Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, Απριλίου 18, 2020


Παγκόσμια οικονομική κρίση, Ελλάδα και.......κορωνοιός


          Οδεύουμε  προς μια νέα πραγματικότητα
Φίλες και φίλοι,
θα θέλαμε να καταγράψουμε ορισμένα σημεία της νέας πραγματικότητας που ζούμε και - κυρίως- θα ζήσουμε στη συνέχεια λόγω του συνδυασμού της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
Είναι σαφές ότι μετά και την απόφαση της Ινδίας να ''ακινητοποιήσει'' 1,4 δις κατοίκους ταυτόχρονα με ότι ανάλογο συμβαίνει στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και εν μέρει - αν η κατάσταση βελτιώνεται - στην Κίνα, το σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί καθώς έχουν ''σπάσει'' όλες οι βασικές αλυσίδες συναλλαγής και ανεφοδιασμού  βασικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.
'Ήδη στα βασικά λιμάνια του Ρόττερνταμ εκατοντάδες φορτηγά πλοία έτοιμα για να μεταφέρουν εμπορεύματα στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει και περιμένουν χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει εντολή εκκίνησης .
Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα .
Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι κάποιες κρίσιμες αλυσίδες ανεφοδιασμού όπως αυτές των φαρμάκων έχουν μπλοκάρει στα κεντρικά τους σημεία καθώς οι δύο βασικές χώρες παραγωγής του μεγαλύτερου όγκου φαρμάκων στον πλανήτη η Κίνα και η Ινδία, ''πάγωσαν'' μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, την εξαγωγή σε τρίτες χώρες εκτός ορισμένων από την Κίνα.
Με άλλα λόγια είναι θέμα χρόνο να εμφανιστεί περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων  με τα οποία οι άνθρωποι επιβιώνουν καθημερινά. Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν το ''pause'' αφορούσε 2-3 μήνες το πολύ. Αλλά αν κρίνουμε από το δημοσίευμα των New York Times που αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο της κυβέρνησης Τράμπ και μιλάει για διάρκεια κρίσης τουλάχιστον 18 μήνες, τα πράγματα θα είναι .....διαφορετικά.
Η ''παύση' αυτή στην διακίνηση είναι προφανώς ταυτόχρονη με την ''παύση'' παραγωγής τους, καθώς ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα παραγωγής είτε σταματούν είτε υπολειτουργούν. Boeing, Ford, VW, ολόκληρη η βαριά βιομηχανία στη Β.Ιταλία και οι εξαρτώμενες επιχειρήσεις, είναι φαινόμενα που καθημερινά επεκτείνονται με γεωμετρική πρόοδο μαζί με την εξάπλωση του ιού.
Αυτό προφανώς οδηγεί σε ανεργία διεθνώς, της οποίας τα επίπεδα θα είναι πρωτόγνωρα τουλάχιστον για όσα έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη ζωή τους όσοι είναι στις εργάσιμες ηλικίες. ΄Ηδη την τελευταία εβδομάδα έγιναν στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια [3.000.000] νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας!!!!!!!! Υπολογίζεται  από αστούς οικονομολόγους [Ρουμπινί] ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν στις ΗΠΑ τα  15.000.000  μέχρι το καλοκαίρι!!!!!!! Αντίστοιχα στην Ελλάδα ήδη έχουν απολυθεί 40.000 εργαζόμενοι και έχουν προστεθεί στους 1.130.000 ανέργους που ήδη επίσημα υπάρχουν. 'Επίσης 272.000 επιχειρήσεις σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας  έχουν αναστείλει τις συμβάσεις σε εργαζομένους τους, όπου εργάζονταν 390.000  άνθρωποι [ΕΡΓΑΝΗ 28-3-2020].   Ακολουθεί  οικονομικός και κοινωνικός αρμαγεδώνας σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Στις ΗΠΑ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της FED η ανεργία αναμένεται να εκτιναχτεί στο ''καλό'' σενάριο πάνω από το 20% μέσα στους επόμενους μήνες....
Ο όρος ''ύφεση'' στην οικονομία δεν ταιριάζει εδώ γιατί οι διαστάσεις τού όρου της ύφεσης αφορούν οικονομίες οι οποίες λειτουργούν αλλά επιβραδύνουν έστω και σε μεγάλο βαθμό.
