Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2021

 

Η Αττική στην εντατική με μόνο 7 κρεβάτια ΜΕΘ κενά

 

Ντάνι Βέργου

 

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική με 1.047 διαγνώσεις από τα 2.147 που καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Aττική με μόλις 7 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κενά κι ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των ασθενών που συνεχίζουν αδιάκοπα να συρρέουν στα νοσοκομεία και νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 1.047 διαγνώσεις.

Η πρώτη περιφέρεια της χώρας, που συγκεντρώνει τα περισσότερα, μεγαλύτερα και καλύτερα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδείχτηκε ότι είναι «γυμνή» απέναντι στον ιό της πανδημίας. Το αφήγημα της κυβέρνησης περί θωράκισης του ΕΣΥ, με τις «χιλιάδες προσλήψεις» και τις «εκατοντάδες ΜΕΘ» καταρρέει με τον πιο τραγικό τρόπο οδηγώντας ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές σε απόγνωση καθώς καταστρατηγείται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου συζητείται και αφήνουν να διαρρεύσει το αδιανόητο, δεδομένης της δύσκολης συνθήκης στην Αττική, δηλαδή το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 Μαρτίου και μάλιστα κανονικά χωρίς τους περιορισμούς του click away και του click inside, με τη χρήση νέου ειδικού πενταψήφιου αριθμού μόνο για ψώνια, ο οποίος θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ακόμα ότι η εκπαίδευση θα κριθεί ανεξάρτητα και πιθανώς να ανοίξει εκ παραλλήλου.

Και όλο αυτό συμβαίνει προτού οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μελετήσουν τα νέα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας και αποφανθούν κατά την τακτική συνεδρίαση της Παρασκευής, παρότι έχουν εξηγήσει πολλάκις ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνεται σταδιακά με μία μία τις δραστηριότητες ώστε να μπορεί να αποτιμάται ξεχωριστά το κάθε μέτρο.

Ο αριθμός των χθεσινών διαγνώσεων (2.147) μας πηγαίνει πίσω στο δεύτερο επιδημικό κύμα του ιού στη χώρα, όταν στην εκπνοή του Οκτωβρίου 2020 (31.10.2020) καταγράφηκαν 2.056 κρούσματα. Αριθμός που διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα για ένα μήνα ξεπερνώντας και τις 3.000 ημερήσιες καταγραφές, για να «πέσουν» στις 2.186 διαγνώσεις στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και έκτοτε να διαγράψουν φθίνουσα πορεία. Παράλληλα οι εμβολιασμοί προχωρούν με βασανιστικά αργούς ρυθμούς, μόλις το 4,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, μεταξύ των οποίων μόλις οι μισοί της ευπαθούς ομάδας των άνω των 80 ετών, ενώ η ανοσία της κοινότητας εκτιμάται ότι θα φτάσει μόλις στο 20% στο τέλος Απριλίου.

 

Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

 

Δεν αντέχουμε άλλο την ειδυλλιακή πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, που δεν έχει καμία σχέση με την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε

 

«Δεν αντέχουμε άλλο την ειδυλλιακή πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε ασθενείς, νοσηλευτές, γιατροί, όλοι οι υγειονομικοί», διαμήνυσε χθες η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), έξω από το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των υγειονομικών. «Είμαστε εδώ γιατί ένα χρόνο μετά την άφιξη του κορονοϊού στη χώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την αποφασιστική ενίσχυση και θωράκιση του συστήματος υγείας», πρόσθεσε.

«Στα νοσοκομεία έχουμε πόλεμο με τον ιό», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. «Το 97% των κρεβατιών ΜΕΘ του λεκανοπεδίου είναι κατειλημμένα, μόνο 7 είναι κενά - 6 στο “Αττικόν” και 1 στο ΚΑΤ. Δεν προλαβαίνουν να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ και γεμίζουν» μας λέει ενώ «την ίδια ώρα έχουν αναπτυχθεί ράντσα παντού στις υπόλοιπες κλινικές που νοσηλεύουν μη Covid περιστατικά».

 

Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

 

Δεν προλαβαίνουν να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ και γεμίζουν. Την ίδια ώρα, έχουν αναπτυχθεί ράντσα παντού στις υπόλοιπες κλινικές που νοσηλεύουν μη Covid περιστατικά

 

Μέχρι πριν από λίγες μέρες στην Αττική λειτουργούσαν 217 κρεβάτια ΜΕΘ Covid. Ανοιξαν ακόμα 7 κρεβάτια στο ΚΑΤ, 5 στο «Θριάσιο» και 10 στο «Αττικόν» - σύνολο 239. Σε αυτά συνυπολογίζονται 44 κρεβάτια στον «Ευαγγελισμό», από τα οποία μόνο τα 38 μπορούν να νοσηλεύσουν, όπως και γίνεται. Τα υπόλοιπα 6 που η κυβέρνηση προσμετρά στο σύνολο των κρεβατιών ΜΕΘ στην Αττική και κατ’ επέκταση της χώρας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς καθώς βρίσκονται στη μέση κατασκευαστικών εργασιών!

