Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2021

 

"Κρας τεστ" για τα μέτρα το Σαββατοκύριακο

 

Με δύο νέες περιοχές - Φωκίδα και Ανώγεια - να εισέρχονται από σήμερα σε καθεστώς «βαθύ κόκκινου» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να «βαριανασαίνει», συνεχίζεται η εφαρμογή των ακόμα πιο αυστηρών μέτρων που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, με το Σαββατοκύριακο που μόλις ξεκίνησε να αποτελεί «κρας τεστ» για την τήρησή τους.

Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού (2.215) και των διασωληνωμένων (451) παραμένουν δραματικοί, με τη χώρα μας να μετρά 6.664 θανάτους καθώς, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, κατέληξαν άλλοι 32 συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα, η επαπειλούμενη πλήρης λειτουργική κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στην Αττική που δέχεται αφόρητες πιέσεις, φανερώνει πως καμία προετοιμασία και κανένα ουσιαστικό σχέδιο δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.

«Είναι δύσκολο και δεν σταματάει, μας προβληματίζει πολύ», τόνισε σε δηλώσεις της στο Open η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του "Σωτηρία", περιγράφοντας την κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Έχουν κορεστεί όλα και οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, βγάζουμε ένα εξιτήριο και υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να μπουν.Αυτή τη στιγμή στο "Σωτηρία" έχουμε 84 κρεβάτια ΜΕΘ και σε αυτά είναι περίπου 65 διασωληνωμένοι ασθενείς», είπε, επισημαίνοντας ότι έχει μειωθεί η μέση ηλικία των νοσηλευομένων.

«Χθες στην εφημερία είχαμε 20χρονους που χρειάζονταν να διασωληνωθούν, στείλαμε στη ΜΕΘ 38χρονο. Η μέση ηλικία πέφτει. Πάντα είχαμε τέτοια περιστατικά, τώρα είναι μεγαλύτερη η διαμόλυνση στους νέους ανθρώπους», τόνισε η κ. Γκάγκα και τάχθηκε κατά των «στρατιωτικών μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει σε τι περιβάλλον είμαστε αυτή τη στιγμή.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τάχθηκε υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος όλων των δραστηριοτήτων.

«Το "άνοιγε- κλείσε" μας οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες εκρήξεις», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Ο Μάρτιος θα είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου, θα αρχίσει η ύφεση μετά τον Μάρτιο- Απρίλιο, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα, να στοχεύσουμε τη νόσο με ενίσχυση του ΕΣΥ», συμπλήρωσε, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για τις μεταλλάξεις. «Φόβος και τρόμος μας είναι οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο φόβος είναι μήπως η μετάλλαξη «νικήσει» το εμβόλιο, γιατί τότε θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, ωράριο καταστημάτων και μετακινήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα αυστηρότερα μέτρα του παρατεταμένου lockdown, που εστιάζουν αποκλειστικά στην ευθύνη του πολίτη και ουδόλως σε αυτήν του κράτους - λήψη μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ, χώρους εργασίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, μαζικά rapid test και μοριακοί έλεγχοι, σωστές διαδικασίες στους εμβολιασμούς - προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19.00 το απόγευμα έως τις 05.00 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 19.00 το απόγευμα.

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί.

 καταστήματα τροφίμων βάσει όσων είχαν ανακοινωθεί, θα κλείνουν στις 18:00, ενώ τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει για σήμερα ώρα κλεισίματος τις 18:30, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ως προς τις μετακινήσεις

  • Ο κωδικός 2 για τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός 3, εφόσον αφορά μετάβαση σε τράπεζα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4, πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.
  • Σχετικά με τον κωδικό 5, δηλαδή μετάβαση σε τελετή κηδείας, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός.
  • Ως προς τον κωδικό 6, που αφορά στη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή σε κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι εν λόγω δραστηριότητες πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητό του ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
  • Επίσης, όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε 2 χλμ) και απαιτείται SMS με κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση και αποδεικτικό ραντεβού με ΚΤΕΟ.
  • Όσον αφορά στην τέλεση γάμων, θα επιτρέπεται αλλά με την παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού και των βοηθών του.

 

Πηγή: efsyn.gr