Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή, Φεβρουαρίου 28, 2016

«TURBO X» απολύσεις και εξευτελισμούς καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΠΛΑΙΣΙΟ

Αναδημοσίευση από: https://www.alfavita.gr/arthron/turbo-x-apolyseis
«Ήθελα 20 μέρες για να κλείσω τα 8 χρόνια στην επιχείρηση και να μπω στα 9. Θα συμπλήρωνα 3 τριετίες, επομένως θα αποκτούσα περισσότερα δικαιώματα. Μπορεί για αυτό τον λόγο να με απόλυσαν κιόλας. Το “ΠΛΑΙΣΙΟ” ανακυκλώνει διαρκώς εργαζόμενους, προσλαμβάνει νέους, κανείς δεν είναι πάνω από 35 ετών» δηλώνει στο bangladeshnews.gr η απολυμένηΣοφία Πάτα, η οποία κατά την διάρκεια της εργασίας της στην επιχείρηση είχε λάβει ουκ ολίγες διακρίσεις, όπως η ένταξη της, δύο φορές μάλιστα, στην «Dream Team» του 2015.

ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, ΟΧΙ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ

«Έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα άτομα της εταιρείας για να ελέγξουν αν είσαι αρκετά… κλόουν, να δουν αν έχεις την…σωστή διάθεση απέναντι στους πελάτες. Επειδή όμως δεν μπορούσα να κάνω τον κλόουν όλη την ώρα, ούτε ήθελα να χαμογελάω διαρκώς, με κατηγόρησαν ότι σερνόμουν. Δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς ότι όταν υπάρχει μόνο ένα άτομο για να εξυπηρετήσει δύο τμήματα και τρέχει σαν τρελό, δεν μπορεί να έχει καρφιτσωμένο ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του. Τους εξήγησα ότι είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, επομένως κουράζομαι πολύ στο σπίτι. Οι γονείς μου δεν μπορούν να με βοηθήσουν. Ανάποδα να με γυρίσετε δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ. Δεν παίρνω διατροφή και μόνο ο μισθός αυτός συντηρεί το σπίτι μου και το παιδί μου. Ξέρετε τι μου απάντησαν τότε με τον πιο απροκάλυπτο κυνισμό; Σοφία μην στεναχωριέσαι, θα δεις ότι όταν φύγεις από εδώ, όλα θα πάνε καλύτερα για σένα, θα ανανεωθείς, να βλέπεις θετικά τα πράγματα, αυτή η εξέλιξη όμως είναι καλή και για την εταιρεία. Μιλάμε δηλαδή για τον απόλυτο κυνισμό. Απολύθηκα επειδή δεν ήμουν…χαρούμενη. Αν θα κινηθώ δικαστικά; Βεβαίως και θα καταφύγω στα δικαστήρια».

«Εμείς το έχουμε καταγγείλει το περιστατικό. Δεν είναι το μοναδικό. Οι συνθήκες εργασίας στο “ΠΛΑΙΣΙΟ” είναι απάνθρωπες. Μιλάμε για φουλ εντατικοποίηση εργασίας, υψηλές όσο και ανεδαφικές απαιτήσεις, ζητούν από τους εργαζόμενους να φορούν ένα μόνιμο χαμόγελο. Για αυτό τον λόγο απέλυσαν και την Σοφία, παρόλο που, δούλευε εκεί 8 χρόνια. Την κατηγόρησαν ότι δεν ήταν αποδοτική και δεν χαμογελούσε. Έχουμε προσφύγει ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχουμε παροτρύνει την κα. Πάτα να διεκδικήσει δικαστικά την ανάκληση της απόλυσης, κάτι που είναι αποφασισμένη να πράξει. Οι 2 συναντήσεις που είχαμε προγραμματίσει στην Επιθεώρηση Εργασίας αναβλήθηκαν με υπαιτιότητα της εταιρείας. Προφασίστηκαν την αποχή του δικηγόρου τους, ενώ μπορούσαν να στείλουν τον διευθυντή του καταστήματος. Είναι απαράδεκτο να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ας ξέρουν όμως και οι εργαζόμενοι που φοβούνται να μιλήσουν, ότι δεν πρόκειται να έχουν καλύτερη τύχη» τονίζει μιλώντας στο bangladeshnews.gr o πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τσιαπλές Τάσος.

«Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Έχει δοθεί αναλυτική απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Να ξέρετε πάντως ότι δεν απολύονται εργαζόμενοι για τους λόγους που επικαλείται το Σωματείο». Η προσπάθεια μου να εκμαιεύσω περισσότερες πληροφορίες από την Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας “ΠΛΑΙΣΙΟ” είχε τις ίδιες πιθανότητες με το «ξεκλείδωμα» του υπολογιστή της από το δικό μου password. Mια εργαζόμενη, ονόματι Σοφία Πάτα, απολύθηκε πριν από λίγες ημέρες από κατάστημα της εταιρείας στην Λάρισα.

