Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2016

Ελβετία: Πρόσφυγες αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς μισθό


swiss-refugee

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Workzeitung, μια επιχείρηση καθαρισμού (η Top Clean) που συνεργάζεται με τα υποκαταστήματα των McDonalds στην Ελβετία, έβαζε τους πρόσφυγες να δουλεύουν για πολύ καιρό χωρίς να τους πληρώνει, υποσχόμενη ότι αυτή η απλήρωτη εργασία θα τους εξασφάλιζε την άδεια παραμονής τους.

Για τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην Ελβετία, απαιτείται η κατοχή μιας άδειας παραμονής τύπου Β, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο εφόσον ο πρόσφυγας διαθέτει μια σταθερή δουλειά. Όσο ο πρόσφυγας είναι κάτοχος της άδειας αυτής, πρέπει να μένει μόνον στο καντόνι που εξέδωσε την άδειά του. Μετά από 10 χρόνια εργασίας, ο πρόσφυγας μπορεί να αποκτήσει μια άδεια τύπου C, που του επιτρέπει να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, να δουλέψει για οποιονδήποτε εργοδότη και να μείνει οπουδήποτε θέλει στην Ελβετία.

Ο Γιουσούφ, ένας σουδανός πρόσφυγας που πήγε στην Ελβετια τον Δεκέμβρη του 2014, είπε στην Work ότι η Top Clean υπέβαλε αυτόν και άλλους απλήρωτους πρόσφυγες σε εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, υποχρεώνοντάς τους να καθαρίζουν τα McDonalds από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 ή 8 το πρωί. «Δούλευα για 40 μέρες και πήρα άδεια μόνον για 4 μέρες», λέει ο Γιουσούφ. «Το αφεντικό μου υποσχέθηκε πως αν δούλευα για 3 μήνες και 2 βδομάδες χωρίς λεφτά, θα μπορούσε να μου εξασφαλίσει μια άδεια παραμονής και δουλειά με κανονικό συμβόλαιο».

Ο Γιουσούφ συζήτησε και με άλλους πρόσφυγες που έμεναν στο ίδιο καταφύγιο με αυτό και συνειδητοποίησε ότι η Top Clean τους εκμεταλλευόταν. Μίλησε στους συναδέλφους του γι’ αυτό και συμφώνησαν να σταματήσουν να δουλεύουν για την εταιρία. Ο Γιουσούφ διατύπωσε επισήμως τα παράπονά του στην ελβετική κυβέρνηση και, τελικά, οι αρχές της Γενεύης υποχρέωσαν την εταιρία να τον αποζημιώσει για τον καιρό που δούλεψε γι’ αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η εταιρία θα κηρύξει πτώχευση προκειμένου να αποφύγει τις πληρωμές των προσφύγων.

Τα McDonalds της Ελβετίας δήλωσαν ότι (φυσικά…) δεν γνώριζαν πως η επιχείρηση καθαρισμού εκμεταλλευόταν τους πρόσφυγες. Πλέον, έχουν σταματήσει την συνεργασία τους με την εν λόγω επιχείρηση.

[Με πληροφορίες από usuncut]

Για το Kollect: Α.Μιχαήλ