Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή, Φεβρουαρίου 21, 2016

Διαμαρτυρία Θεατρικής Ομάδας Ιλίου

Αναδημοσίευση από: https://www.facebook.com/groups/938343122923361/

Η επιστολή μας η οποία πρωτοκολλήθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου και κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο,στο δημοτικό συμβούλιο, στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, στη Διοίκηση του Πολιτιστικού και στο τμήμα Προσωπικού του Δήμου καθώς επίσης και σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου.

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Ιλίου, Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου, Δημοτικές Παρατάξεις Δημοτικού Συμβουλίου

Το παρόν αποτελεί έντυπη μορφή διαμαρτυρίας
Σχετικά με: 
Προκήρυξη με Αριθµ. Πρωτ.: 1776 στις 14 / 01 / 2016 που αφορά στην ανακοίνωση για την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου µερικής απασχόλησης για χρονικό διάστηµα οκτώ (8) µηνών από την ηµεροµηνία πρόσληψης ενός (1) ατόµου του κλάδου ΤΕ Ηθοποιών, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ∆ιεύθυνσης Πολιτισµού του ∆ήµου Ιλίου.

Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ως προς τις διαδικασίες πρόσληψης του υπευθύνου για το επιμορφωτικό τμήμα θεάτρου του Δήμου καθώς επίσης και την έντονη δυσαρέσκειά μας για την αναίτια αντικατάσταση του μέχρι πρότινος σκηνοθέτη και δασκάλου της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Ιλίου, κ. Θ. Χαλκιά.
Προ τριών μηνών περίπου τα μέλη της Θ.Ο.Δ.Ι. καλέσαμε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Δ. Βασιλόπουλο σε συζήτηση σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης μαθημάτων που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια σε σχέση με άλλα επιμορφωτικά τμήματα αλλά και σε σχέση με άλλους Δήμους. Απόρροια της καθυστέρησης αυτής είναι η έλλειψη επαρκούς χρόνου μαθημάτων και η βεβιασμένη έναρξη προβών δεδομένου ότι το τμήμα θεάτρου οφείλει να παρουσιάσει μια παράσταση κατά την έναρξη της θερινής περιόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση της απαιτούμενης εκπαίδευσης στα νέα μέλη που προσέρχονται κάθε χρόνο και δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα τόσο στους παλαιότερους συμμετέχοντες όσο και στους νεότερους καθώς καλούνται να συμμετέχουν άμεσα σε παραστάσεις.
Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος Ιλίου με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία αλλά και την ισότιμη κατανομή ευκαιριών δε θα προχωρούσε σε απευθείας ανάθεση, αλλά θα προκήρυττε τη θέση με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα εξασφάλιζαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ικανότητες αυτού που θα αναλάμβανε τη θέση.
Παρά την αρχική μας αντίρρηση, λόγω της άψογης από πάσα άποψη συνεργασίας μας με τον προηγούμενο δάσκαλο και σκηνοθέτη, δεχθήκαμε αυτή τη θέση ως βέλτιστη επιλογή και για το Δήμο και για την Ομάδα, με την ισχυρή πεποίθηση ότι συνεργαζόμασταν ήδη μ’έναν κορυφαίο στο είδος του, αλλά κυρίως στο ήθος του καλλιτέχνη, με άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς του Δήμου και με αξιόλογες επί μακρά σειρά ετών συμμετοχές της ομάδας σε φεστιβάλ και αναρίθμητες βραβεύσεις εκπροσωπώντας το Δήμο. Ως εκ τούτου περιμέναμε ότι ΔΙΚΑΙΩΣ, αν όχι τον ίδιο, θα είχαμε έναν ακόμα καλύτερο δάσκαλο και σκηνοθέτη.
Ήδη από την ανακοίνωση της προκήρυξης εγείρονται ερωτήματα, πολλώ δε μάλλον με την επιλογή του κ. Γ. Ματαράγκα στη θέση του προηγούμενου σκηνοθέτη, όπως μας ανακοινώθηκε την Παρασκευή 29/1/16, τα οποία και ζητάμε να μας απαντηθούν.
- Γιατί στην προκήρυξη δεν υπήρξαν κάποια αυστηρά δομημένα και αξιοκρατικά κριτήρια, όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο Α.Π., βασισμένα πιθανά ΚΑΙ σε μοριοδότηση προκειμένου να μην αδικηθεί κανείς από τους αιτούντες;
