Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2021

Σε εξέλιξη νέα επαναπροώθηση προσφύγων στη Χίο

Γιώργος Παγούδης

Ακόμα μια περίπτωση επαναπροώθησης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χίο. Ομάδα 25 προσφύγων, ανάμεσα τους και μια πολυμελής οικογένεια με μικρά παιδιά, αποβιβάστηκε στο νησί το βράδυ της Πέμπτης, αλλά κάποιοι εξαφανίστηκαν με τις αρχές να επιμένουν ότι ήταν 19.

Οι πρόσφυγες στη πλειοψηφία τους από αραβικές χώρες και κάποιοι Αφρικανοί, έφτασαν στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού και φοβούμενοι τα χειρότερα, έμειναν κρυμμένοι έως και το πρωί της Παρασκευής σε χωράφια.

Τελικά κατέληξαν στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη Αργέντη, όπου κατάφεραν να επικοινωνήσουν με εθελοντές ζητώντας βοήθεια, ώστε να παρουσιαστούν με ασφάλεια και να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αίτηση ασύλου.

Η επαφή ωστόσο διεκόπη απότομα, όταν στις 15.13 ώρα Ελλάδας, και ενώ μιλούσαν με εθελοντή, ανέφεραν ότι τους πλησιάζουν «άντρες με μπλε στολές».

«Ακούστηκαν φωνές δυνατές που τους ζητούσαν επιτακτικά τα κινητά τους τηλέφωνα» ανέφεραν στην «Εφ.Συν.», οι συνομιλητές τους και αμέσως μετά η επικοινωνία χάθηκε.

Τρεις ώρες αργότερα και μετά από επίμονες ερωτήσεις  τόσο το λιμενικό όσο και η αστυνομία ενημέρωσαν  ότι έχουν προχωρήσει στον εντοπισμό 19 ατόμων , τα οποία μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά.

Ωστόσο, οι εθελοντές που είχαν επικοινωνία μαζί τους πριν τον εντοπισμό τους από τις αρχές, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι ανάμεσα στην ομάδα υπήρχε και ένας μικρός αριθμός Αφρικανών προσφύγων που πλέον δεν φαίνεται πουθενά.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία, στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά έχουν καταγραφεί 19 πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και τη Συρία. 

 

Πηγή: efsyn.gr