Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2016

Ειδομένη: Η «χαβούζα ανθρώπινων ψυχών» για την Ευρώπη


Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της πΓΔΜ λειτουργεί, τρόπον τινά, ως χωροφύλακας της Ευρώπης στην Ειδομένη, όπου, έτσι κι αλλιώς, έχει εγκαθιδρυθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς για τους πρόσφυγες, το οποίο έχει αφαιρέσει από τους πρόσφυγες οποιαδήποτε στοιχειώδη ανθρωπιστική προστασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Όταν οι πρόσφυγες κατόρθωσαν πριν από λίγο καιρό να περάσουν το φράχτη και να βρεθούν σε σκοπιανό έδαφος συνελήφθησαν από τις επίλεκτες δυνάμεις του στρατού της πΓΔΜ. Υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γονατιστοί στο έδαφος επί πολλές ώρες, προπηλακίσθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν άγρια και, το κυριότερο, οδηγήθηκαν τη νύχτα με φορτηγά σε επιλεγμένα σημεία του φράκτη, τον οποίο οι ίδιοι οι Σκοπιανοί άνοιξαν, και τους πέρασαν και πάλι στο ελληνικό έδαφος.

Έγραψαν, μ΄  άλλα λόγια, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ, οι οποίες σ΄ αυτές τις περιπτώσεις  προβλέπουν να τηρηθεί η διαδικασία διοικητικής απέλασης.

Η αντίδραση εκ μέρουςτης Ελλάδας σε αυτή την περίπτωση υπήρξε υποτονική και υποκριτική.  Τότε, επιχειρούσε να πείσει ότι δεν επιστράφησαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως και τώρα ότι δεν εισήλθαν οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων στο ελληνικό έδαφος, πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες τους πρόσφυγες.

Παρά τα διπλωματικά διαβήματα και τις φραστικές καταδίκες και τα διπλωματικά διαβήματα, από την άλλη πλευρά,  για την ωμή βία των Σκοπιανών κατά των προσφύγων, επιστρατεύθηκε και πάλι το «χαρτί» του «ύποπτου ρόλου» ορισμένων εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες παρακινούν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα.

Η ίδια ωστόσο η κυβέρνηση είναι που άφησε εσκεμμένα τη διαχείριση του καταυλισμού των προσφύγων στην Ειδομένη στα χέρια των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων, τους μόνους που από τις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες. Επέτρεψε, παράλληλα, να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, προκειμένου να μην μετατραπεί η Ειδομένη σε Καλαί, σύμφωνα με την έκφραση του αρμόδιου-αναρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Η επιδίωξη των Σκοπίων που έχουν αναλάβει το ρόλο του «χωροφύλακα» των συνόρων είναι  προφανής: θέλουν να δώσουν διαπιστευτήρια στην κυρία Άνγκελα Μέρκελ και τους ευρωπαίους ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να περάσουν οι πρόσφυγες των οποίων επιδίωξη είναι να βρεθούν κατά κύριο λόγο στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, εμφανίζονται εγγυητές των συνόρων της ΕΕ επενδύοντας,  μ΄ αυτόν τον τρόπο, στην ευόδωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παραπέμποντας στις καλένδες τις διαφορές με την  Ελλάδα όσον αφορά την ονομασία.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έχει αναλάβει τη σαφή δέσμευση, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για τη διαχείριση των περίπου 50.000 προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, κάτι που φρόντισε να υπενθυμίσει ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να πάρει πρόσφυγες από την Ειδομένη.  Διότι ουδείς πιστεύει στα σοβαρά ότι μπορεί να λειτουργήσει το relocation από την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα είναι στην Ειδομένη, όπως κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί προσφύγων, να διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καθεστώς. Ένα καθεστώς στο οποίο υπάγονται άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις και κυρίως χωρίς νομικό status.

Τείνουν να μετατραπούν, τρόπον τινά, σε νεκρές ζώνες, που φέρνουν στο νου τις νεκρές ζώνες τις οποίες ήθελε να δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ερντογάν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων της Άγκυρας και την απομόνωση των Κούρδων, όπου μετατρέπονται σε «χαβούζες ανθρώπινων ψυχών».