Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2016

Αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατ(ρι)ών της SKOT

Κόντρα στα αφεντικά δεν έχουμε αυταπάτες,
αυτές/οί που θα απαντήσουν θα είναι οι εργάτ(ρι)ες.

IMG_4392

Η εταιρεία χημικών προϊόντων SKOT Α.Ε. βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της  Μάνδρας Αττικής, στο Θριάσιο πεδίο.  Η Δυτική Αττική είναι γεμάτη από μικρομεσαίες  επιχειρήσεις, που αποτελούν τις σφηκοφωλιές της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Οι εργάτ(ρι)ες της  SKOT τις τελευταίες μέρες δίνουν μαθήματα ταξικής αξιοπρέπειας, σινιάλα αντίστασης και αγώνα στους προλετάριους που εργάζονται στα υπόλοιπα κάτεργα της περιοχής.

Το 2012 θα οργανωθούν και θα ιδρύσουν σωματείο. Από τότε έχουν δώσει αρκετούς αγώνες κερδίζοντας κάποια πράγματα, όπως την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και την διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας. Στο εργοστάσιο δουλεύουν 45 εργαζόμενοι/ες, ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες, κατά κύριο λόγο γυναίκες,  . Το εργοστάσιο της SKOT είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του πως  οι διαχωρισμοί εντός της εργατικής τάξης συντηρούν και αναπαράγουν  τις ταξικές ανισότητες. Τα αφεντικά μέσω του ρατσισμού και του σεξισμού υποτιμούν την εργατική δύναμη κάποιων προλετάριων με αποτέλεσμα την υποτίμηση  της εργατική δύναμης όλου του προλεταριάτου. Όμως, αν η τάξη, το φύλο και η καταγωγή είναι αλληλένδετα εργαλεία στην καταπίεση του σήμερα, η σύνθεσή τους είναι ένα ακόμα βήμα προς την κοινωνική απελευθέρωση. Οι εργάτ(ρι)ες της SKOT παλεύουν ενάντια σε έναν φαλλοκρατικό αφεντικό που όχι μόνο επανειλημμένα αντιμετωπίζει σεξιστικά τις γυναίκες εργαζόμενους αλλά εξαργύρωσε και το σεξισμό του με μείωση των μισθών κατά 20% για τις γυναίκες και 10% για τους άντρες.

Στις 13-1 2016 κηρύσσεται απεργία λόγω της απόλυσης συναδέλφου/μέλους του σωματείου από την εργοδοσία. Πρόφαση για την απόλυση αποτελούν οι λόγοι ασφαλείας και ότι ο εργάτης άναψε τσιγάρο στο χώρο παραγωγής. Ο προσχηματικός χαρακτήρας της απόλυσης γίνεται ακόμα πιο εμφανής από τις συνθήκες και την πλήρη ανασφάλεια που επικρατεί στο εργοστάσιο. Αυτό το αποδεικνύουν και οι δεκάδες παρεμβάσεις του Σωματείου στο ΚΕΠΕΚ που βρίσκουν την εταιρεία μονίμως παραβατική σε θέματα ασφάλειας της εργασίας. Η απόλυση είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια εκφοβισμού της ταξικής οργάνωσης και του συνδικαλισμού στους χώρους δουλειάς. Οι εκδικητικές διαθέσεις της εργοδοσίας επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι οι απεργοσπάστες πληρώνονται κανονικά, ενώ οι απεργοί είναι απλήρωτοι/ες από τον Δεκέμβρη.

Οι εργάτ(ρι)ες, με τη συμβολή αρκετών αλληλέγγυων από την γύρω περιοχή και από άλλους χώρους δουλειάς, προσπαθούν καθημερινά να αποτρέψουν την είσοδο των απεργοσπαστών στο εργοστάσιο, και την  έξοδο από αυτό των εμπορευμάτων. Βρίσκονται από τα ξημερώματα έως αργά το απόγευμα. Οι απεργοσπάστες -7 άτομα- μπαίνουν και βγαίνουν  στο εργοστάσιο με την προστασία των ματ και των ΟΠΚΕ, κατά το προσφιλές έργο της αστυνομίας, δηλαδή του ρόλου των μπράβων των αφεντικών.  Ομοίως και η κίνηση των εμπορευμάτων γίνεται με την κάλυψη των μπάτσων.

Οι εργάτ(ρι)ες δίνουν πραγματικά καθημερινή μάχη με την αστυνομία, ώστε να αποτρέψουν την απόλυση του συναδέλφου τους. Ο αγώνας των εργατ(ρι)ών της SKOT είναι και δικός μας αγώνας. Ένας αγώνας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

Να μετατρέψουμε τα κάτεργα του Θριασίου σε προπύργια αγώνα.