Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022

«Ποτάμι» ασθενών στα Επείγοντα

     ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Απόστολος Λυκεσάς

Πνίγονται... τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

Τα φαινόμενα απατούν και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της πανδημίας ακόμη περισσότερο. Διότι μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον –με ελαφρύτερες υποτίθεται συνέπειες– να δείχνει ότι είναι αυτή που κυριαρχεί, ωστόσο τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό, αν όχι δυσβάσταχτο, αριθμό εισαγωγών ασθενών στις εφημερίες τους. Για τις ΜΕΘ φυσικά κανείς πια δεν μιλά, αφού οι διασωληνωμένοι σε αίθουσες χειρουργείων είναι δεκάδες.

Τα χθεσινά στοιχεία από τη λήξη της εφημερίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο είναι αρκούντως αποκαλυπτικά. Ένα «ποτάμι» ασθενών, 260 τον αριθμό, πλημμύρισε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Covid με 58 συνολικά εισαγωγές στην κορονοκλινική του νοσοκομείου. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο –το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας– ήταν γεμάτες και οκτώ ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε χειρουργεία που έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Τρεις έγκυες γυναίκες και λεχώνες είναι διασωληνωμένες στη ΜΕΘ, ενώ νοσηλεύονται και έξι παιδιά. Η πίεση είναι τεράστια στο υγειονομικό προσωπικό καθώς –με τους αριθμούς καθημερινά να αλλάζουν– ένας αριθμός 40 με 50 υγειονομικών νοσούν και είναι εκτός υπηρεσίας.

10 άτομα βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο οποίο νοσηλεύονται με κορονοϊό επτά παιδάκια και μάλιστα κάτω του έτους –το μικρότερο είναι λίγων ημερών, το μεγαλύτερο 7-8 μηνών–, με τους γιατρούς να λένε τουλάχιστον ότι η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Ανάλογα στοιχεία υπάρχουν και για τα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η οποία αποδεικνύεται ότι βρίσκεται υπό συνεχή πίεση. Μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το οποίο, «την τελευταία εβδομάδα, 03-09/01/22, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+62%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22». Ωστόσο, «πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ιικού φορτίου από τις 18/12/21 μέχρι τις 06/01/22 ήταν ραγδαία και συνεχής και κατά το διάστημα αυτό, οι ημερήσιες μέσες τιμές αυξήθηκαν συνολικά κατά 620%. Τις τελευταίες ημέρες, από τις 06-09/01/22, υπάρχουν ενδείξεις προσωρινής σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στα λύματα».

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, στο Μαμάτσειο Κοζάνης, πέντε ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (είχαν φτάσει και τους έξι), ενώ στην κορονοκλινική νοσηλεύονται περί τους 70 ασθενείς! Μικρή εκτόνωση στους νοσηλευόμενους είχε το Νοσοκομείο Σερρών –λόγω μεταφοράς ασθενών στη Θεσσαλονίκη– ωστόσο νοσηλεύει 37 άτομα σε απλές κλίνες και έξι στη ΜΕΘ. Ο συνολικός απολογισμός δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας στο προσωπικό, καθώς προχθές και μέσα σε μία ημέρα είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι, οι δύο από τους οποίους ήταν ασθενών 54 και 59 ετών.

 

Πηγή: efsyn.gr