- Γιατί δεν διαχωρίστηκε η επαγγελματική από τη διδακτική εμπειρία;
Υπογραμμίζουμε ότι σε ένα επιμορφωτικό τμήμα θεάτρου είναι απαραίτητη η διδασκαλία της θεατρικής αγωγής και της υποκριτικής θεάτρου και είναι απαραίτητη και απαιτητή η γνώση και η εμπειρία κυρίως στη θεατρική τέχνη και τεχνική (και όχι η τηλεοπτική ή η κινηματογραφική)
- Γιατί μόνο 2 χρόνια; Γιατί από 18 χρονών;
Πως θα μπορούσε κάποιος με 2 μόνο χρόνια εμπειρίας να ΔΙΔΑΞΕΙ και να σκηνοθετήσει μια ερασιτεχνική ομάδα στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και διαφόρου οικονομικού και πνευματικού επιπέδου; Αυτή η πολυμορφία ΑΠΑΙΤΕΙ, ο δάσκαλος να έχει εμπειρία σε ερασιτεχνική ομάδα καθώς και μεγάλη διδακτική εμπειρία. Στα 18 του χρόνια ένα παιδί έχει μόλις τελειώσει το Λύκειο!! Μάλλον θα ψάχνετε για παιδί-θαύμα!!
- Γιατί δεν υπήρχε στην προκήρυξη το στοιχείο της προσωπικής συνέντευξης, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της επιτροπής αξιολόγησης;
Και σχετικά με την Επιτροπή.
- Ποιοι απαρτίζουν την Επιτροπή;
- Ποια η σχέση της εν λόγω επιτροπής αξιολόγησης με το θέατρο, την τέχνη και γενικότερα με τον πολιτισμό;
- Γιατί δεν συμμετείχε ή δεν ερωτήθηκε ο Α.Π. ως καθ’ύλην αρμόδιος και άμεσος εκπρόσωπος της Δημοτικής αρχής σε θέματα πολιτισμού;
Επιπλέον, θεωρούμε αδιανόητο να σας αφήνει αδιάφορους η συμμετοχή του Δήμου στο Διαδημοτικό φεστιβάλ, το οποίο είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που προσφέρει ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, χωρίς χρήματα, που σημαίνει ότι οι πολίτες του Ιλίου το περιμένουν με ανυπομονησία, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε και που εξασφάλιζε τουλάχιστον 10 παραστάσεις ετησίως! Να σημειώσουμε δε, ότι η ηγεσία του Δήμου μέσω των αντιπροσώπων της, έχει αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στην αρτιότητα του θεατρικού αποτελέσματος δράττοντας δάφνες για τη συμμετοχή της ομάδας μας σ’αυτό.
- Γιατί προχωρήσατε στην αλλαγή σκηνοθέτη, λοιπόν, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση και με βάση τους χρόνους και τις διαδικασίες του Διαδημοτικού πιθανά να απέκλειε το Δήμο από τη συμμετοχή του σ’αυτό δεδομένου ότι δεν θα υπήρχε δείγμα έργου του καινούριου σκηνοθέτη και της καινούριας ομάδας που να εγγυάται αυτή τη συμμετοχή;
Το ερώτημα για ποιόν λόγο δεν ελήφθη υπ’όψιν η βούληση της πλειοψηφίας των μελών της θεατρικής ομάδας να συνεχίσει με τον ίδιο σκηνοθέτη, τον οποίον ο Δήμος είχε επιλέξει προς 5ετίας περίπου συστήνοντάς τον με τις καλύτερες περγαμηνές και που κανένας μας δε γνώριζε πρωτύτερα, μάλλον δε θα απαντηθεί ποτέ.
Ο σκηνοθέτης όμως μιας ομάδας, δεν είναι ένας απλός δημοτικός υπάλληλος. Είναι δάσκαλος, εμπνευστής και μέντορας ενός κοινωνικού συνόλου και ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία και για την επιτυχημένη πορεία του τμήματος το οποίο βασίζεται εξίσου στη θερμή συμμετοχή των μελών της.
Το Θέατρο είναι μια μορφή πολιτισμού που προάγει ιδέες κοινωνικής και πολιτικής ευαισθητοποίησης ισότιμα για όλους τους πολίτες. Μ’αυτή τη σκέψη για οδηγό μας, όλα αυτά τα χρόνια πορευόμαστε ώστε εμείς, τα μέλη, να απασχολούμαστε δημιουργικά αλλά και να παράγουμε και να προσφέρουμε έργο που απολαμβάνει το σύνολο των πολιτών του Ιλίου. Το θέατρο για μας είναι στάση ζωής και όχι βάθρο προβολής και βραβείων. Ό,τι κάνουμε γίνεται με προσωπικές θυσίες και τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος. Απ’το υστέρημα του προσωπικού μας χρόνου και με στόχο να υπηρετήσουμε την τέχνη του θεάτρου με αξιοπρέπεια. Ζητάμε τα αυτονόητα. Το δικαίωμά μας στη συμμετοχή σ’ένα υγιές, αξιοπρεπές, ηθικό και άρτιο καλλιτεχνικό σχήμα με τη διδαχή ενός φωτισμένου ανθρώπου. Ότι είχαμε, δηλαδή.

Τα πρώην μέλη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Ιλίου