Μέσω ΕΥΠ άκουγε αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων
Θεσμική εκτροπή με την υπηρεσία πληροφοριών να λειτουργεί στα πρότυπα της παλιάς ΚΥΠ
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία λειτουργεί υπό την άµεση ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε υπό παρακολούθηση τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αµυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Χαράλαµπο Λαλούση. Η λίστα µε τα παρακολουθούµενα πρόσωπα από την ΕΥΠ, την οποία δηµοσιεύει σήµερα το Documento, είναι από κάθε άποψη σοκαριστική, αφού αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία που είναι επιφορτισµένη µε την εθνική ασφάλεια παρακολουθούσε πολίτες, πολλοί εκ των οποίων κατέχουν θεσµικές και υπηρεσιακές θέσεις στο κράτος. Η παρακολούθηση όµως των αρχηγών του στρατεύµατος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι πέρα από κάθε φαντασία υπόθεση παρεκτροπής. Οι άνθρωποι που ηγούνται του στρατεύµατος και τους έχει ανατεθεί η υπεράσπιση της χώρας παρακολουθούνται σε εποχές δηµοκρατίας από την υπηρεσία που είναι επιφορτισµένη µε την ασφάλειά της από ξένους κινδύνους. Εχει σηµασία ότι η συγκεκριµένη παρακολούθηση δεν γίνεται από το Predator, το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκαλεί «ιδιώτες», αλλά από την ΕΥΠ, η οποία από το 2019 έχει περάσει στην ευθύνη ελέγχου του πρωθυπουργού. Η παρακολούθηση των αρχηγών του στρατού έχει τη σφραγίδα του πρωθυπουργού της χώρας. Η ΕΥΠ αποκτά δράση και οσµή της παλιάς ΚΥΠ µε εντολή Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεν µπορεί να πει ούτε ότι δεν γνώριζε ούτε ότι δεν έχει ευθύνη. Είναι ο κατά νόµον πολιτικός προϊστάµενος της ΕΥΠ και έχει τις ποινικές και ηθικές ευθύνες.
Η ύπαρξη προσώπων τα οποία δεν θα έπρεπε να είναι υπό παρακολούθηση µες στη λίστα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ είναι και η εξήγηση στο γιατί ο Μητσοτάκης, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε τα πάντα για να µην προχωρήσει η αποκάλυψη του τι συνέβαινε στην υπηρεσία. Οχι µόνο κατήργησε τον νόµο που έδινε τη δυνατότητα να ενηµερωθεί ο πολίτης για πιθανή παρακολούθησή του, αλλά προχώρησε και σε νέο νόµο στεγανοποίησης της πληροφόρησης παρά την αντίδραση της Α∆ΑΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται λοιπόν ότι παρακολουθούσε παράνοµα και αντισυνταγµατικά πρόσωπα µε θεσµικούς ρόλους και κάνει τα πάντα για να µην αποκαλυφθεί.
Η λίστα των παρακολουθουµένων από την ΕΥΠ επιβεβαιώνει αυτό που διατυπώνει από την αρχή της έρευνας το Documento, ότι Predator και ΕΥΠ αποτελούσαν ένα ενιαίο σύστηµα παρακολούθησης υπό τον ίδιο εντολέα. Η χρήση του ενός ή του άλλου συστήµατος σχετιζόταν αποκλειστικά και µόνο µε τις ανάγκες της παρακολούθησης. Ετσι σήµερα αποδεικνύεται ότι εκτός από τους Κουκάκη και Ανδρουλάκη που παρακολουθούνταν ταυτόχρονα ή εναλλάξ από τα δύο συστήµατα και άλλα πρόσωπα της λίστας της ΕΥΠ εµφανίζονται στις λίστες του Predator.
