Εκδηλώσεις δράσεις

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

anakoinosi
Επερχόμενες Εκδηλώσεις & Δράσεις


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ, 12.30 μμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ"

Δείτε περισσότερα...











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή, Ιουνίου 26, 2015

Συνέλευση γειτονιάς,τόπος επανασυλλογικοποίησης της ζωής μας και συναντηση με τον “ Αλλο“

[Tο κείμενο είναι η εισήγηση της σ. Νάνσυ Λάμπρου εκ μέρους της Λαϊκής Συνέλευσης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου σε ημερίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού) με θέμα τις Πρακτικές Μητροπολιτικής Αλληλεγγύης, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Βόλο.]

Η Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου προέκυψε σαν το νερό που αναβλύζει από την πηγή, όπου πηγή είναι η κρίση του καπιταλισμού που βιώνουμε. Είναι τόπος όπου συγκεντρώνονται, αναπτύσσονται και συντονίζονται ενέργειες που αποσκοπούν στην επανασυλλογικοποίηση της ζωής μας, ενάντια στην εξατομίκευση. Η αλληλεγγύη «οργανώνεται» και οργανώνει, θέτει ζήτημα εξουσίας και επαναπροσδιορισμού των ενεργειών που επιδρούν σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας.

Αφετηρία της πορείας της ήταν η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ», η πρώτη ανοικτή συνέλευση που δημιουργήθηκε για να οργανώσει το κίνημα των διοδίων ξεκινώντας τις συνελεύσεις της το Σεπτέμβρη 2010. Ο αρχικός τίτλος παρεμβάσεων ενάντια στους ληστές των δρόμων ήταν «Επιτροπές Κατοίκων, Πολιτών & Εργαζομένων».
Από το καλοκαίρι του 2011 στη βάση των αποφάσεων του 3ου Πανελλαδικού μας (15/5/2011) και των προοπτικών που υιοθετήθηκαν, διαπιστώνοντας παράλληλα την φθίνουσα πορεία του αγώνα στα διόδια εξαιτίας της μείωσης της κυκλοφορίας στους δημόσιους δρόμους, την άνθιση των πλατειών και την ανάγκη να απαντηθεί η χρεοκοπία του συστήματος, η προσοχή μας στράφηκε στην άμεση υπεράσπιση των όρων διαβίωσης εργαζομένων και ανέργων που συσσωρεύονται στις γειτονιές σαν ανθρώπινα σκουπίδια ενός συστήματος που είναι για τα σκουπίδια. Ο αγώνας ενάντια στις μπάρες των διοδίων, μετατράπηκε σε αγώνα ενάντια σε αυτούς που βάζουν μπάρες στην πορεία της ζωής μας, οδηγώντας μας στην εξαθλίωση στην ανεργία και στην κοινωνική καταστροφή.

Διαπιστώσαμε όμως ότι αν και είχαμε γίνει γνωστοί ως «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», πλέον ο καθένας που αντιστέκεται στη φοροληστεία και τη μετατόπιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου πληθυσμού, δεν πληρώνει από ανάγκη. Δεκάδες κινήσεις ξεπήδησαν, μέσα από τις δικές τους αναζητήσεις και τις ανάγκες της εποχής, κάτω από το σύνθημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Όμως σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση της ονομασίας από κάποια κίνηση με τον τίτλο, τον υπότιτλο ή το συνοδευτικό «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» δεν συνέπιπτε αναγκαστικά με το δρόμο που εμείς είχαμε ακολουθήσει. Οι πολιτικές μας προσπάθειες για την αυτό-οργάνωση του πληθυσμού ενάντια στη βαρβαρότητα, η λειτουργία των συνελεύσεών μας από την αρχή του αγώνα, οι κατευθύνσεις μας ιδιαίτερα από το Σεπτέμβρη 2011 για να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τοπικές λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, το βάθος της κρίσης, οι ανάγκες που προέκυψαν, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι ούτε ο τίτλος μας ως «Επιτροπή» αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα που εμείς επιζητούσαμε, ούτε ήμασταν πια ένα κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», αλλά ότι πλέον έπρεπε να οργανώσουμε την ανατροπή όσων καταστρέφουν τη ζωή μας.