«Δεν ήταν επαρκώς ευδιάθετη» υποστηρίζει το…εργοδοτικό πόρισμα, επικαλούμενο ταυτόχρονα τις υψηλές αμοιβές που παρέχει στους εργαζόμενους, τις ευκαιρίες ανέλιξης, και βεβαίως πόσο δύσκολο είναι για μια εταιρεία 1.200 ατόμων να κρατηθεί «όρθια» στην τρις…μνημονιακή Ελλάδα. Δεν γνωρίζω αν η κα. Πάτα είναι χαμογελαστή ή όχι. Ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες που θέλουν την επιτυχημένη εταιρεία να λειτουργεί ως «πλυντήριο» εργαζομένων εδώ και χρόνια. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι, ότι τα εργοδοτικά κριτήρια λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο μια διαστροφική χροιά που αποβλέπει στην μεγιστοποίηση των κερδών και στο «πνίξιμο» των όποιων αντιδράσεων.

Απαγορεύονται οι μεγάλες ηλικίες, απαγορεύεται η στεναχώρια, απαγορεύονται οι διεκδικήσεις… Είναι παράδοξο αν το σκεφτεί κανείς: Η επιζητούμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει φτάσει ουσιαστικά σε τέτοιο σημείο ανελαστικότητας όσον αφορά την επιβράβευση των «κατάλληλων» υπαλληλικών προσόντων που θυμίζει σοβιετική δημόσια υπηρεσία. Ό,τι «ξεφεύγει» από το καλούπι, τιμωρείται. Στην περίπτωση της Σοφίας Πάτα που δεν ήθελε να είναι ο «shiny happy people» της επιχείρησης…έχασε την δουλειά της.

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

«Αυτό που έχει καταφέρει η εταιρεία όσον αφορά τους εργαζόμενους είναι να τρώει ο ένας τις σάρκες του άλλου. Να φανταστείτε ότι η επιχείρηση εκδίδει εφημερίδα στην οποία αναφέρονται οι προσωπικές επιδόσεις του κάθε υπαλλήλου. Την μοιράζουν μάλιστα κάθε πρωί. Ενώ τέτοια ενδοεταιρικά στοιχεία πρέπει να παρουσιάζονται με προσοχή και διακριτικότητα, αυτά κοινοποιούνται σε όλους. Και φυσικά υπάρχουν εργαζόμενοι που το εκμεταλλεύονται αυτό, δεν λείπουν και αυτοί που περιμένουν με αγωνία να διαβάσουν τι γράφει… η εφημερίδα για τις ικανότητες τους. Τα βγάζει τα δεδομένα αυτά η εταιρεία φόρα παρτίδα, αδιαφορώντας για την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων της» υποστηρίζει οργισμένος ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «ΠΛΑΙΣΙΟ» και μέλος του Γ.Σ. του ΜΕΤΑ Κουντουράκης Κωνσταντίνος (εδώ η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου για την απόλυση της Σοφίας).

«Όσον αφορά τις απολύσεις, αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Πάντα απολύουν ένα με δύο άτομα λιγότερα από ότι προβλέπει ο νόμος. Φαίνεται καθαρά και από τα στοιχεία τουΕΡΓΑΝΗ. Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, 190 άτομα απολύθηκαν και άλλα τόσα είχαν εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Σε ποσοστό 65% υπάρχει ανακύκλωση εργαζομένων. Με τις παραιτήσεις τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σε εξαναγκάζουν να δηλώσεις παραίτηση. Με ποιο τρόπο; Π.χ, αν εργάζεσαι σε κατάστημα του Πειραιά σε βάζουν να δουλέψεις σε κατάστημα της Κηφισιάς, το οποίο είναι 3 ώρες πήγαινε-έλα. Πρόκειται για μια τακτική της εταιρείας. Επίσης βάζουν πολλά σπαστά ωράρια με συνέπεια ο εργαζόμενος μαζί με τις ώρες μετακίνησης να ξοδεύει 13 και 14 ώρες ημερησίως για χάρη της εταιρείας. Υπάρχουν μετά και οι Κυριακές. Τις ημέρες εκείνες που είναι ανοιχτή η αγορά όλα τα καταστήματα από το ΠΛΑΙΣΙΟ λειτουργούν. Ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; Αν και το ΠΛΑΙΣΙΟ δίνει περισσότερα χρήματα από τους ανταγωνιστές, οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο άθλιες, που οι εργαζόμενοι προτιμούν να μείνουν άνεργοι ή να ψάξουν μια άλλη δουλειά, παρά να συνεχίσουν να δουλεύουν εκεί. Στο θέμα των πληρωμών πάντως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Στη μισθοδοσία είναι τυπικότατοι», συμπληρώνει ο Κ. Κουντουράκης.

ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «ΠΛΑΙΣΙΟ» είχε προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης τον Ιούλιο του 2014 μέσω της οποίας κατήγγειλε την επιχείρηση για «εργασιακό μεσαίωνα». Συγκεκριμένα αναφέρει: «…“Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απόλυση τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο. Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ αυτό σήριαλ του success story είναι η ανήθικη μεθόδευση της ώστε να αντικαταστήσει τους 8ωρους εργαζόμενους της, με 4ωρους σκλάβους! Προφασιζόμενη ένα σωρό ανούσιες αφορμές απολύει παλιούς για να φέρει καινούργιους, κάνοντας από επιλογή και όχι ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση».