Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή, Απριλίου 29, 2016

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;

Τραυματισμένοι πρόσφυγες στη Μόρια Λέσβου
Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου

Ξεσηκώθηκαν τα ασυνόδευτα παιδιά που «φιλοξενούνται» στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Τα 150 παιδιά εξεγέρθηκαν χθες, όταν ο Γιάννης Μουζάλας και ο Ολλανδός ομόλογός του επισκέπτονταν το κέντρο κράτησης.

Με ξύλο και χημικά -σύμφωνα με πληροφορίες- απάντησε η αστυνομία, ενώ μέχρι το βράδυ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν απαντούσε σε κανένα από τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτής της αναμενόμενης κρίσης.

Ενώ η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας επισκεπτόταν το νησί, στο κέντρο κράτησης που λίγες μέρες πριν περιόδευε ο Πάπας, ξεσπούσαν ταραχές που κράτησαν ώρες.

Καθόλου τυχαία ξεκίνησαν από τα ασυνόδευτα παιδιά που η ελληνική πολιτεία -παρά τις υποχρεώσεις της με βάση το διεθνές δίκαιο και παρ’ όλες τις εξαγγελίες της- αντιμετωπίζει ως οιονεί κρατούμενους.

«Σε άθλιες συνθήκες»

Μόλις πριν από ελάχιστες μέρες σημείωνε η Διεθνής Αμνηστία:

«Στο στρατόπεδο κράτησης της Μόριας είδαμε με τα μάτια μας τον αντίκτυπο που έχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού ευάλωτων προσφύγων, που κρατούνται αυθαίρετα σε άθλιες συνθήκες», εν μέσω «αυξανόμενης αβεβαιότητας, φόβου και απόγνωσης για την τύχη τους» ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που βρισκόταν μέσα στο κέντρο κράτησης, γύρω στις 4 το απόγευμα, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, τα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν και έσπασαν την πόρτα που βρίσκεται ανάμεσα στον χώρο τους και τον διάδρομο, ενώ πέταξαν χαλίκια και νερό.

Οταν οι υπουργοί ετοιμάζονταν να φύγουν, τα παιδιά πετούσαν χαλίκια και κατάβρεχαν όποιον έμπαινε -λίγο νερό τυχαία έφαγε κι ο υπουργός.

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι... τερατολογίες των τηλεοπτικών δελτίων: ουδέποτε τα παιδιά προπηλάκισαν ή πέταξαν μπουκάλια με νερό ή πέτρες στον κ. Μουζάλα.

Κι ενώ η κατάσταση ήταν τεταμένη, αλλά όχι επικίνδυνη, σύμφωνα με τον αυτόπτη του οποίου τα στοιχεία διαθέτει η εφημερίδα μας, οι αστυνομικοί χτύπησαν έναν πρόσφυγα.

Ο κ. Μουζάλας παρενέβη, για να κατευνάσει τα πνεύματα, κι έπειτα από λίγο αποχώρησε με τον ομόλογό του για το αεροδρόμιο.

Μαρτυρίες

Ενταση στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια ΛέσβουΓια υπέρμετρη χρήση βίας της αστυνομίας μετά την αποχώρηση του υπουργού κάνουν λόγο εθελοντές που έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με κρατούμενους στη Μόρια:
«Τα παιδιά στην αρχή φώναζαν ‘’freedom, freedom’’. Μετά πέταξαν όντως χαλίκια και νερό. Τότε τους όρμηξαν περίπου 30 ΜΑΤατζήδες. Τα έσερναν με κλοτσοπατινάδα, τα χτύπησαν πολύ». Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου ισχυρίζονται ότι οι ανήλικοι «ενσωματώθηκαν με τους ενήλικους κι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι αργά το βράδυ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωνε άγνοια για τα γεγονότα και παρέπεμπε στον... Γιάννη Μουζάλα, «αφού αυτός ήταν εκεί και ξέρει τι έγινε» [sic].

Με ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος των συνοροφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μίλησε για τρεις ελαφρά τραυματισμένους αστυνομικούς.

Μέχρι αργά το βράδυ, καμία επίσημη ενημέρωση δεν έγινε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή την ΕΛ.ΑΣ., που οφείλει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα τόσο για τα γεγονότα όσο και για την καταγγελλόμενη χρήση βίας εναντίον ασυνόδευτων παιδιών.

Η ένταση κράτησε πολλές ώρες, ενώ η ατμόσφαιρα έγινε κάποιες στιγμές αποπνικτική από τα χημικά.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάποια στιγμή μάλιστα το όλο θέμα πήρε διαστάσεις, με την αστυνομία να αποχωρεί από το σύνολο των εγκαταστάσεων και το σύνολο των χώρων να περνά στα χέρια των εξεγερμένων μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό περιορισμό, περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τις οποίες έχουν υποβάλει».

Η αστυνομία απομάκρυνε τις οικογένειες από το κέντρο κράτησης, από το οποίο αποχώρησαν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εντεκα μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά σε συγκρούσεις μεταξύ τους, σύμφωνα με πηγές, ενώ δύο ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

«Μείναμε για τα παιδιά»

Ενταση στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου«Παρ’όλο που κατηγορηθήκαμε για την απόφασή μας, μείναμε στη Μόρια για να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου. «Και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση είναι ενήμερα ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος, είναι πολύ περιορισμένος για πάρα πολλά παιδιά, που ζουν χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση και δεν έχουν καμία ενημέρωση για το μέλλον τους. Τα παιδιά θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταφερθεί».

Η εξέγερση των παιδιών στη Μόρια θέτει επιτακτικά πια στην ελληνική πολιτεία το ερώτημα τι κάνει με τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Σήμερα υπάρχουν 450 θέσεις σε δομές φιλοξενίας, πιστοποιημένες από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και είναι όλες καλυμμένες.

Περίπου 350 παιδιά -στη συντριπτική τους πλειονότητα αγόρια στην εφηβεία, εξαιρετικά ταλαιπωρημένα από τον πόλεμο και το μακρύ ταξίδι τους προς την Ευρώπη- βρίσκονται στα κέντρα κράτησης ή σε αστυνομικά τμήματα.

Το αρμόδιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξαγγείλει και νέους ξενώνες, αλλά και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή αυτών των παιδιών, ωστόσο οι διαδικασίες αποδεικνύονται εξαιρετικά βραδυκίνητες.