινητοποίηση σήμερα δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι θυμωμένοι. Αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει τον κόσμο να παραιτηθεί», είπε ο τελευταίος.
Σύμφωνα με τη διασυνδικαλιστική οργάνωση της πόλης, 145.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, αλλά σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, μόλις 26.000. Παρά τον αιώνιο πόλεμο των αριθμών, η πομπή της Μασσαλίας σημάδεψε τα πνεύματα με την πυκνότητα και τη διαφορετικότητά της, το πρωί της Πέμπτης.
«Είναι εξωπραγματικό. Δεν έχω δει τέτοια διαδήλωση από τον αγώνα κατά της προηγούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», σημείωσε ο Πάτρικ Ρουέ, ο ηγέτης τοπικής οργάνωσης στην πόλη.
Τα συνδικάτα, που αναμένεται ότι αργότερα απόψε θα ανακοινώσουν τις επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν, δηλώνουν ότι η σημερινή ημέρα ήταν μόνο η αρχή. Στη Μασσαλία, συνδικαλιστικά στελέχη διέδιδαν μια επόμενη διαδήλωση το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.
Καθολική συμμετοχή
Στην απεργία συμμετείχαν σήμερα οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF. Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter έπαιζε μουσική αντί για το συνηθισμένο του πρόγραμμα.
Στο Παρίσι, ορισμένοι σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί και οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. Στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ επικρατούσε συνωστισμός, με τους επιβάτες να προσπαθούν να επιβιβαστούν στα λιγοστά τρένα που εκτελούσαν ακόμη δρομολόγια.
Η Μπέβερλι Γκαϊνέ, που εργάζεται σε εστιατόριο, αλλά δεν πήγε στη δουλειά της επειδή ακυρώθηκε το δρομολόγιο του τρένου που χρησιμοποιεί, είπε ότι συμφωνεί με την απεργία, έστω και αν η ίδια δεν συμμετέχει. Άλλοι όμως δεν είχαν την ίδια άποψη. «Πάντα οι ίδιοι άνθρωποι απεργούν (…) κι εμείς πρέπει να το υπομένουμε», είπε η Βιρζινί Πιντό, που εργάζεται στον τομέα τον ακινήτων.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, επτά στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία – το υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα.
Στο Παρίσι, μαθητές απέκλεισαν τουλάχιστον ένα λύκειο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς.
Δεν υποχωρεί ο Μακρόν
Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε μια γαλλο-ισπανική σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ο Μακρόν είπε ότι «πρέπει να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση» για να «σώσουμε» το συνταξιοδοτικό σύστημα.
«Θα το κάνουμε με σεβασμό, με πνεύμα διαλόγου αλλά και αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε.
Πηγή : efsyn.gr