Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2016

Η γρίπη έπιασε ράντζο στα ανοχύρωτα νοσοκομεία

rantza

Ξεμείναμε από ράντζα! Με τη φράση αυτή περιέγραψε γιατρός του νοσοκομείου «Γεννηματάς» την εφημερία της περασμένης Πέμπτης. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, που τελείωσε η εφημερία, οι θάλαμοι ξεχείλιζαν από ασθενείς, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονταν στους διαδρόμους.

«Oλα αυτά συνέβησαν σε μία καθημερινή εφημερία. Σκεφθείτε να ήταν Σαββατοκύριακο», σχολιάζει ο ίδιος γιατρός.

Iδια εικόνα επικρατούσε λίγες μέρες νωρίτερα στην εφημερία του «Σισμανόγλειου». Στριμωγμένοι στα επείγοντα, δεκάδες ασθενείς περίμεναν ο ένας πάνω στον άλλο να εξεταστούν. Η ταλαιπωρία φτάνει στο απόγειό της, με την αναμονή στα επείγοντα των νοσοκομείων να φτάνει τις έξι ή τις επτά ώρες!

Η οικονομική κρίση δεν αφήνει στους πολίτες πολλές επιλογές. Ο μοναδικός υγειονομικός σχηματισμός στον οποίο μπορούν να εξεταστούν χωρίς να πληρώσουν είναι το νοσοκομείο. Τα πρώην πολυϊατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει χωρίς γιατρούς και αδυνατούν να συγκρατήσουν μέρος του… κύματος των ασθενών που κατευθύνονται προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η γρίπη κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Οι εφημερίες των νοσοκομείων είναι πλέον ένας εφιάλτης, ειδικά για τις παθολογικές κλινικές.

Τρομαγμένοι από την επέλαση του ιού Α (Η1Ν1), χιλιάδες ασθενείς συρρέουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αναζητώντας βοήθεια. Η επιδημία γρίπης βρίσκεται σε φάση κορύφωσης. Μέχρι προχθές το απόγευμα, 81 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, έχοντας εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ άλλοι 120 νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές.

Από την αρχή της περιόδου, 293 ασθενείς με γρίπη έχουν νοσηλευτεί στην εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας στους επτά ασθενείς που πηγαίνουν αυτή την περίοδο στον γιατρό, έχουν συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής», δηλαδή υψηλό πυρετό, πόνο στον λαιμό, κεφαλαλγία, βήχα, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις.

Το πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1), που έχει κυριαρχήσει φέτος, θεωρείται «επιθετικό» καθώς αυξάνει τις νοσηλείες ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που έχουν νοσηλευτεί σε εντατική είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό.

Διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους
Η έκρηξη της ζήτησης δεν μπορεί να καλυφθεί, καθώς 140 (από τις 580) θέσεις εντατικής θεραπείας δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Από τις κλειστές θέσεις, οι 55 βρίσκονται στην Αττική, αριθμός που είναι περίπου ίσος με τη λίστα αναμονής που υπάρχει καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, οι ασθενείς που περιλαμβάνονται στη λίστα, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους (έως 15 άτομα στο «Αττικόν»). Διατρέχουν, δε, διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους νοσηλεύονται στην εντατική (46% έναντι 23%).

Το σύστημα Υγείας δεν διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό για διαλογή των περιστατικών αυτών και την άμεση εισαγωγή τους για νοσηλεία. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) δεν διαθέτουν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Τη διαλογή κάνει ο… σεκιουριτάς ή ο ειδικευόμενος γιατρός που βρίσκεται στα επείγοντα.

Με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, το ΤΕΠ διαθέτει προσωπικό το οποίο απασχολείται μόνιμα σε αυτό. Γνωρίζει πολύ καλά πώς να ξεχωρίσει τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά και τα περιστατικά (όπως τους πάσχοντες από γρίπη) που θέλουν ειδικό χειρισμό. Αυτό περιορίζει την ταλαιπωρία των ασθενών και επιταχύνει την εισαγωγή τους στα τμήματα.

