Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2015

Κραυγή απόγνωσης γονιού: «Η κόρη μου ζει έναν εφιάλτη στο σχολείο»

Να γυρνάς από το σχολείο με κλάματα και, στη σκέψη ότι πρέπει να εμφανιστείς ξανά σε ένα άχαρο και σκληρό περιβάλλον, τα ξαναμπήγεις. Λένε πως τα σχολικά χρόνια είναι μία από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου. Όχι όμως για όλους. 

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο δημοτικό σχολείο Σκουτάρου, όμως τα ονόματα και οι τοποθεσίες λίγη σημασία έχουν, καθώς το emprosnet.gr στο σημερινό του ρεπορτάζ -με την ευκαιρία της εμπιστοσύνης που μας έδειξε η εν λόγω μητέρα- θίγει ένα ζήτημα για το οποίο πολλά λέγονται, αλλά δε γράφονται και πολύ περισσότερο δε δημοσιεύονται, ώστε οι αρμόδιοι να πάρουν θέση και να τα αντιμετωπίσουν.

Εκτός από τη μητέρα, το emprosnet.gr έχει επικοινωνήσει και με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Ελένη Μόλβαλη. Η διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Μακρή απουσίαζε όταν επικοινωνήσαμε με εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας. Αναφέραμε το σοβαρό ζήτημα για το οποίο θέλαμε τη γνώμη της και ζητήσαμε να ενημερωθεί ώστε να επικοινωνήσει μαζί μας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε. 

Το ίδιο συνέβη και με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Αναστασία Τσολερίδου, η οποία -σύμφωνα με τη Μαρία Ποταμούλα, υπεύθυνη του γραφείου- απουσίαζε. Ενημερώσαμε για τη σοβαρότητα του θέματος και ζητήσαμε να ειδοποιηθεί. 

Δεν επικοινώνησε όμως μαζί μας. Φυσικά, η εφημερίδα μας θα παρακολουθεί ενδελεχώς το θέμα και πρόκειται να αναζητήσει εκ νέου τη θέση των αρμοδίων διευθυντριών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσολερίδου, επιδεικνύοντας αμέσως αντανακλαστικά, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα που προέκυψε κάλεσε στο γραφείο της τους εκπαιδευτικούς και η συνάντηση αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. 

Η μητέρα έχει στείλει εγγράφως τα όσα τις έχει καταγγείλει κατά καιρούς η κόρη της στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου, στην κ. Τσολερίδου και στο σχολικό σύμβουλο, ενώ έχει απευθυνθεί κατά καιρούς τόσο σε εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και στη διευθύντρια, όπως μας επισημαίνει. «Έχω αναγκαστεί να ξεγυμνωθώ και εγώ προσωπικά αλλά και όλη η οικογένειά μου, προκειμένου να σταματήσει ο εφιάλτης που ζει η κόρη μου, ο οποίος ξεκίνησε από την Ε΄ δημοτικού και συνεχίζεται και φέτος (σ.σ. στη Στ΄ τάξη)» μας λέει. 

Ο αδερφός του κοριτσιού, ας το ονομάσουμε για ευνόητους λόγους με άλλο όνομα, της Μαρίας, της λέει να κάνει υπομονή, γιατί του χρόνου θα πάει στο Γυμνάσιο. Έλα όμως που η Μαρία τού απαντά ότι «τι να το κάνω που θα πάω Γυμνάσιο, αφού θα είναι κι αυτός εκεί» -ας τον πούμε ξανά για ευνόητους λόγους Δημήτρη. 

«Μολυσμένη…» 
«Σπαστικιά, μολυσμένη, χαζή, μ… την εξυβρίζει καθημερινά και απειλεί και τα υπόλοιπα παιδιά να μην την ακουμπήσουν, γιατί θα έχουν να κάνουν μαζί του! Επιδεικτικά δεν την πλησιάζει, αφού είναι “μολυσμένη” και έτσι απαιτεί να της φέρονται όλοι» μας εξηγεί και συγχρόνως μας εξομολογείται. Η Μαρία συνηθίζει να τρίβει τα χέρια της. 