Η νέα ονομασία της τακτικής μας συνέλευσης έγινε «ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», όνομα που ανταποκρινόταν στη λειτουργία, στις διαδικασίες και τις προοπτικές των αγώνων μας. Δεν ήμασταν ούτε γίναμε κίνημα διαμαρτυρίας και κάλπης. Είμαστε κίνημα πολιτικής ανυπακοής, άρνησης των μηχανισμών της εξουσίας, μέρος του εργατικού κινήματος. Ενσωματώσαμε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί συλλογικά, μαζί με την εμπειρία πάνω από δυο χρόνια αγώνων στους δρόμους και τις γειτονιές, και από το Νοέμβρη του 2011 δουλέψαμε συστηματικά για τη δημιουργία συνελεύσεων γειτονιάς, με σύνθημα, «ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ Σ’ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ» και «ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ». Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ζυμώσεων, δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Δεκέμβρη του 2011 η Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου και από τον Οκτώβρη του 2012 το Ιατρείο Αλληλεγγύης, σε μόνιμο, κατειλημμένο χώρο σε μια κατεξοχήν εργατική συνοικία του Βόλου, που πρώτη δέχτηκε τα πυρά της ανεργίας, της εξαθλίωσης και του αποκλεισμού από τα κοινωνικά αγαθά.

Από τη δημιουργία της Συνέλευσης ως σήμερα με τις δράσεις μας στήνουμε ένα φράγμα αντίστασης και ανατροπής ενάντια στην πιο βάρβαρη καταστολή του χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος. Στην  κατάρρευση των κοινωνικών αγαθών, την ανεργία, την εξαθλίωση, την εξατομίκευση και τον αποκλεισμό απαντάμε δημιουργώντας ένα τόπο επανασυλλογικοποίησης της ζωής μας, ένα τόπο συνάντησης με τον Άλλο. Ο καθένας ενεργοποιείται διαμορφώνοντας συλλογικές αποφάσεις, με σκοπό την επανάκτηση της ζωής που μας στερούν. Αυτός ο δρόμος της επανάκτησης περνά μέσα από την εξέγερση, την ανατροπή, την διαχείριση όλων των κοινωνικών αγαθών από τα δικά μας χέρια. Τα χέρια της εργατικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο:
  • λειτουργεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης, προσφέροντας (μακριά από λογικές και πρακτικές Δήμων, Εκκλησίας, ΕΣΠΑ ή ΜΚΟ) ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ανασφάλιστους κυρίως, Έλληνες και μετανάστες, ενήλικες και παιδιά, συνδέοντας ξανά τον "ασθενή" "ανήμπορο" και αποκλεισμένο άνθρωπο με τους συνανθρώπους του και τον αγώνα για  ζωή. Ήμασταν το πρώτο ιατρείο που «δέχτηκε την επίσκεψη» της Ασφάλειας Βόλου, μετά από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη διακίνηση φαρμάκων, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, και κλοπές τροφίμων από σουπερ μάρκετ. Οι σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις μας ήταν αυτές που μας «στοχοποίησαν». Οι ίδιες τοποθετήσεις μας μάς συνδέουν αλλά και μας διαχωρίζουν με τα υπόλοιπα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα με τα οποία συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
  • Στο χώρο της Συνέλευσης γίνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αγγλικών σε παιδιά δημοτικού, ιταλικά για ενήλικες, ζωγραφική για παιδιά, θεατρικό εργαστήρι.
  • Συλλέγουμε και διανέμουμε ρούχα και τρόφιμα, με παρεμβάσεις σε σουπερμάρκετ όπου ενημερώνουμε τον κόσμο για τη συνέλευση και τις δράσεις της και τους καλούμε να έρθουν μαζί μας.    
  • Συνδέουμε ρεύμα και νερό με κινητοποιήσεις στους αντίστοιχους φορείς.
  • Συμμετέχουμε σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πορείες και αντιρατσιστικά φεστιβάλ, σε ανεξάρτητες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες και συμπαραστεκόμαστε σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή.         
  • Κάνουμε παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς.    
  • Διοργανώνουμε συναυλίες στη γειτονιά και ενημερωτικές εκδηλώσεις πάνω σε θέματα που μας απασχολούν.
  • Στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης μας στον αγώνα των εργατών του Αυτοδιαχειριζόμενου Εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ, έχουμε αναλάβει τη μόνιμη διάθεση των προϊόντων της. Μαζί με τους εργάτες μπήκαμε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο το Φεβρουάριο του ‘12 και στηρίξαμε την κατάληψή του. Από τότε ενώνουμε μαζί τους τη φωνή και τη δράση μας, συμμετέχοντας στο καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης που ξεκίνησε στις αρχές του Απρίλη.
  • Ως μέλη της Πανελλαδικής συμμαχίας για το νερό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, καθώς είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και όλων των κοινωνικών αγαθών.
  • Η Λαϊκή Συνέλευση και το Ιατρείο Αλληλεγγύης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου στηρίζουν το Δίκτυο Υπεράσπισης Ανασφάλιστων που στοχεύει στην ενημέρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε ανασφάλιστου ασθενή, μέσω παρεμβάσεων, όπου κριθεί απαραίτητο.
  • Συμμετέχουμε στην Ανοιχτή Επιτροπή για την Αποτροπή των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών σε βάρος των οικονομικά αδύνατων και εξαθλιωμένων συμπολιτών μας, σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των ανέργων, επιτροπή η οποία δέχεται καταγγελίες και παρεμβαίνει δυναμικά και συλλογικά, μαζί με τους καταγγέλλοντες.