«Με 150 εισαγωγές ασθενών την ημέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου οι κλίνες ΜΕΘ δεν φτάνουν» ξεκαθαρίζει ο Μ. Γιαννάκος. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο σύστημα αποτελεί το παράδειγμα του «Θριάσιου» που λειτούργησε 5 νέες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες γέμισαν εν ριπή οφθαλμού, ενώ έκτο διασωληνωμένο περιστατικό μετά από ώρες βρήκε κρεβάτι στον «Ευαγγελισμό» και διακομίστηκε εκεί.

Οι επιστολές των υγειονομικών, κραυγές απόγνωσης για την κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους, φεύγουν η μία μετά την άλλη από τα νοσοκομεία προς τους αρμόδιους. Η πιο πρόσφατη εστάλη από τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα», που έκλεισε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2011) και με την πανδημία ανοιγοκλείνει με μετακινούμενους γιατρούς.

Με επιστολή τους στην αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια οι υγειονομικοί που έχουν μεταφερθεί εκεί απαντούν στην εντολή που έλαβαν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν ακόμα μία κλινική κάνοντας λόγο για «μια κατάσταση που ελλοχεύει κινδύνους», καθώς 20 νοσηλευτές και 2 γιατροί, ένας ειδικευμένος και ένας ειδικευόμενος, χωρίς τον απαραίτητο αναισθησιολόγο για τις διασωληνώσεις των βαριών περιστατικών καλούνται να νοσηλεύσουν 54 ασθενείς! Οι υγειονομικοί δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη εύρεσης κλινών, κάτι που στηρίζουν ώς σήμερα, αλλά «με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς για όλους», και ζητούν την άμεση κάλυψη του νοσοκομείου με προσωπικό.

Οι γιατροί χθες έξω από το υπουργείο Υγείας φώναξαν για τα «νοσοκομεία μίας νόσου, τους γιατρούς μίας νόσου», για γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό οι οποίοι σαν θίασος περιοδεύουν από το ένα τμήμα στο άλλο, από τη μια κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ώστε να μπαλώνουν τρύπες. Διαμαρτύρονται ακόμα για την τεράστια αύξηση της θνητότητας και της νοσηρότητας από τις άλλες παθήσεις εξαιτίας της αναστολής της τακτικής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και των χειρουργείων. Στο πλαίσιο αυτό θύμισαν ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί εξαιτίας του συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με ασθενείς.

«Ως εδώ με τον εμπαιγμό», διαμαρτυρήθηκε η Αφρ. Ρέτζιου, «απαιτούμε εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτών, γιατρών, όλων των αναγκαίων υγειονομικών, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις του συνόλου των συναδέλφων συμβασιούχων, άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τη λειτουργία του εμβολιασμού, να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας».


! Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.147 κρούσματα, 1.047 στην Αττική, 205 στη Θεσσαλονίκη και 121 στην Πάτρα, 22 θανάτους και 357 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (+11 από προχθές).

 

!! Παραμένουν απροστάτευτοι από την Πολιτεία οι πιο ευάλωτοι, ασθενείς και ηλικιωμένοι που διαμένουν σε κλειστές δομές όπου συνεχίζονται οι επιδημικές εξάρσεις του ιού. Χθες σήμανε συναγερμός σε ιδιωτικές κλινικές του Πειραιά και της Κυψέλης αλλά και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Γέρακα. Στην κλινική του Πειραιά μέχρι το βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότερα από 70 κρούσματα και είχαν μεταφερθεί 10 ασθενείς σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η κλινική στην Κυψέλη μετρούσε έξι κρούσματα και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Γέρακα επτά ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονταν σε όλες.

 

Στα κάγκελα γιατροί και νοσηλευτές στη Θεσσαλονίκη

 

Κρεμώντας τις μάσκες τους στα κάγκελα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης διαμαρτυρηθήκαν χθες στη Θεσσαλονίκη γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας (ΠΟΕΔΗΝ).

Με τη συγκέντρωση στο Διοικητήριο και την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης -που ενώθηκε κάποια στιγμή με την πορεία των φοιτητών στους οποίους συμπαρίστανται- οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατέδειξαν ότι τη στιγμή που η πανδημία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει κανένα από τα βασικά τους αιτήματα για έναν ολόκληρο χρόνο. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν γίνει, δεν έχει εξασφαλιστεί ο μαζικός δωρεάν εμβολιασμός των πολιτών, δεν έχει επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, δεν έχει οριστεί η νόσηση από Covid ως επαγγελματική ασθένεια, δεν υπάρχει αύξηση στην κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών και δεν έχουν ενταχθεί οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το τρίτο κύμα είναι εδώ αλλά κανένα από τα αιτήματα που καταθέσαμε πριν από ένα χρόνο στην κυβέρνηση δεν υλοποιήθηκε, η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί μόνο ως εμπαιγμός, δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ανάγκη μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι επιτακτικό να αντιμετωπιστεί και η κοινή νοσηρότητα». ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ

 

Πηγή efsyn.gr