Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή, Δεκεμβρίου 20, 2015

«Είμαστε εργαζόμενοι, ούτε συνεργάτες ούτε εθελοντές!»


Σωρεία παραβάσεων της εργασιακής νομοθεσίας καταγγέλλει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ σε μια περίοδο που ρέει άφθονο το χρήμα για το προσφυγικό | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Τη στιγμή που αρχίζει να ρέει το χρήμα για το προσφυγικό, από ευρωπαϊκές ή άλλες πηγές, και μεγαλώνει ο κύκλος εργασιών πολλών ΜΚΟ, οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας.

Φαίνεται ότι αρκετές ΜΚΟ δεν εφαρμόζουν στο ίδιο το εργασιακό τους περιβάλλον τις βέλτιστες πρακτικές που ζητούν να εφαρμόζονται στο πεδίο των δικαιωμάτων των ομάδων που υπερασπίζονται.

Aντιθέτως. Ο κλάδος «αποτελεί προνομιακό πεδίο καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της επίκλησης σκοπών άξιων υποστήριξης από την κοινωνία και για την ανακούφιση αυτής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ, που καταγγέλλει επιπλέον πρακτικές εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Το σωματείο κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» με στόχο τα μέλη του, που απειλούνται με «εξοστρακισμό» από τον κλάδο: 

Οι ίδιες οργανώσεις που λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την προστασία και συνδρομή προσφύγων [...] και για να δώσουν βήμα έκφρασης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες απαγορεύουν στους ίδιους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενές τους την ανάπτυξη οποιασδήποτε πολιτικής ή συνδικαλιστικής δράσης.

Κραυγαλέες περιπτώσεις

⚫ Σε περίπτωση μιας ΜΚΟ, που μάλιστα καταδικάστηκε πρωτόδικα έπειτα από μήνυση εργαζομένου που διεκδικούσε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, αντί για τις επισφαλείς συμβάσεις που αποτελούν τον κανόνα στον κλάδο, «εργαζόμενοι μετρούν 5 και πλέον μήνες απλήρωτοι» και «η εργοδοσία, με χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, “προτρέπει” πρόσφυγες διερμηνείς να απέχουν από κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δράση, με επίφαση την “αμεροληψία” που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους», όπως αναφέρει το σωματείο.

  • Σε άλλη ΜΚΟ, η καταγγελία πρώην εργαζομένης, που κατέθεσε αγωγή προς την οργάνωση ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση λόγω απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, όπως και της μη υλοποίησης του έργου για το οποίο προσλήφθηκε, απαντήθηκε με αγωγή από τον νόμιμο εκπρόσωπο της ΜΚΟ που ζητούσε 25.000 ευρώ αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση. Η αγωγή αποσύρθηκε, αλλά η ΜΚΟ κατέθεσε νέα αγωγή κατά της πρώην εργαζομένης, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
  • Τα ίδια και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής υγείας. Η νόμιμη εκπρόσωπος της οργάνωσης καταθέτει αγωγή σε εργαζόμενο, ζητώντας αποζημίωση 30.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων στο σωματείο πως δεν δόθηκαν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, πως έγιναν άκυρες απολύσεις και πως παραβιάστηκε η ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία.
  • Σε άλλη ΜΚΟ, το σωματείο καταγγέλλει πως ο οικονομικός διευθυντής επέμεινε να πάρει μέρος σε συνάντηση του σωματείου με τους εργαζομένους, παρ’ όλο που απαγορεύεται στο καταστατικό του σωματείου η συμμετοχή διευθυντικών στελεχών σε τέτοιες συναντήσεις.


«Κάθε απόπειρα τρομοκράτησης συναδέλφου θα καταγγέλλεται άμεσα και δημόσια. [...] Είμαστε εργαζόμενοι, ούτε συνεργάτες ούτε εθελοντές!», καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.