Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022

Η ΝΔ «κόβει» έως 269 ευρώ σε συντάξεις με το «μαχαίρι» του ΣΥΡΙΖΑ

Συντάξεις χηρείας-αναπηρίας


Δημήτρης Σταμούλης

«Αυξήσεις»-παρωδία στον κατώτατο μισθό, χωρίς τριετίες-επίδομα γάμου

Με απίστευτο κυνισμό το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε άγριο πετσόκομμα των συντάξεων χιλιάδων συνταξιούχων, ενώ στους εργαζόμενους πετά το ξεροκόμματο των… 13 ευρώ (μεικτά) το μήνα, και μάλιστα για πρώτη φορά, η αύξηση αυτή δεν περνά σε τριετίες και επίδομα γάμου!
Η νέα κυβερνητική επίθεση στους απόμαχους της δουλειάς εκδηλώθηκε με εγκύκλιο που εξέδωσε παραμονές Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Εργασίας υλοποιώντας… 5,5 χρόνια μετά τον άθλιο νόμο Κατρούγκαλου. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2016, ωστόσο εγκύκλιοι όλων των προκατόχων του Κ. Χατζηδάκη απέφευγαν να προβούν στην ερμηνεία του που οδηγούσε σε μειώσεις. Μέχρις ότου ο υπουργός που… «ψεκάζει και σκουπίζει» κάθε εργατικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποφάσισε να πάρει το… νόμο (του ΣΥΡΙΖΑ) στα χέρια του και να τον εφαρμόσει διαλαλώντας μάλιστα ότι «εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου»!

Βέβαια οι αντιδράσεις που ξέσπασαν με του που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της εγκυκλίου ανάγκασαν τον υφυπουργό Εργασίας να προβεί σε… διευκρινίσεις έστω και με καθυστέρηση τριών ημερών, και να υποστηρίξει ότι τελικά δεν αφορά τις υφιστάμενες συντάξεις, ωστόσο θα ισχύσει από το 2022 και οι περικοπές θα αφορούν τους νέους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, και οι διπλές, με την κυβέρνηση αρχικά να στοχεύει σε περίπου 50.000 συνταξιούχους αυτών των κατηγοριών. Μέσω της επαίσχυντης εγκυκλίου, ο ν.4387/16 ερμηνεύεται κατά τέτοιον τρόπο που οδηγεί σε μειώσεις από 135 έως 269 ευρώ το μήνα! Συγκεκριμένα, ορίζει ότι εφεξής όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα παίρνουν μόνο μία εθνική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη μόνο από τη δική τους και από τη σύνταξη χηρείας μόνο ποσοστό του ανταποδοτικού σκέλους της. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το «πλαφόν» των 384 ευρώ.

Η αντιδραστική λογική που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και ήρθε η ώρα επί ΝΔ να εφαρμοστεί, είναι ότι η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ. Καθώς η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσοτέρων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο!
Έτσι, οι συνταξιούχοι που θα δικαιούνται σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος δεν θα λαμβάνουν στο εξής το 70% της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ – όπως λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι- , δηλαδή θα απολέσουν έως 269 ευρώ. Θα λαμβάνουν μόνο το 70% της ανταποδοτικής σύνταξης και καθόλου εθνική! Σε περίπτωση σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος ή εργασίας, με το πέρας της πρώτης τριετίας, η σύνταξη περιορίζεται στο 50% αυτής (δηλαδή, το 35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Η απόφαση της κυβέρνησης πλήττει και τα ορφανά τέκνα από δύο γονείς. Καθώς προβλέπεται μεν ότι στις περιπτώσεις πολλών δικαιούχων θα λαμβάνουν την ελάχιστη σύνταξη των 360 ευρώ το καθένα, αλλά εάν πρόκειται για δύο συντάξεις (εργαζόταν και οι δύο θανόντες γονείς), δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αναλογία εθνικής σύνταξης από δύο πηγές (συντάξεις μητέρας και πατέρα).

 

Πηγή: Prin.gr