Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2015

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

Συντάκτης: efsyn.gr


Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ανάμεσα στο στρατό της γειτονικής χώρας και πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη κάτω από άθλιες συνθήκες και πολύ κρύο.

Πρόσφυγες επιχείρησαν να γκρεμίσουν έναν πρόχειρο φράχτη που υπάρχει στην περιοχή και προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα. Ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν τις αστυνομικές γραμμές, αλλά πολλοί πιάστηκαν από τις σκοπιανές αρχές.

Οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη ζητώντας να περάσουν τα σύνορα. Οι διαμαρτυρίες τους συνεχίζονται, καθώς οι περισσότερες βαλκανικές χώρες αρνούνται στους περισσότερους τη διέλευση.

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πάνω από 1000 άνθρωποι, απευθύνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Σκηνές βίας, απόγνωσης και αυτοδικίας διογκώνουν τα ήδη έντονα προβλήματα της μη συντονισμένης και ασταθούς δημόσιας και ιδιωτικής αρωγής για τροφή και στέγη που αδυνατεί εν πολλοίς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που μετακινούνται και κυρίως των ευπαθών ομάδων, γερόντων, εγκύων, αρρώστων, βρεφών και παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση τονίζει πως «η άρνηση διέλευσής τους με κριτήριο την χώρα ιθαγένειας παραβιάζει κανόνες προσφυγικού δικαίου και διαρρηγνύει τις εύθραυστες ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν συγκροτηθεί επί του προσφυγικού αποσπασματικά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό».

«Μια πολιτική του εφικτού με οδηγό τα δικαιώματα θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα με στόχο την προσωρινή φιλοξενία αλλά και την μακροπρόθεσμη ένταξη προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά: η Ελλάδα από χώρα διέλευσης (ξανά)γίνεται χώρα υποδοχής, έστω και κάτω από στρεβλές συνθήκες, και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι ελληνικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες».


Εθελοντές γιατροί ελλείψει χρημάτων

Εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να λειτουργήσουν δύο ιατρικές κινητές μονάδες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Ειδομένη Κιλκίς, για την παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα, αλλά παραμένουν κλειστές λόγω αδυναμίας να προσληφθούν δύο γιατροί.

Ο πρόεδρος της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των γιατρών, που ανέρχεται περίπου σε 3.000 ευρώ το μήνα.

Έτσι σε συνεννόηση με το υπουργείο θα αναλάβουν τη λειτουργία τους το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Κιλκίς, και άλλες συλλογικότητες.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξασφαλίζοντας τα κονδύλια, τα οποία δεν είναι απαγορευτικά. Για δύο γιατρούς μιλάμε για 3.000 ευρώ το μήνα. Θα προσληφθούν από το ΚΕΛΠΒΝΟ με “μπλοκάκι” όπως και νοσηλευτές» είπε ο κ. Πλωμαρίτης και εξήγησε πως αν γίνει εφικτό, τότε οι γιατροί θα συνεργάζονται με τους εθελοντές που θα παραμείνουν στις κινητές μονάδες.

Σχετικά με την παροχή ιατροφαρμακευτική βοήθειας στους πρόσφυγες, ο κ. Πλωμαρίτης είπε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποσπαστούν γιατροί από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που θα δημιουργηθεί ανεπίλυτο πρόβλημα.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές. Ό,τι γίνεται στην Ειδομένη γίνεται χάρη στη δραστηριοποίηση κάποιων συλλογικοτήτων από αλληλέγγυους συμπολίτες μας. Αυτοί τροφοδοτούν με φαγητά με ρούχα, όπως και κάποιες συλλογικότητες, όπως Οι γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία. Το κράτος απουσιάζει» επισήμανε.