Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, Δεκεμβρίου 12, 2015

Πενήντα κοντέινερ ανησυχούν τη Λέρο




Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Εντονο προβληματισμό προξενεί στη Λέρο η δημιουργία hotspot. Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι αντίκρισαν στα Λέπιδα (όπου δήλωνε ο δήμαρχος ότι θέλει να δημιουργήσει «μια Αμυγδαλέζα αλλά με ανθρώπινες συνθήκες» και όπου τελικά αποφάσισε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργήσει το hotspot, παρά τις αντιδράσεις πολιτών) περίπου 50 κοντέινερ.

Αυτό που ξαφνιάζει ορισμένους δεν είναι μόνο ότι τα κοντέινερ ξεφορτώθηκαν χωρίς κανείς να το αντιληφθεί στην περιοχή της ναυτικής βάσης, μακριά από το λιμάνι, αλλά κυρίως ότι οι εργασίες ξεκινούν κάπως ανορθόδοξα: ο χώρος, όπως λένε, δεν έχει καμία υποδομή αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής σύνδεσης.

Επικρατεί επίσης έντονος προβληματισμός μήπως το κέντρο ταυτοποίησης μετατραπεί σε κέντρο κράτησης εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν θα μπορούν να φεύγουν από το νησί μέσα σε 48, το πολύ 72 ώρες, όπως δεσμεύεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Το 1990, σε μια κίνηση όχι μόνο συμβολική του συνθήματος “η ελευθερία είναι θεραπευτική”, ξεριζώθηκαν τα συρματοπλέγματα που χώριζαν τον χώρο του γηπέδου μπροστά στο 11ο περίπτερο από τη θάλασσα. Τώρα, ακριβώς σ’ αυτό το γήπεδο, άρχισαν να στήνονται (από τον Στρατό, ως τον πλέον αρμόδιο στις στρατοπεδικές εγκαταστάσεις) τα κοντέινερ του νέου στρατοπέδου.

»Γιατί το hotspot έχει εγγενές συστατικό της λειτουργίας του το κέντρο κράτησης, έναν ευφημισμό του στρατοπέδου συγκέντρωσης που ουσιαστικά θα είναι», σημειώνει ο ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου σε αναλυτικό άρθρο του που δημοσιεύεται στο efsyn.gr.

Στο μεταξύ, το κτίριο του παλιού ΠΙΚΠΑ στο λιμάνι της Λέρου, που έχει παραχωρηθεί στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, έχει καθαριστεί, επισκευαστεί και ανακαινιστεί με τη συνδρομή αλληλέγγυων πολιτών και ΜΚΟ και αναμένεται να είναι έτοιμο σε λίγες μέρες για να λειτουργήσει ως χώρος ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων, μέχρι τουλάχιστον να ετοιμαστεί το hotspot, όπως έχει αποφασίσει ο υπουργός.

Ωστόσο, αλληλέγγυοι σημειώνουν ότι ο δήμος καθυστερεί να υπογράψει τη σύμβαση για να αποκτήσει ο χώρος αυτόνομη αποχέτευση και ύδρευση, παρά το ότι είναι πιεστική η ανάγκη να λειτουργήσει το κέντρο πριν χαλάσει για τα καλά ο καιρός στο νησί.