Σύστημα…αυτοδιαλογής
Οι προδιαγραφές αυτές δεν πληρούνται σε κανένα ελληνικό νοσοκομείο. Στο «Γεννηματάς» υπάρχει… αυτοδιαλογή. Οι ασθενείς που έχουν συμπτώματα γρίπης καλούνται να μεταβούν σε έναν συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με τους άλλους. Στο «Σισμανόγλειο», όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης φορούν μάσκες για να μη διασπείρουν τον ιό. Το σύστημα αυτοσχεδιάζει, για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Οι άνθρωποι που το υπηρετούν τα έχουν δώσει όλα. Η μάχη, όμως, είναι άνιση και οι δυσκολίες τους ξεπερνούν.

«Ακόμη και τις καθημερινές, η κίνηση στις εφημερίες είναι σημαντικά περισσότερη από όσο παλαιότερα», μας εξηγεί η Ματίνα Παγώνη, διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής του «Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Το πρόβλημα ? σημειώνει? είναι το οικονομικό: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού, παρά σε δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό, όμως, συμβαίνει σε μία περίοδο που τα νοσοκομεία δοκιμάζονται από την έλλειψη πόρων και προσωπικού». Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, οι τελευταίες προσλήψεις είχαν γίνει στο ΕΣΥ το 2010. Από τότε, χιλιάδες γιατροί και λοιπό προσωπικό έχουν αποχωρήσει χωρίς να αντικατασταθούν. Οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού έχουν εκτοξευθεί στις 20.000 και γιατρών στις 6.000. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει ενθαρρυντική, αλλά όχι πλήρως αποδεκτή την προχθεσινή απόφαση του υπουργείου Υγείας να προσλάβει -με διετή σύμβαση- 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς για τις μονάδες εντατικής θεραπείας:

«Εμείς είχαμε ζητήσει μόνιμο προσωπικό. Δεν συμφωνούμε με το εργασιακό καθεστώς. Στις συνθήκες που βρισκόμαστε, όμως, το προσωπικό αυτό είναι ευπρόσδεκτο, προκειμένου να λειτουργήσουν οι κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας.

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να ξεκινήσει την προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού, για τα τμήματα που είναι υποστελεχωμένα σε όλη τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κεντρικά από την κυβέρνηση προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας, ώστε να λειτουργήσει και να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς».

Χαρακτηρίζει κρίσιμη και επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα Υγείας: «Εάν δεν οργανωθεί επαρκώς η πρωτοβάθμια, θα συνεχίσουν οι αναμονές και η ταλαιπωρία των ανθρώπων στα νοσοκομεία». Η κρίση έχει αυξήσει αισθητά το σύνολο της δραστηριότητας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ενδιαφέρουσα είναι η καταγραφή που έκανε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» από το 2012 έως το 2015.

 Το διάστημα αυτό, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 12%. Ο αριθμός τους έφτασε πέρυσι στις 56.000, από 50.000 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Ακραίο παράδειγμα αποτελούν οι καρδιολογικές κλινικές του, όπου υπήρξε αύξηση 11% σε ένα μόνον έτος (3.540 νοσηλείες το 2014 και 3.930 το 2015). Σε κάθε εφημερία εξετάζονται 1.000 έως 1.500 ασθενείς και από αυτούς εισάγονται για νοσηλεία 200 έως 250.

Οι εισαγωγές αφορούν σοβαρά περιστατικά. Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση που υπάρχει στον αριθμό των λιγότερο σοβαρών περιστατικών, τα οποία εξετάζονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σας παρακαλώ θα πεθάνει
Ο συγκλονιστικός διάλογος που σας μεταφέρουμε είναι αυθεντικός και έγινε στον διάδρομο του «Γεννηματάς». Συνομιλεί ο σύζυγος ασθενούς, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο, με γιατρό του τμήματος:

– Σας παρακαλώ. Πρέπει να μεταφερθεί σε κρεβάτι ΜΕΘ. Δεν θα αντέξει.

– Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τηλεφωνήσαμε πολλές φορές. Περιμένουμε να ελευθερωθεί κρεβάτι.

– Σας παρακαλώ. Θα πεθάνει. Θα πεθάνει…

Δημήτρη Καραγιώργου
dkarag@pegasus.gr

Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας