Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2016

Επιστρέφουν οι φυλακές της ντροπής


Κέντρο κράτησης Κορίνθου
Στο κέντρο κράτησης Κορίνθου το κλιμάκιο του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αντίκρισε 383 Μαροκινούς, Αλγερινούς και Τυνήσιους να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες | «Εφ.Συν.»

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Oι συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οργάνου που ελέγχει, μεταξύ άλλων, αν είναι συμβατοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα οι όροι και οι συνθήκες κράτησης, προβλέπουν πως οι χώροι διοικητικής κράτησης δεν πρέπει να θυμίζουν φυλακή.

Αλλά το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης της Κορίνθου, όπου σήμερα κρατούνται 383 υπήκοοι χωρών του Μαγκρέμπ (328 Μαροκινοί, 50 Αλγερινοί και 5 Τυνήσιοι) οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις 17 Δεκεμβρίου, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η νομική βάση της σύλληψης και της κράτησής τους, θυμίζει όχι απλώς φυλακή, αλλά κάτι πολύ χειρότερο.

Δεν είναι μόνο τα καγκελόφραχτα παράθυρα, από τα οποία ξεπρόβαλαν χτες τα πρόσωπα των νεαρών κρατουμένων, που μόλις είδαν να μπαίνει στο προαύλιο το κλιμάκιο του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του κόμματος (Β. Κατριβάνου, Μ. Θελερίτη, Ε. Σταματάκη, Γ. Τσόγκας, Γ. Ψυχογιός) φώναζαν «Βοήθεια!» και «Φαγητό!».

Βαριά κάγκελα

Ακάθαρτες στο κέντρο κράτησης ΚορίνθουΔεν είναι μόνο η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων του πρώην στρατοπέδου, που χωρίζονται σε θαλάμους-πτέρυγες με βαριά κάγκελα, πόρτες που κλειδώνουν, πίσω από τις οποίες κάποιος από τους κρατούμενους υποδέχτηκε το κλιμάκιο μ’ ένα ειρωνικό «Καλώς ήλθατε», άλλοι κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Η ελευθερία είναι το οξυγόνο της καρδιάς» και άλλοι φωνάζοντας, για να τραβήξουν την προσοχή και να μπορέσουν να δείξουν μια πληγή, ένα έκζεμα ή για να ρωτήσουν τον λόγο για τον οποίο βρίσκονταν εκεί και πόσο θα μείνουν.

Είναι όλα αυτά, αλλά κυρίως η εικόνα και η μυρωδιά της εγκατάλειψης που προξενούν ντροπή, απελπισία και θυμό σε όσους είχαν ελπίσει πως δεν θα ξαναντίκριζαν παρόμοιες καταστάσεις.

Η κατάσταση είναι το αρνητικό αποτύπωμα όσων προβλέπει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων: «Προφανώς, αυτά τα κέντρα πρέπει να παρέχουν στέγαση σε χώρους καλά επισκευασμένους, με επαρκή επίπλωση και καθαριότητα, που παρέχει επαρκή ζωτικό χώρο.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε ο σχεδιασμός και η διάταξη του χώρου να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν να δίνουν την οποιαδήποτε εντύπωση περιβάλλοντος εγκλεισμού.

«Οσον αφορά τις δραστηριότητες, πρέπει να περιλαμβάνουν άσκηση σε εξωτερικό χώρο, πρόσβαση σε δωμάτιο κοινών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ύπαρξη ραδιοφώνου, τηλεόρασης και Τύπου, όπως και κάθε κατάλληλο μέσο αναψυχής (επιτραπέζια παιχνίδια, τραπέζι πινγκ πονγκ, σπορ)».

Οσο και αν οι αστυνομικοί διαβεβαίωναν πως είχε καθαριστεί το πρωί ο χώρος από συνεργείο καθαρισμού, όπως γίνεται κάθε μέρα, ήταν αδιάψευστος μάρτυρας τα σκουπίδια στο πάτωμα, οι ακάθαρτες τουαλέτες, οι βουλωμένοι νεροχύτες.

Η «Εφ.Συν.» στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου

Τόσο που μετά από λίγο και η ίδια η αστυνομία παραδέχτηκε ότι «εκείνο το πρωί» δεν είχε περάσει το συνεργείο καθαρισμού από το συγκεκριμένο κτίριο (ούτε όμως και από το απέναντι, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης).

Οι κρατούμενοι έδειχναν τα ξεχαρβαλωμένα κρεβάτια, που συγκρατούνταν στη θέση τους με αυτοσχέδια στηρίγματα, τα στρώματα με ανάγλυφη κάθε είδους βρομιά ή τα υπολείμματα της φωτιάς που είχαν ανάψει πρόσφατα για να ζεσταθούν, μια και δεν λειτουργεί ο κλιματισμός ούτε τα καλοριφέρ.

Με απορία διαμαρτύρονταν για το λιγοστό φαγητό, χυμό και κρουασάν που δίνει ο στρατός για πρωινό και το νηστίσιμο γεύμα που προσφέρει η Εκκλησία κάθε μεσημέρι και βράδυ, λαδερά, όσπρια, ζυμαρικά και ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς κρέας, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς φρούτο.

Ψυχολογικός πόλεμος

Στο διπλανό γραφείο αγχωμένοι υπάλληλοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κατέγραφαν τις αιτήσεις «οικειοθελούς επιστροφής», σύμφωνα με την ευφημιστική επίσημη ορολογία.

«Μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο. Μας αφήνουν να πεινάμε, να μην μπορούμε να ψωνίσουμε, για να πάρουμε την απόφαση να φύγουμε», είπε κάποιος κρατούμενος.

Κατά την αποχώρηση του κλιμακίου, οι κρατούμενοι φώναζαν ρυθμικά «Ευχαριστώ!». Ηταν δύσκολο να καταλάβει κανείς αν το εννοούσαν ή αν το έλεγαν ειρωνικά. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει την αρμοδιότητα για τα προαναχωρησιακά κέντρα, δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» πως γνωρίζουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

«Αυτό που κάνουμε είναι παράνομο. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, αλλά πρόβλημα καθαρισμού υπάρχει και στο ίδιο το υπουργείο», λένε και ρίχνουν την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που μπλόκαρε τις συμβάσεις για τη σίτιση, επειδή είχαν γίνει χωρίς διεθνή διαγωνισμό.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνουν πως η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως δεν τους έχει καταγγελθεί πρόβλημα στα κέντρα.

«Οταν μας ζητείται βοήθεια, κάνουμε ό,τι μπορούμε», λένε. Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει ξανά την κράτηση χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει συνθήκες που σέβονται στοιχειωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Β. Κατριβάνου: «Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης»

«Οι συνθήκες που είδα ήταν, δυστυχώς, άθλιες· δεν υπήρχε καμιά βελτίωση σε σχέση με όλες τις άλλες φορές, τα προηγούμενα χρόνια, που έχω επισκεφθεί το κέντρο αυτό: κρατούμενοι με ψώρα, πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, έλλειψη γιατρού στον χώρο, έλλειψη νομικής στήριξης, διερμηνέων. Οι συνθήκες αυτές προσβάλλουν τα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και όλους μας.

Πέραν αυτού, η κράτηση είναι μέτρο έσχατο, και μάλιστα εξατομικευμένο: σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην ή με βάση το εθνοτικό προφίλ – και στην Κόρινθο υπάρχουν κρατούμενοι συγκεκριμένων εθνικοτήτων (Αλγερινοί, Μαροκινοί, Τυνήσιοι). Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπαράγει τις απαράδεκτες και αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Ζητάγαμε, εδώ και χρόνια, ως ΣΥΡΙΖΑ να κλείσουν τα κέντρα κράτησης. Παρότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο πεδίο του μεταναστευτικού είναι εξαιρετικά μεγάλα και δύσκολα, είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει άλλους τρόπους, ρεαλιστικούς, νόμιμους και ανθρώπινους μαζί».