Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2015

Δυσεπούλωτο τραύμα στην υγεία από την υποχρηματοδότηση


Την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία περιέγραψαν σήμερα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένει πολύ χαμηλή αλλά και του γεγονότος ότι δεν θα γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αναγκαίο εξοπλισμό για να λειτουργήσουν πλήρως, δεν διαθέτουν τα χρήματα για την συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού, οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα υλικά και πολλά χειρουργεία αναβάλλονται λόγω μεγάλης έλλειψης σε αναισθησιολόγους.

Σύμφωνα με την Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρο της ΕΝΙΘ,  η υπολειτουργία των νοσοκομείων, οδηγεί στην εφαρμογή παρωχημένων ιατρικών μεθόδων στους ασθενείς και πολλοί ήδη οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος κερδοσκοπεί επιβαρύνοντας την τσέπη των ασθενών.

Λείπει προσωπικό, κλείνουν ολόκληρες κλινικές

Η στελέχωση σύμφωνα με την ίδια είναι τόσο υπολειμματική που κλείνουν ολόκληρες κλινικές και τμήματα με το προσωπικό να εργάζεται σε εξοντωτικές συνθήκες. Σε πολλά νοσοκομεία έχουν να δοθούν ρεπό και άδειες από την προηγούμενη χρονιά.

Οι τραγικές ελλείψεις σε  προσωπικό οξύνονται ουσιαστικά  από το 2011 και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για απαγόρευση προσλήψεων, απαγόρευση που δεν έχει αρθεί και με την νέα κυβέρνηση και το μέλλον σκιαγραφείται ακόμη πιο δυσοίωνο αν σκεφτεί κανείς πως ένα μεγάλο μέρος των γιατρών που συμμετείχαν στην σύσταση το ΕΣΥ πριν 30 χρόνια οδηγείται σε συνταξιοδότηση. Όσες προσλήψεις θα γίνουν αυτές θα αφορούν άλλου τύπου εργασιακές σχέσεις (π.χ.επικουρικοί γιατροί, πεντάμηνες συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ) που πέρα από το επισφαλές εργασιακό καθεστώς τους θα πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Η βραχυπρόθεσμη παραμονή ενός γιατρού σε ένα νοσοκομείο έρχεται, σύμφωνα με την Δ. Κατσίμπα, εις βάρος του ίδιου του νοσοκομείου αλλά και του αρρώστου.

Οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τους 3 μήνες για έναν καρκινοπαθή εκεί που και μερικές εβδομάδες καθορίζουν πολλά για το μέλλον της υγείας του ενώ η αναμονή για επανέλεγχο μπορεί να κρατήσει 12 και 14 μήνες. Οι ασθενείς τότε είτε ψάχνουν άλλο νοσοκομείο μεγαλώνοντας την λίστα αναμονής του είτε πάλι στον ιδιωτικό τομέα για όποιον φυσικά μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος.

Δεν γίνονται επείγοντα χειρουργία λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτυπώνεται ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος καθώς πρόκειται για άμεση ανάγκη επέμβασης. Εκεί το 25% των κλινών είναι κλειστό και όσες είναι ανοιχτές υπολειτουργούν δεδομένης της έλλειψης σε νοσηλευτές.

Στοιχεία για τις ΜΕΘ έδωσε και ο Β. Ουραίλογλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ

Σε 8 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις 110 κλίνες οι 29 είναι κλειστές ενώ στα 4 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο) οι μισές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές. Αυτό σημαίνει πως δεν εξυπηρετούνται χειρουργεία, εξωχειρουργικές διαδικασίες, τα ΤΕΠ, και Μονάδες Ιατρικού Πόνου. Όσα γίνονται οφείλονται στο φιλότιμο των εναπομείναντων αναισθησιολόγων που παίρνουν προσωπικό ρίσκο δουλεύοντας πολύ περισσότερο απ`ότι πρέπει. Παλαιότερα η ειδικότητα του αναισθησιολόγου ήταν αρκετά δημοφιλής, σύμφωνα με τον κ. Οραϊλογλου, τώρα η λίστα των ειδικευόμενων γιατρών είναι κενή λόγω της έλλειψης κινήτρου. Μεγάλη είναι η έξοδος γιατρών στο εξωτερικό για τους ίδιους λόγους.

Όπως εξήγησε επίσης η Δ. Κατσίμπα το να υπάρχει μία νοσηλεύτρια ανά 4 κρεβάτια ΜΕΘ επιτείνει τον κίνδυνο για μετάδοση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Θ. Νικολαϊδη, επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, λόγω της έλλειψης σε γιατρούς και προσωπικό έχουν μειωθεί κατά 50% οι μεταμοσχεύσεις. Φοβερά μεγάλη είναι η έλλειψη σε τραυματιοφορείς με τον ασθενή πολλές φορές να περιμένει από 4 μέχρι 10 ώρες για να μεταφερθεί.

