Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2016

Πρωτοχρονιά Προσφύγων στη κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά 26


1

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Καθώς το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, η μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο της Νοταρά 26 γεμίζει με πρόσφυγες. Δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, αλλά υπάρχει λίγη ευτυχία στο χώρο.

Ο Μέντι* ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος. Δεν υπάρχει χαμόγελο στο πρόσωπό του. Ο νους του είναι μακριά, με την οικογένειά του. Η σύζυγός του, η κόρη του και ο γιός του κατάφεραν να περάσουν στη [ΠΓΔ] Μακεδονία πριν 10 μέρες και τώρα βρίσκονται στη Γερμανία. Εκείνος στάλθηκε πίσω στην Αθήνα.

Καθώς έκλεισαν τα σύνορα για όσους δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, οι υπόλοιποι βρέθηκαν παγιδευμένοι στην Ελλάδα.


Στα Εξάρχεια, μια γεμάτη γκράφιτι γειτονιά την οποία οι ντόπιοι έχουν ανακηρύξει σε ανεξάρτητη δημοκρατία μέσα στην Ελληνική πρωτεύουσα, αναρχικοί έχουν καταλάβει πρώην κτίριο της εφορίας.

Ονομάζουν το μέρος «Νοταρά». Βρίσκεται στην οδό Νοταρά και έχει γίνει τώρα σπίτι για κάποιους από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη. Πολλοί είναι Ιρανοί, άλλοι από την Αλγερία ή το Μαρόκο. Μερικοί Σύροι ή Αφγανοί πρόσφυγες που έχουν πρόβλημα με τα χαρτιά τους ή που περιμένουν χρήματα από την πατρίδα τους βρίσκονται κι εκείνοι εκεί.

Η τελευταία ελπίδα του Μέντι να επανενωθεί με την οικογένειά του βρίσκεται στους διακινητές και στους ανθρώπους που πωλούν πλαστά Αφγανικά χαρτιά στην Πλατεία Βικτωρίας. Αφότου έφυγε η οικογένειά του προσπάθησε να περάσει ξανά τα σύνορα αλλά απέτυχε. Πίσω στο Ιράν, στην πατρίδα του, αντιμετωπίζει την απειλή φυλάκισης επειδή εγκαθιστούσε δορυφορικά πιάτα. Δεν μπορεί να πάει πίσω και δεν μπορεί να πάει εμπρός.

*Το όνομα του Μέντι αλλάχθηκε για να προστατευτεί η ταυτότητά του.

[Όλες οι φώτο είναι της Ιoana Moldovan]

1  2

3  4

5  6

7  8

9  9a

9b  9c

9d  9e

9f  9f