Η Λαϊκή Συνέλευση αποφασίζει κάθε Δευτέρα, αγκαλιάζει και διαχειρίζεται καθεμία από τις παραπάνω δράσεις. Με αυτόν τον τρόπο οργανώνουμε την αντίστασή μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, όχι απλά μέσα στο σύστημα που καταρρέει, αλλά να τη φανταστούμε πάνω από τα συντρίμμια του και πέρα από αυτό. Πέρα από τα όρια της καταστολής, της ταξικής γενοκτονίας, τις σαθρές σχέσεις εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας.
Η Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι τόπος έμπρακτης και καθολικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία, σίτιση, στέγαση. Ενάντια σε λογικές και πρακτικές περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και φιλανθρωπίας.

Σ’ αυτό τον τόπο, το Εγώ γίνεται Εμείς. Μέσα από τη συλλογική δράση, αλλάζει η συνείδηση και ο τρόπος που «κοιτάζουμε» τον κόσμο. Σ’ αυτό τον τόπο χειραφέτησης ξεπερνιέται ο φόβος και η ντροπή, συνδιοργανώνονται συλλογικές δράσεις, συγκροτούνται δίκτυα αλληλεγγύης στον αγώνα για την επανάκτηση της αξιοπρέπειας αλλά και της ίδιας της ζωής. Ο αγώνας αυτός δημιουργεί τους όρους για την μεταμόρφωση των «από κάτω» από παθητικούς θεατές σε ενεργητικούς συντελεστές των αγώνων, σε κοινωνικά υποκείμενα, ικανά να σταθούν όρθια και δυνατά απέναντι στις συνέπειες της κρίσης. Και αυτή η στάση γίνεται αντίσταση και οργανώνεται, θέτοντας ζητήματα σύγκρουσης με τους μηχανισμούς της βιοεξουσίας με στόχο την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση από κάθε τύπου εκμετάλλευση, καταπίεση και ταπείνωση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Τόπος όπου παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.