Τα «καυτά» πρόσωπα
Η λίστα της ΕΥΠ περιλαµβάνει 25 πρόσωπα. Στην κορυφή φιγουράρει το όνοµα του αποβιώσαντος Γιώργου Τράγκα, ο οποίος είχε µπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφού τον έβαλε στόχο ο Μητσοτάκης τον έβαλε και η ΕΥΠ. Από την ΕΥΠ παρακολουθείται και ο πρώην υπεύθυνος Εξοπλισµών του ΥΕΘΑ Θοδωρής Λάγιος αλλά και ο νυν, Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο οποίος ήταν παρακολουθούµενος και από το κακόβουλο λογισµικό Predator. Σε παρατεταµένη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, όπως έχουµε ήδη γράψει, ήταν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης για λόγους απ’ ό,τι φαίνεται «αυτονόµησής» του από τις κεντρικές γραµµές συµπόρευσης µε επιχειρηµατίες που επιθυµούσε το Μαξίµου. Και άλλοι όµως παράγοντες της κυβέρνησης είναι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ο πρώην υπουργός της Ν∆ Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος αλλά και ο γενικός γραµµατέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης είναι στόχοι. Η παρακολούθηση της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή από την ΕΥΠ προστίθεται στα πρόσωπα ενδιαφέροντος από τον συγκεκριµένο πολιτικό χώρο. Μαζί µε τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κύρτσο και Νίκο Ανδρουλάκη ανεβάζει στους τρεις τους ευρωβουλευτές που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προφανώς «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Από την εθνική υπηρεσία της χώρας παρακολουθείται και η πρώην σύντροφος και µητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάννη. Φαίνεται ότι η διένεξή της µε την οικογένεια είναι εθνικός λόγος. Η ΕΥΠ παρακολουθεί τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας επικοινωνίας V+O Γιάννη Ολύµπιο και Θωµά Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι είναι παγιδευµένοι και από το Predator. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μαξίµου, ωστόσο το Μέγαρο τη θέλει πιο κοντά µέσω της… ΕΥΠ. Σε «εθνική» παρακολούθηση είναι πρόσωπα κοντά στον Μητσοτάκη τα οποία χειρίζονται κονδύλια όπως οι Γιώργος Φιλιόπουλος και Γιάννης Ζερβάκης. Οι δηµοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς, Πέτρος Κουσουλός, Αρης Σπίνος είναι επισυνδεδεµένοι «νοµίµως». Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι επίσης παρακολουθούµενος από την ΕΥΠ.
Τα στοιχεία
Η λίστα των παρακολουθουµένων από την ΕΥΠ αφαιρεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη κάθε επιχείρηµα άγνοιας ή ελλιπούς καταλογισµού. Η ΕΥΠ υπό τον πλήρη έλεγχό του χρησιµοποίησε ως πρόσχηµα την εθνική ασφάλεια και οδήγησε σε εκτροπή. Το ερώτηµα για το αν είναι γνήσια η λίστα από το Documento έχει απαντηθεί. Η γνησιότητά της δεν σχετίζεται µόνο µε την αξιοπιστία των πηγών, αλλά µε διασταύρωση όσων πληροφοριών ήρθαν στην κατοχή µας και κυρίως µε την επίδειξη συνοµιλιών που πιστοποιούν ότι τα πρόσωπα στη λίστα ήταν πραγµατικά στόχοι.
Η αποκάλυψη της λίστας ΕΥΠ αποτελεί ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο για το έγκληµα που έχει διαπραχθεί εναντίον της δηµοκρατίας. Τα αδικήµατα που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλά και ανάµεσά τους κι αυτό της κατασκοπείας και της εσχάτης προδοσίας.
Η ∆ικαιοσύνη δεν µπορεί να διενεργεί έρευνα για απλά πληµµελήµατα ούτε να λειτουργεί προσχηµατικά. Υπάρχουν κακουργηµατικές πράξεις για τις οποίες πρέπει να επιληφθεί ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου πρέπει να κληθεί από τη ∆ικαιοσύνη να καταθέσει για την πρακτική της να θέτει υπό παρακολούθηση πολίτες που δεν σχετίζονται µε την εθνική ασφάλεια. ∆εν µπορεί να κάνει χρήση απορρήτου για ένα έγκληµα τέτοιου µεγέθους που έχει διαπραχθεί. Αλλωστε µπορεί ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάµενος της ΕΥΠ να κάνει άρση απορρήτου προκειµένου να διευκολύνει την έρευνα. Επίσης µπορεί να επαναφέρει το νοµικό καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα σε όσους είναι στη λίστα να ενηµερωθούν από την ΕΥΠ. Θα το κάνει; Αν όχι, κάνει παραδοχή ενοχής. Επίσης η Α∆ΑΕ, της οποίας η λειτουργία προβλέπεται από το σύνταγµα, πρέπει να λειτουργήσει µε δική της ανεξάρτητη και ουσιαστική έρευνα για να προστατεύσει τη συνταγµατική τάξη.
Πηγή : Documento