Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, Απριλίου 18, 2020


Διεθνές πείραμα δημιουργεί επικίνδυνη υβριδική έκδοση του κορωνοιού


[Επιστημονικό άρθρο τού Nature medicine]
Διεθνές πείραμα που συνδυάζει έναν ιό των νυχτερίδων [κορωνοιό] με τον φονικό ιό του SARS, δημιουργεί έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες.
Οι ερευνητές - σύμφωνα με δημοσίευση στο Νature Medicine το 2015 - υποστηρίζουν ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος, άλλοι όμως  πιστεύουν ότι τα πειράματα αυτού του είδους είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνα.
Ερευνητές στις ΗΠΑ, Ελβετία και Κίνα αναφέρουν στην ίδια επιθεώρηση ότι δημιούργησαν τον νέο ιό [κορωνοιό] συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κορωνοιού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014.
O υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι ο ιός  SCH014 μπορεί δυνητικά να προσβάλλει ανθρώπους, κάτι για το οποίο οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να επαγρυπνούν.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι τα ευρήματα δικαιολογούν το ρίσκο. 'Έπειτα  από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικάνικη κυβέρνηση επέβαλε μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή  χρηματοδότηση  ανάλογων ερευνών  που αφορούν τη γρίπη, το SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.
H μελέτη για τον υβριδικό κορωνοιό είχε ήδη ξεκινήσει πριν επιβληθεί το μορατόριουμ τον Οκτώβριο του 2014. Η αμερικάνικη κυβέρνηση έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχε λόγος διακοπής της .
Πιό ανήσυχος δήλωνε ο κ. Σάιμον Γουέιν – Χόμπσον, ιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.
''Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις'' προειδοποιεί στο δικτυακό τύπο του Nature.
Την ίδια άποψη  εκφράζει και ο Ρίτσαρντ Εμπράιτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Νιού Τζέρσι. ''Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι η δημιουργία ενός νέου μη φυσικού ρίσκου'' εκτιμά.
Η ερευνητική ομάδα επιμένει ωστόσο ότι τα οφέλη από το πείραμα αντισταθμίζουν τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Ραλφ Μπάριτς του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες .
Ο παγκόσμιος κίνδυνος που προκαλεί σήμερα ο νέος κορωνοιός επαναφέρει στο προσκήνιο το δημοσίευμα της επιθεώρησης Nature Medicine.
Οι συντάκτες της μελέτης τον Μάρτιο του 2020  σημειώνουν:
''Γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία χρησιμοποιείται ως βάση για μη επαληθευμένες θεωρίες.
Οι θεωρίες θέλουν ο νέος κορωνοιός που προκαλεί τον COVID-19 να έχει κατασκευαστεί εργαστηριακά.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πώς αυτό είναι αλήθεια .Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πλέον πιθανή πηγή του κορωνοιού είναι τα ζώα''.
Μερικές  σκέψεις που αφορούν  και το παραπάνω άρθρο
Tον  ''άφησαν''[τόν ιό] λοιπόν, τους  ''ξέφυγε'' ή είναι αποτέλεσμα  του θανατηφόρου συνδυασμού της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής, τις κοινωνικές ανισότητες και της κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας?
Μέτρα κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης  τού λαού.
'Όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις προσπαθούν να επιβάλλουν φόβο και πανικό, μέτρα δυσανάλογα με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την πανδημία του κορωνοιού.
Μέτρα όπως απολύσεις, επιδόματα αντί μισθού, γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, εργασία στο σπίτι, δουλειά τις Κυριακές, χάρισμα φόρων στις πολυεθνικές, επενδύσεις τεράστιων κεφαλαίων για εμβόλια, διαγνωστικά τεστ κ,α. 'Έτσι τίθεται το ερώτημα, που το πάει ο καπιταλισμός?
Ταυτόχρονα ανακοινώνει απαγορεύσεις συναθροίσεων πέραν των 10 ατόμων με ''φονικά'' πρόστιμα, συγκεντρώσεων, διαμαρτυριών την ώρα που οι κυβερνήσεις όπου γής εφαρμόζουν αντεργατικά μέτρα.
Αναπτύσσεται ένας ιδιαίτερου τύπου ρατσισμός όπου αυτός ο οποίος είναι δυνητικά φορέας του ιού θεωρείται αυτόματα ''ανεύθυνος και ένοχος'' επειδή δεν κάθεται στο σπίτι του, από όπου μπορεί να εξέρχεται με δίωρη ''άδεια'' από τον Άδωνη και τον Βορίδη!!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου ο καθένας πρέπει να συμπεριφέρεται με κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να συμβάλλει στη μη διάδοση της νόσου.
Ποιός όμως μπορεί να κρύψει την τεράστια διαχρονική πολιτική και ταξική  ευθύνη όλων των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σ’ αυτή τη χώρα που διέλυσαν την υγεία?
Εικόνες σαν και αυτή της Ιταλίας προκαλούν σοκ και δέος. Φοβίζει αντικειμενικά το γεγονός της σωρευτικής θνητότητας σε λίγο χρόνο, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.
Ποιά είναι η λύση? 'Έγκειται στην ''ατομική ''ευθύνη και στο μαζικό εγκλεισμό ή στο σύστημα υγείας και ειδικά στην εντατική νοσηλεία και υποστήριξη? Η απάντηση βεβαίως δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά πολιτική.
