Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2016

Στο… συνεργείο τα μισά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

ασθενοφορα

Χωρίς… ασθενοφόρα έμεινε το ΕΚΑΒ. Από τα 130 που διαθέτει του ΕΚΑΒ Αθηνών, σχεδόν το 50% των «μάχιμων» οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ και ασθενοφόρα με απλές βλάβες -λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- δεν επισκευάζονται έγκαιρα. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σήμερα στην Αττική είναι κλειστοί 27 τομείς ασθενοφόρων, που συνεπάγεται ότι το βάρος της διακομιδής ασθενών έχει επιβαρύνει τα λίγα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν με επιπλέον καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά.

Λόγω αυτής της κατάστασης, διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται καθημερινά επιθέσεις λεκτικής βίας αλλά και αρκετές φορές σωματική βία από αγανακτισμένους πολίτες ή συγγενείς ασθενών, που για την καθυστέρηση ενός ασθενοφόρου εικάζουν ότι ευθύνεται το πλήρωμα του ασθενοφόρου, μη γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ τόσο από την έλλειψη οχημάτων όσο και από τον όγκο της δουλειάς που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Το πρόβλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και χθες το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών μετά από συνεδρίασή του για την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά την έλλειψη ασθενοφόρων, ομόφωνα αποφάσισε να ενημερώσει τους πολίτες. Όπως εξηγούν, οι 27 κλειστοί τομείς «δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι μεγάλες περιοχές της Αττικής δεν καλύπτονται με κανένα ασθενοφόρο παρά μόνο με ασθενοφόρα από διπλανούς τομείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον χρόνο ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ».

Το Σωματείο επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα αυτό, αλλά το μόνο που γίνεται αυτό το διάστημα είναι εσωτερικές μετακινήσεις στο ΕΚΑΒ για την «τακτοποίηση ημετέρων» ή μετατάξεις υπαλλήλων του ΕΚΑΒ στο Υπουργείο Υγείας με υπογραφές Υπουργών». Και συνεχίζουν: «Αντί να βοηθήσουν να λυθεί το θέμα της έλλειψης ασθενοφόρων με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αγορά 96 ασθενοφόρων που εκκρεμεί, είτε με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων με νέο διαγωνισμό για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων που μετρούν μια 12ετία σκληρής καθημερινής χρήσης και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη τους».

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 

Την ίδια στιγμή, «βόμβα» στα θεμέλια του ΕΣΥ χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία διάταξη που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης και αφορά «ένταξη στο ΕΣΥ νοσοκομείου που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία (ΑΕΜΥ Α.Ε.)». Παράλληλα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία προχωρεί σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα: στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 12μ. – 3μ.μ., σε όλα τα νοσοκομεία, στις 17 Φεβρουαρίου Πανελλαδική Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, στις 18 Φεβρουαρίου παναττική στάση εργασίας 11π.μ. – 3μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.
Της Ελένης Πετροπούλου