Εδώ όμως δεν επιβραδύνουν, σταματούν εντελώς την παραγωγή ή υπολειτουργούν σε επίπεδα που  λίγο διαφέρουν  από την διακοπή λειτουργίας. Κατά συνέπεια ο νέος .....κόσμος στον οποίο θα περπατάμε μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι ένας κόσμος του οποίου  η οργάνωση της κοινωνίας μέσα από τις γνωστές μας ''παραγωγικές σχέσεις'' δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει την ζωή για εκατομμύρια [πρώην] εργαζομένων ,βιοπαλαιστών, συνταξιούχων κ.α
Απέναντι σ’ αυτή την ''αναστολή '' λειτουργίας του συστήματος ,Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις  καταφεύγουν σε ότι έχουν  διαθέσιμο ήτοι της μηχανές των τυπογραφείων  τους ...ρίχνοντας  αμύθητα ποσά στις μπλοκαρισμένες μηχανές του συστήματος χωρίς να είναι σε θέση να τις κινήσουν. ΄Ολες οι βασικές κινήσεις της FED έχουν ως πραγματική αιτία την ευθεία κατάρρευση της πίστης στις διατραπεζικές συναλλαγές. Γι’ αυτό ο Τράμπ  υπέγραψε χορήγηση 2 τρις δολαρίων προκειμένου  να ''σταματήσει '' το κοινωνικό τσουνάμι'' που τούς χτυπά την πόρτα. Τα ποσά αυτά ακόμα και όσα αφορούν την διασφάλιση της στοιχειώδους κατανάλωσης για την επιβίωση είναι πεπερασμένα και ανεπαρκή καθώς τα προϊόντα που μπορούν να αγορασθούν έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να παράγονται, είτε επιβραδύνεται η παραγωγή τους δραματικά.
Τα ''νούμερα'' των πλασματικών κεφαλαίων που έχουν ρίξει στις αγορές και στις οικονομίες έχουν χάσει πλέον το νόημα της ...μέτρησης .
Το ακραίο στοιχείο απόδειξης της αποτυχίας είναι η απόφαση σε ΗΠΑ και  Ευρώπη να ρίξουν ''λεφτά από το ελικόπτερο'' ήτοι να στέλνουν επιταγές επιβίωσης κατ’ ευθείαν στον πληθυσμό με την μία ή την άλλη μορφή για κάποιο διάστημα προκειμένου να μη φύγει ο κόσμος κάτω από τα πόδια τους και να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης με την βοήθεια και του περιορισμού κίνησης λόγω του κορωνοιού. Για όσο μπορούν ακόμα......
Αυτό όμως έχει ημερομηνία λήξης. Για παράδειγμα τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης στην Ελλάδα αρκούν σύμφωνα με τα όσο υποστηρίζουν στο  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους [ΓΛΚ] μέχρι τον Ιούνιο.........με δεδομένο ότι δημιουργείται τρύπα 5 δις. τον μήνα στον προϋπολογισμό λόγω κορωνοιού. Αν χρειάζονται 5 δις ευρώ κάθε μήνα για μερικούς μήνες ακόμη, ο λογαριασμός δεν βγαίνει. ΄Ετσι ανακύπτουν σενάρια για περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.
Μετά πρέπει να βρουν λεφτά αλλού. Την προηγούμενη βδομάδα επιχειρήθηκε να γίνει μία από κοινού συμφωνία στην Ευρωζώνη μεταξύ κυβερνήσεων και ΕΚΤ - παραβιάζοντας κάθε καταστατική συμφωνία του Μάαστριχ ή της ΕΚΤ- προκειμένου να στήσουν ένα σύστημα χρηματοδότησης των κυβερνήσεων για κάποιο διάστημα.
Μέχρι προχτές διαφωνούσαν, αλλά την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής επιχειρήθηκε να  συμφωνήσουν όπως έκαναν το 2019 .... Φεύ όμως ούτε τότε βρήκαν λύση, αλλά ''ναυάγιο'',  και παρέπεμψαν το θέμα στο επόμενο eurogroup. Αλλά και πάλι πρόκειται -και είναι σε γνώση τους - ότι θα είναι κάτι που θα αφορά την ''λειτουργία'' του συστήματος με κρατική χρηματοδότηση για λίγους μήνες.
Άλλη λύση είναι να ενταχθεί η χώρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης με αφορμή τον κορωνοιό, δηλαδή και άλλο μνημόνιο!!!!!! Αυτό όμως ''ξυπνάει'' εφιάλτες από το πρόσφατο παρελθόν.....πού δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα το περάσουν σε ένα εξαθλιωμένο λαό από μνημόνια 10 χρόνων.
Ο Δεκέμβριος του 2008 δεν είναι μακριά.......
Το ''pause'' προφανώς δεν είναι τρόπος λειτουργίας για ένα κοινωνικό σύστημα πόσο μάλλον το καπιταλιστικό...........
Μπροστά σ’ αυτό το ''νέο κόσμο'' - που ήδη δημιουργείται – είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να περπατάμε με τα παλιά μας παπούτσια και τις παλιές μας συνήθειες. Και σε αυτό κανείς δεν είναι έτοιμος από πριν.
Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης με βάση τα σημεία που έχουν τεθεί παραπάνω και να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για την  ''επόμενη μέρα''.
Αυτά  σαν  πρόλογος.................


ΑΡΙΣΤΕΡΗ   ΚΙΝΗΣΗ  ΙΛΙΟΥ