Μερικά ερωτηματικά:
--Οι ευπαθείς ομάδες [κυρίως της τρίτης ηλικίας] είναι όπως γνωρίζουμε πιο ευαίσθητες σε κάθε λοίμωξη. Πόσο φρόντιζε αυτούς το σύγχρονο αστικό κράτος? ΄Ηταν πάντοτε άτομα ''χαμηλού'' αγοραστικού ενδιαφέροντος για το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας. Πώς τώρα ξαφνικά οι κυβερνήσεις θυμήθηκαν και νοιάστηκαν για αυτούς που τους πετσοκόβουν τις συντάξεις?
--Είναι λογικό ότι ένας μεταδοτικός ιός απαιτεί ''κοινωνικές αποστάσεις''. Σε τί όμως βαθμό και για πόσο? Η ζωή και η κίνηση θα σταματήσουν?
Σκεφτήκαμε όμως μήπως οι κοινωνικές αποστάσεις είναι μια γενική πρόβα εργασιακής και κοινωνικής εξατομίκευσης, όπου η ζωή μας θα γίνει ''κοινωνική δικτύωση'' και η δια ζώσης επαφή , συνεργασία, συναισθήματα θα γίνεται εξ αποστάσεως?
--Η ιστορία των πανδημιών μας λέει ότι όλα σχεδόν τα νοσήματα [φυματίωση, χολέρα, πανώλης, τυφ. πυρετός, γρίπη] θερίζανε κυρίως τους νέους ή τέλος πάντων δεν σέβονταν μικρές και μεσαίες ηλικίες. Τι είναι αυτό που κάνει τον κορωνοιό ''παγκόσμια'' απειλή – την στιγμή που ελάχιστα επηρεάζει τους νέους και δικαιολογεί τέτοια μέτρα?
Η καραντίνα ή η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και εργασιακών συνθηκών, η ανακάλυψη των αντιβιοτικών και των εμβολίων εξάλειψε τις παλιές επιδημίες?
Ας είμαστε και λίγο ''υποψιασμένοι'', κατά τη λαϊκή ρήση
Υγειονομική  βόμβα είναι το ανεπαρκές δημόσιο σύστημα Υγείας, όχι ο ιός.
Τα μέτρα ήρθαν για να μας προετοιμάσουν στην πανδημία του νέου κύκλου υπερεκμετάλευσης, ΟΧΙ για τον κορωνοιό.
Στήνουν τεράστια και παρατεταμένη επιχείρηση εκτάκτων μέτρων για να φορτώσουν τα βάρη της νέας κρίσης στους εργαζόμενους του πλανήτη, στο όνομα της υγείας και της ανθρώπινης ζωής την οποία ΔΕΝ στηρίζουν!!!!
Να καταγγείλουμε την συναίνεση - πίσω από την πλάτη μας - όλου του κοινοβουλευτικού αστικού πολιτικού κόσμου σε αυτή τη στρατηγική.
Δηλαδή στην άσκηση μαζικής τρομοκράτησης και καταστολής του πλήθους. Στην τελική, ''ο άνθρωπος είναι το μέσο που χρησιμοποιεί η εξουσία για να ασκηθεί ''.  ''Βιοεξουσία'' το ονομάζει ο φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μιας φασιστικής νοοτροπίας ιδεολογία και ανορθολογισμό. Για να το κατανοήσουμε αυτό αρκεί να σκεφτούμε την αντιδραστική - ακροδεξιά ρητορική και πράξη του Άγγλου πρωθυπουργού Μπόρις  Τζόνσον ο οποίος κυνικά μας μιλάει για ''ανοσία αγέλης''!!!
Την στιγμή που πεθαίνουν άνθρωποι στην χώρα του, στη χώρα μας, στον πλανήτη, αυτοί μας ετοιμάζουν κοινωνία  ζούγκλας.
Εν όψει λοιπόν της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της νόσου πρέπει να απαιτήσουμε:
Λεφτά για τη ζωή και την υγεία του λαού και ΟΧΙ για τις τράπεζες, την ΕΕ, τους ληστές που επέβαλαν τα μνημόνια και τσάκισαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας[ΕΣΥ].
Άμεσα μέτρα υγείας για όλο τον πληθυσμό, για ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες, για τους άστεγους, για τους φυλακισμένους.
Στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας [ΜΕΘ].
Η  Ομοσπονδία  Ενώσεων  Νοσοκομειακών Γιατρών κατάγγειλε τις ψεύτικες ''εκκλήσεις'' του υπουργού Υγείας για ανύπαρκτες προσλήψεις.
Δεν  μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τα ''επιχειρησιακά κέντρα'' του σχεδίου ''Άρτεμις'' από την ΓΑΔΑ του Χρυσοχοίδη. Χρειαζόμαστε γιατρούς και νοσηλευτές, όχι δεσμοφύλακες -ανθρωποφύλακες. ΄Ολοι αυτοί ούτε μπορούν ούτε θέλουν  να ελέγξουν τον κορωνοιό. Αυτό που θέλουν είναι να ελέγξουν τον λαό την αμέσως επόμενη περίοδο στα ερείπια που συσσωρεύονται, επί των ερειπίων μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που καλπάζει σπέρνοντας το χάος παντού.
              Δημήτρης Γεωργίου Καρδιολόγος   ΕΣΥ
Δημοτικός σύμβουλος  - Αριστερή Κίνηση Ιλίου [ΑΡ.Κ.Ι]