«Στο άγχος το απέδωσαν στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, όπου απευθύνθηκα. Βρήκε όμως πάτημα αυτό το παιδί να την κοροϊδεύει!» λέει η μητέρα, για την οποία ξεχείλισε το ποτήρι όταν «γύρισε η Μαρία στο σχολείο και έκλαιγε, γιατί η διευθύντρια την έπιασε στα σκαλοπάτια του σχολείου, παρόντος και του δασκάλου της τάξης, και της είπε δυνατά μπροστά σε όλους ότι με το ζόρι συγκράτησε τους γονείς του άλλου παιδιού να μην κάνουν μήνυση».

Όπως μας εξηγεί, αυτό που είχε προηγηθεί ήταν ότι ο μεγαλύτερος αδερφός της Μαρίας είχε βρει το Δημήτρη κάπου στο χωριό και του είπε να αφήσει την αδερφή του ήσυχη. Μάλιστα, η μητέρα της Μαρίας ομολογεί ότι οι γονείς του Δημήτρη καταγγέλλουν ότι το παιδί τους χτυπήθηκε από τον αδερφό του κοριτσιού. Η μητέρα δεν το αποκλείει, αλλά ξεκαθαρίζει ότι ο γιος της δε θα τον έδειρε άσχημα. Το γράφουμε αυτό για να τονιστεί ότι το θέμα έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και εκτός του σχολείου. 

Ο Σύλλογος Γονέων 
Στη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων που έγινε στις 10 Νοεμβρίου φαίνεται ότι ειπώθηκαν πολλά πράγματα από τους γονείς και των δύο πλευρών, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, εν μέρει και άστοχα. Το ότι «το παιδί σου θα έπρεπε να βρίσκεται σε Τμήμα Ένταξης (σ.σ. για παιδιά με αναπηρίες)» για παράδειγμα, που άκουσε μία μητέρα του σχολείου, ή το «δε μας αφορούν αυτές οι μαθήτριες, γιατί είναι αλβανικής καταγωγής» είναι κάποια από αυτά που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ειπώθηκαν από εκπαιδευτικούς του σχολείου, παρά τις πληροφορίες που λένε το αντίθετο. 

Η μητέρα της Μαρίας έχει ζητήσει από το Σύλλογο τα πρακτικά της συνέλευσης, η οποία δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα ή σε απόφαση για να προβεί σε κάποιες ενέργειες. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Μόλβαλη μάς είπε ότι δόθηκαν τα πρακτικά με τη μορφή που δίνονται συνήθως. Παράλληλα, θορυβημένη με τα όσα έχουν ειπωθεί μας είπε: «Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό και είμαι πολύ στενοχωρημένη. Δε μπορώ να ξέρω τι έχει γίνει. Δυστυχώς στη συνέλευση ο ένας φώναζε επάνω στον άλλο. 

Η μία μαμά έλεγε αυτό που συνέβαινε στο παιδί της και η άλλη της απαντούσε ότι δεν ίσχυε. Σύμφωνα με την κατηγορία, υπάρχει συγγένεια μεταξύ μιας εκπαιδευτικού και του μαθητή (σ.σ. Δημήτρη) που κατηγορείται για σχολικό εκφοβισμό». 

Η μητέρα της Μαρίας μάς εξηγεί ότι έχουν δοθεί διάφορες αιτιολογίες για τη συμπεριφορά του Δημήτρη απέναντι στην κόρη της: ότι έχει ηγετική φυσιογνωμία, ότι η κόρη της έχει εμμονή και χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ότι τα λέει αυτά επειδή βλέπει χωρίς να το ξέρουν οι γονείς της ταινίες τρόμου. Πολλά μπορούν να ειπωθούν και σίγουρα από τους πιο ειδικούς για να αναλυθεί η κατάσταση. 

Μάλιστα η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων μάς ανέφερε ότι η διευθύντρια του σχολείου έχει ζητήσει να οργανώσει ο Σύλλογος ενημερωτική συνάντηση με ψυχολόγους. Το θέμα προφανώς δεν είναι να τιμωρηθεί το ένα παιδί και το άλλο να βγει «προβληματικό». 

Και τα δύο είναι στην ίδια ηλικία, στην ίδια τάξη, στο ίδιο σχολείο, στο ίδιο χωριό. Και κατά πάσα πιθανότητα και τα δύο… δε βιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σχολική τους ζωή.