Η Δ. Κατσίμπα μίλησε ακόμη για τα χρήματα που σπαταλούνται σε εργολαβίες στην καθαριότητα, την σίτιση, τον ιματισμό, τους υπολογιστές στα νοσοκομεία με το εργασιακό καθεστώς των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί να χαρακτηρίζεται ως καθαρή τραγωδία.

Αιματηρά εξιτήρια

Η πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας θα έρθει, σύμφωνα με την ίδια από την νομοθέτηση την ΕΣΑΝ Α.Ε., η λειτουργία της προκύπτει από την τήρηση της δέσμευσης του απαιτούμενων του δευτέρου Μνημονίου. Το καθεστώς νοσηλείας θα εξαρτάται, όπως είπε η Δ. Κατσίμπα, όχι από τις ανάγκες των ασθενών αλλά από ένα μέσο κόστος το οποίο όταν κάποιος ασθενής το υπερβεί λόγω μιας επιπλοκής θα πρέπει να πληρώσει είτε από την τσέπη του είτε να βγει από το νοσοκομείο. Αν ισχύσει ο τρόπος αυτό διαχείρισης των οικονομικών των νοσοκομείων από την ΕΣΑΝ Α.Ε., τότε τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα δημόσια, εις βάρος φυσικά των τελευταίων.

Για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χρειάζεται διπλασιασμός των δαπανών, εξοπλισμός και χαρτογράφηση των πραγματικών πληθυσμιακών αναγκών. Η χαρτογράφηση που διενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ανάθεσης δεν έγινε βάση των αναγκών αλλά βάση της διάκρισης των νοσοκομείων σε κοστοβόρα και κερδοφόρα.

Η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την εξαθλίωση που βιώνουν λόγω των μνημονιακών μέτρων μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας οδήγησε στην πτώση του προσδόκιμου ζωής σε διάστημα μιας μόνο πενταετίας (πέντε χρόνια για τους άνδρες και τρία για τις γυναίκες). «Αυτό θα συνέβαινε μόνο σε μια πραγματικά πολεμική σύγκρουση», δήλωσε σχετικά η κα Κατσίμπα.

Με φτιασιδώματα δεν λύνεται το πρόβλημα

«Τα προβλήματα δεν θα αρθούν ούτε στο χώρο της πρωτοβάθμιας και φυσικά είναι αδύνατο να να εφαρμοστούν πιλοτικά πρόγραμμα γειτονιάς αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις» δήλωσε ο Θ. Ζδούκος μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ μιλώντας για την πρωτοβάθμια υγεία. Εκεί η κατάσταση είναι τραγελαφική δεδομένου ότι για 10.000  άτομα αντιστοιχεί ένας γιατρός!

Όσον αφορά το ζήτημα των ανασφάλιστων, 30% του πληθυσμού δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περίθαλψη αλλά μόνο στο φάρμακο αν φυσικά κάποιος έχει ΑΜΚΑ.

Να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση που επίκειται για τους ανασφάλιστους από το Υπουργείο Υγείας δεν ικανοποιεί τους γιατρούς που τόσα χρόνια παρείχαν δωρεάν περίθαλψη στα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, καθώς, σύμφωνα με τον Θ. Ζδούκο, δεν θα καλύπτει τους πρόσφυγες ενώ παράλληλα δημιουργεί μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία για την έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.

«Πρέπει να δοθούν δις. Για να λέμε ότι η περίθαλψη δεν είναι εμπόρευμα» τόνισε ο κ. Ζδούκος και πρόσθεσε πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έπρεπε στις συνθήκες αυτές να επιτάξει ακόμη και τμήματα του κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά τις προσλήψεις που θα γίνουν αυτές αναμένονται να είναι 75 για την 4η ΥΠΕ που καλύπτει όλες τις περιοχές από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σήμερα. Πανελλαδικά οι προσλήψεις μόνιμο προσωπικού δεν θα ξεπεράσουν τις 90.

Στους ιδιώτες και η ψυχική υγεία

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και ειδικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο καλύπτει περιστατικά από την μισή επικράτεια της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον Γ. Παντουλάρη ότι στις ακούσιες νοσηλίες για το 2014 από τις 949 εισαγωγές οι 353 προήλθαν από περιοχές εκτός νομού Θεσσαλονίκης. Η απαξίωση και στον χώρο αυτό είναι τεράστια με δομές και υπηρεσίες να έχουν περάσει εδώ και πολύ καιρό στον ιδιωτικό τομέα που στους καιρούς της κρίσης εξαπλώνεται δραματικά. 

Σταυρούλα Πουλημένη